RecensieVersterker

Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

Binnenkant

Quad PA-One (5)

Als de onderplaat van de kast wordt geschroefd zien we de volgebouwde binnenkant. Toch is alles overzichtelijk samengebouwd. Het volume wordt (ik zou bijna willen zeggen: gelukkig) met een conventionele Alps potmeter, de bekende ‘blauwe’ geregeld. Uitgerust met een motortje om afstandsbediening mogelijk te maken. De buizenversterkerschakeling zie je rechts op de foto, de DAC elektronica aan de linkerkant.

De buizenschakeling

Quad PA-One (14)

Ik heb geprobeerd om de gebruikte schakeling wat in kaart te brengen. Er wordt een zogenaamde Schmitt of Longtail fasedraaier toegepast. Eén buishelft van de ECC83 dubbeltriode versterkt daarbij het muzieksignaal recht toe recht aan en wordt via de anode direct met de stuurroosters van de achterliggende ECC82 buizen gekoppeld. De bovenste helft in het schema van de ECC82 dubbeltriode is ‘normaal’ gekoppeld en zal dus een 180 graden gedraaide fase op de anode laten zien dat vervolgens weer aan het stuurrooster van de EL84 eindbuis is gekoppeld via een koppelcondensator. Het stuurrooster van de onderste buis ligt met de hoogohmige 1 MegOhm weerstand op hetzelfde DC (gelijkstroom) potentiaal als de bovenste triode, maar wordt voor AC wisselspanning (het muzieksigaal!) kortgesloten naar massa. De onderste triode krijgt namelijk zijn broodnodige ingangspanning via de kathode aangeleverd.

Hoe? Via de gemeenschappelijke 12 kOhm kathodeweerstand. De bovenste buis moduleert daar een AC spanning (wederom het muzieksignaal) die vervolgens wordt opgepikt door de onderste triode en versterkt weer wordt afgegeven aan de anode, het stuursignaal voor de tweede EL84. Er treedt daarbij altijd wat spanningsverlies op. Wat natuurlijk ongewenst is: je wilt de eindbuizen immers gelijk uit kunnen sturen. Dit uitgangsspanningsverschil wordt  gecompenseerd door ietwat verschillende weerstandwaardes te nemen voor de anodeweerstanden voor de twee ECC82 buishelften. De eindbuizen worden via een Negatieve Rooster Spanning (NRS) ingeregeld op de gewenste ruststroom. Daarvoor zie je de vier instelpotmeters op de PCB. De eindbuizen staan lang niet op hun top ingesteld, een beetje ruststroomverloop in de tijd zal de boel niet schaden. De Longtail fasedraaier is een mooie klassieke schakeling waar ik zelf altijd heel goed klinkende versterker mee heb kunnen maken.

Quad PA-One (15)Gelukkig heeft Quad niet allerlei solid state elektronica in de versterkerschakeling gestopt, wat bij moderne buizenbakken nogal eens voorkomt. Solid stroombronnen boven en onder in de signaalweg om de boel strak onder controle te houden bijvoorbeeld.

Niet meer doen: een buis klinkt naar mijn bescheiden mening nog altijd op zijn best als ‘ie op de klassieke wijze is gebouwd. Met voor en eindbuizen en een handjevol weerstanden en condensatoren. Simpel en bewezen goed.

Grappig is dat de mooie MKP kwaliteit koppelcondensatoren met de merknaam Luxman zijn gestempeld, een andere fameuze buizenfabrikant…

Quad PA-One principeschema

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

 • Dick, Dit is weer het old English style verhaal. Alles heel goed onderbouwd. Ik heb nog een ooit nagebouwde Radford A15 in mijn berging staan,die met de speciale Philips ultra lineaire trafos.
  Dit klonk 40 jaar geleden heel erg goed. Nu ik jouw quad verhaal heb gelezen moet ik toch maar eens die oude versterker opnieuw gaan bouwen, want alle c,s etc hebben het hek van het kerkhof al kunnen zien. Dus een project voor komend najaar en winter.
  Jammer dat deze quad geen phono ambitie heeft, wat dat hadden de quads uit de 30 serie wel. Maar daar kun je extra phono trappen voor gebruiken. Bedankt voor je uitstekende verhaal.
  Een volgend verhaal met het oog op de komende recensie van de phonotrap uit hong.mag de ontwerpfase zijn van een phono trap met daarin de RIAA berekening met al zijn valkuilen. Bedankt voor dit sublieme quad verhaal.
  vr.gr en geniet van de analoge muziek.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je mooie review Dick.
  Wat denk jij, zou deze Quad versterker ook op mijn oer-ESL-s van Quad (57) goede diensten doen? Ik bind je niet vast aan je uitspraak hoor, maar misschien kun je je er iets bij voorstellen. Mijn huidige 30 watt Push-Pull Audio Research versterker gaat er prima mee om trouwens.

  Beantwoorden
 • Toch even opmerken dat Euro 1500 een behoorlijk bedrag is voor zo’n kleine EL84 versterker, voor tussen de Euro 1000 en 2000 heb je bijvoorbeeld een gerestaureerde voor- en mono versterkers van de Quad II of 22. Nog met phono ook als ik het goed heb. Die sturen in ieder geval de ESL makkelijk aan. Is dat geen test waard om ze te vergelijken?
  Speel nu tijdelijk met een Chinese XiangSheng SP-FU-50 Single Ended versterker die 1/3 kost en de Klipschorns prima aanstuurt (behalve de phono.)
  Dan ook de vraag of deze Quad VA-One goed verkocht gaat worden……..?

  Beantwoorden
 • Om een lang verhaal kort te maken … deze Quad is zijn geld meer dan waard … het is een magisch hebbedingetje…. fantastisch mooi… geluid betoverende buis sound … test hem eens in je woonkamer en , zonder twijfel , je zal nooit meer iets anders willen ! QUAD DID IT AGAIN !!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.