RecensieVersterker

Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

Quad heeft een rijke historie op het gebied van versterkers, eerst met buizen, waaronder de fameuze Quad II, vanaf de tweede helft van de jaren 60 van de vorige eeuw met solid state versterkers als de Quad 33 en 303 en opvolgers. De buis verdween maar kwam weer terug. Quad voert nu al weer jaren een solid state én een buizenversterkerlijn gebroederlijk naast elkaar. En nu is er een geïntegreerde Quad buizenbak, gebouwd volgens de Quad traditie, herkenbaar en solide, die helemaal 2016 is uitgerust en ook nog goed betaalbaar is. Maak kennis met de Quad VA-One…

Quad PA-One (1)

Altijd bijzonder

Een nieuwe Quad telg is altijd bijzonder. De fabrikant houdt apparaten vaak vele jaren in het programma waar reguliere leveranciers jaarlijks met een nieuwe lijn komen. Dat maakt de traditionele Britse fabrikant tot een duurzaam product waarbij je nooit het gevoel krijgt een oud model in bezit te hebben. Het altijd eigen design, uit duizenden herkenbaar als ‘een Quad’ geeft zelfs na jaren in bezit nog een ‘Proud of Ownership’ zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Ik ken mensen die al 25, 30 jaar of langer hun Quad versterkers koesteren. Op zijn tijd een servicebeurt en gaan maar weer met de banaan.

Quad VA-One

Quad PA-One (11)De Quad VA-One is zogezegd een geïntegreerde buizenversterker. In andere woorden: het is een stereoversterker met meerdere ingangen en een volumeknop. Compact maar oer solide en gewichtig gebouwd. Het design is weer overduidelijk als Quad herkenbaar. Zelfs de kleur is puur Brits: Lancaster grey.

Het front heeft een grote volumeknop en drie stevig aanvoelende kanaalkeuzedrukkers. De ene met het bijschrift: aux, voor de analoge ingang, met de tweede, digital in, kan er worden gekozen tussen USB in, coaxiaal of Toslink . De meest linker drukknop activeert de Bluetooth ontvangst. Ook een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt niet.

Bovenop

De gebruikte buizen zijn ECC82 en ECC83 voorbuisjes en EL84 eindbuizen. Ze staan onder een met vierkante gaten geperforeerde metalen afschermkap. Dit is één van de buisversterkers die ik er mét beschermkap beter vind uitzien dan met de buisjes open en bloot op het chassis. De afschermkap maak duidelijk onderdeel uit van het complete plaatje, laat nog steeds voldoende buis zien en geeft graaiende kinderhandjes geen schijn van kans op fysieke ongevallen. De kap is overigens niet los-vast op de kast geklikt. Deze kan, als de behoeft er is, met hulp van een lange kruiskopschroevendraaier door de vierkante gaten gestoken, los worden geschroefd.   Quad PA-One (12)

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

5 thoughts on “Quad VA-One geïntegreerde EL84 versterker

 • Dick, Dit is weer het old English style verhaal. Alles heel goed onderbouwd. Ik heb nog een ooit nagebouwde Radford A15 in mijn berging staan,die met de speciale Philips ultra lineaire trafos.
  Dit klonk 40 jaar geleden heel erg goed. Nu ik jouw quad verhaal heb gelezen moet ik toch maar eens die oude versterker opnieuw gaan bouwen, want alle c,s etc hebben het hek van het kerkhof al kunnen zien. Dus een project voor komend najaar en winter.
  Jammer dat deze quad geen phono ambitie heeft, wat dat hadden de quads uit de 30 serie wel. Maar daar kun je extra phono trappen voor gebruiken. Bedankt voor je uitstekende verhaal.
  Een volgend verhaal met het oog op de komende recensie van de phonotrap uit hong.mag de ontwerpfase zijn van een phono trap met daarin de RIAA berekening met al zijn valkuilen. Bedankt voor dit sublieme quad verhaal.
  vr.gr en geniet van de analoge muziek.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je mooie review Dick.
  Wat denk jij, zou deze Quad versterker ook op mijn oer-ESL-s van Quad (57) goede diensten doen? Ik bind je niet vast aan je uitspraak hoor, maar misschien kun je je er iets bij voorstellen. Mijn huidige 30 watt Push-Pull Audio Research versterker gaat er prima mee om trouwens.

  Beantwoorden
 • Toch even opmerken dat Euro 1500 een behoorlijk bedrag is voor zo’n kleine EL84 versterker, voor tussen de Euro 1000 en 2000 heb je bijvoorbeeld een gerestaureerde voor- en mono versterkers van de Quad II of 22. Nog met phono ook als ik het goed heb. Die sturen in ieder geval de ESL makkelijk aan. Is dat geen test waard om ze te vergelijken?
  Speel nu tijdelijk met een Chinese XiangSheng SP-FU-50 Single Ended versterker die 1/3 kost en de Klipschorns prima aanstuurt (behalve de phono.)
  Dan ook de vraag of deze Quad VA-One goed verkocht gaat worden……..?

  Beantwoorden
 • Om een lang verhaal kort te maken … deze Quad is zijn geld meer dan waard … het is een magisch hebbedingetje…. fantastisch mooi… geluid betoverende buis sound … test hem eens in je woonkamer en , zonder twijfel , je zal nooit meer iets anders willen ! QUAD DID IT AGAIN !!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.