RecensieVersterker

Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

Veel te weinig uitgangsvermogen?

Quad PA-One (18)De EL84 staat onder kenners bekend als de penthodetegenhanger van de fameuze 2A3 triode. Een juweeltje dat lang niet door iedereen als dusdanig herkent wordt omdat het maar ‘zo’n klein ding’ is.

Het echte eindbuizenleven begint immers bij de EL34, KT88 eindbuizen en meer? Dan heb ik waarschijnlijk weer eens slecht nieuws voor je: als je aan 15 watt niet voldoende hebt om een aanvaardbaar geluidsniveau uit je luidsprekers te ontlokken, dan heb je het aan het dubbele uitgangsvermogen ook niet. De 3 dB extra vermogen zul je nauwelijks merken. Wil je 2x zo luid spelen dan moet het versterkervermogen vertienvoudigd worden. Er worden meer dingen overgewaardeerd in de audiowereld, het nodige versterkervermogen is er één van.

Anders wordt het als je luidsprekers door een excessief lage impedantie en/of forse fasehoek echt stroom gaat eisen uit de versterker. Dan kun je het beter meteen gaan zoeken in een bovenmatig stevige torrenbak. Hoog vermogen leverende buizenbakken zijn niet alleen erg kostbaar maar jagen ook de meter in de meterkast rond (bij moderne meters spreekwoordelijk) als een ventilator.

Quad PA-One (9)

Een buisversterker in het nu

Dat mag je wel zeggen. Naast de analoge ingangen, een ronduit karig met slechts één stereo ingangskanaal, is er ook een DA-converter aan boord. Met zowel USB, S/PDIF coaxiaal en Toslink ingangen. Quad PA-One (20)En natuurlijk de Blu-tooth mogelijkheid. Werkend volgens de aptX norm, zodat je rechtstreeks vanaf je smartphone/tablet of ander apparaat muziek naar de VA-One kunt streamen.

Zelf boeit me dit allerminst, kinderen die op bezoek wisten het snel te vinden. Wat veel plezier gaf. De kwaliteit is op het eerste oor ook nog niet eens zo verkeerd. Een echte familieversterker dus…

Ook een complete DAC

De DAC is zondermeer goed, van een kwaliteit die je mag verlangen van een los exemplaar waar je rond 400 euro voor neer moet tellen. Steek je je al wat oudere CD speler in de coaxiale digitale ingang dan is de kans op een waardevolle opwaardering niet gering. Sluit een laptop of een met USB uitgang uitgeruste audiostreamer aan op de VA-One en je hebt een volwaardige muziekweergave. De Quad VA-One is zo een bijna ‘all-in-one oplossing die qua bouw en geluidskwaliteit ver boven het gemiddelde uitsteekt.

Quad PA-One (4)

EL84

Een EL84 heeft toch maar een maximale anodedissipatie van 15 watt. Daar kun je toch niet veel mee? Nou, toch wel meer dan je zou denken. In push-pull configuratie en klasse AB ingesteld kun je toch aardig wat headroom creëren tot zeg rond 15 watt. En dan hebben we opeens een heel bruikbare applicatie. De EL84 is een ontwikkeling van Philips, die de buis in de jaren 60 van de vorige eeuw in tal van versterkers en ‘high end’ radio’s gebruikt heeft. Ook in single ended geschakeld. De destijds gemaakte luidsprekers hadden niet zelden een dusdanig goed rendement dat deze met een paar watt de huiskamer al vol muziek kon blazen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

 • Dick, Dit is weer het old English style verhaal. Alles heel goed onderbouwd. Ik heb nog een ooit nagebouwde Radford A15 in mijn berging staan,die met de speciale Philips ultra lineaire trafos.
  Dit klonk 40 jaar geleden heel erg goed. Nu ik jouw quad verhaal heb gelezen moet ik toch maar eens die oude versterker opnieuw gaan bouwen, want alle c,s etc hebben het hek van het kerkhof al kunnen zien. Dus een project voor komend najaar en winter.
  Jammer dat deze quad geen phono ambitie heeft, wat dat hadden de quads uit de 30 serie wel. Maar daar kun je extra phono trappen voor gebruiken. Bedankt voor je uitstekende verhaal.
  Een volgend verhaal met het oog op de komende recensie van de phonotrap uit hong.mag de ontwerpfase zijn van een phono trap met daarin de RIAA berekening met al zijn valkuilen. Bedankt voor dit sublieme quad verhaal.
  vr.gr en geniet van de analoge muziek.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je mooie review Dick.
  Wat denk jij, zou deze Quad versterker ook op mijn oer-ESL-s van Quad (57) goede diensten doen? Ik bind je niet vast aan je uitspraak hoor, maar misschien kun je je er iets bij voorstellen. Mijn huidige 30 watt Push-Pull Audio Research versterker gaat er prima mee om trouwens.

  Beantwoorden
 • Toch even opmerken dat Euro 1500 een behoorlijk bedrag is voor zo’n kleine EL84 versterker, voor tussen de Euro 1000 en 2000 heb je bijvoorbeeld een gerestaureerde voor- en mono versterkers van de Quad II of 22. Nog met phono ook als ik het goed heb. Die sturen in ieder geval de ESL makkelijk aan. Is dat geen test waard om ze te vergelijken?
  Speel nu tijdelijk met een Chinese XiangSheng SP-FU-50 Single Ended versterker die 1/3 kost en de Klipschorns prima aanstuurt (behalve de phono.)
  Dan ook de vraag of deze Quad VA-One goed verkocht gaat worden……..?

  Beantwoorden
 • Om een lang verhaal kort te maken … deze Quad is zijn geld meer dan waard … het is een magisch hebbedingetje…. fantastisch mooi… geluid betoverende buis sound … test hem eens in je woonkamer en , zonder twijfel , je zal nooit meer iets anders willen ! QUAD DID IT AGAIN !!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.