RecensieVersterker

Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

Luisteren

Hoewel er weinig verkeerd is aan de ingebouwde DAC, die gewoon alle formats tot aan 24 bit/ 192 kHz muziekfiles toe aan kan, is het leeuwendeel van de tijd geluisterd in mijn verder vaste opzet met de VA-One gebruikt als ‘normale’ versterker. Met als bron de Aurender N100 streaming bridge die vervolgens weer is aangesloten op de DDDAC1794 DAC. Zo kan ik externe dingen uitsluiten en de Quad VA-One versterker puur op zijn eigen kwaliteiten beluisteren.

Zo aangesloten op mijn eigen speakersysteem is de verrassing niet gering moet ik zeggen. Man, wat klinkt deze Quad VA-One goed zeg! En gebrek aan uitgangsvermogen? Niks nada. Het geluid is vol, gedetailleerd, ruimtelijk… of er een versterker van een paar duizend euro staat te spelen. Tja, daar hoef ik geen woord om te liegen… Quad PA-One (2a)

Een A1 deja vu

Wat eigenlijk vlot in me opkomt is een deja vu naar de dagen van de Musical Fidelity A1, de kleine heethoofdige gigantkiller uit de tweede helft van de jaren 80. Ik heb ‘m zelf ook nog op een plank in mijn werkkamer staan. De MF A1 is een kleine Klasse-A vesterker, ontworpen door de niet minder legendarische Tim DeParavicini. De A1 legde menig veel duurdere grote versterker het vuur na aan de schenen en wist tot een ware cultheld uit te groeien. Er zijn vele duizenden exemplaren van verkocht. Hier vind je er een leuk verhaal over de A1.

Leuk weetje: wie denk je wie er een aantal van de nieuwe topbuisversterkers uit de huidige Classic II Quadlijn heeft ontwikkeld? Inderdaad… het is een klein wereldje…

Deze Quad VA-One zou je buizenversie van de inmiddels legendarische MF A1 kunnen noemen. Alleen schat ik de Quad versterker wel een stuk meer duurzaam in, waar de Musical Fidelity A1 bij lange na niet altijd even betrouwbaar bleek, wat vooral is te wijten aan de stevige warmteontwikkeling.

De buizen in de VA-One zijn veilig ingesteld zodat ze voor lange tijd probleemloos hun nobele werk kunnen doen. Er staat niets bovenmatig warm te worden aan deze versterker. Het zou ook niet bij de reputatie van Quad passen. Quad PA-One (3)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

 • Dick, Dit is weer het old English style verhaal. Alles heel goed onderbouwd. Ik heb nog een ooit nagebouwde Radford A15 in mijn berging staan,die met de speciale Philips ultra lineaire trafos.
  Dit klonk 40 jaar geleden heel erg goed. Nu ik jouw quad verhaal heb gelezen moet ik toch maar eens die oude versterker opnieuw gaan bouwen, want alle c,s etc hebben het hek van het kerkhof al kunnen zien. Dus een project voor komend najaar en winter.
  Jammer dat deze quad geen phono ambitie heeft, wat dat hadden de quads uit de 30 serie wel. Maar daar kun je extra phono trappen voor gebruiken. Bedankt voor je uitstekende verhaal.
  Een volgend verhaal met het oog op de komende recensie van de phonotrap uit hong.mag de ontwerpfase zijn van een phono trap met daarin de RIAA berekening met al zijn valkuilen. Bedankt voor dit sublieme quad verhaal.
  vr.gr en geniet van de analoge muziek.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je mooie review Dick.
  Wat denk jij, zou deze Quad versterker ook op mijn oer-ESL-s van Quad (57) goede diensten doen? Ik bind je niet vast aan je uitspraak hoor, maar misschien kun je je er iets bij voorstellen. Mijn huidige 30 watt Push-Pull Audio Research versterker gaat er prima mee om trouwens.

  Beantwoorden
 • Toch even opmerken dat Euro 1500 een behoorlijk bedrag is voor zo’n kleine EL84 versterker, voor tussen de Euro 1000 en 2000 heb je bijvoorbeeld een gerestaureerde voor- en mono versterkers van de Quad II of 22. Nog met phono ook als ik het goed heb. Die sturen in ieder geval de ESL makkelijk aan. Is dat geen test waard om ze te vergelijken?
  Speel nu tijdelijk met een Chinese XiangSheng SP-FU-50 Single Ended versterker die 1/3 kost en de Klipschorns prima aanstuurt (behalve de phono.)
  Dan ook de vraag of deze Quad VA-One goed verkocht gaat worden……..?

  Beantwoorden
 • Om een lang verhaal kort te maken … deze Quad is zijn geld meer dan waard … het is een magisch hebbedingetje…. fantastisch mooi… geluid betoverende buis sound … test hem eens in je woonkamer en , zonder twijfel , je zal nooit meer iets anders willen ! QUAD DID IT AGAIN !!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.