Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

Metingen

Elite voor en eindversterker FrequentieresponsDe frequentierespons van de versterker laat het -3 dB punt op 50 kHz zien.

 

 

 

 

Elite voor en eindversterker THD vs uitgangsvermogen 200 Hz in 8 OhmHet uitgangsvermogen bij 8 Ohm is 81 watt bij het 1% THD+n kantelpunt. Bij 4 Ohm aan de luidsprekerterminals wordt 120,5 watt gehaald.

 

 

 

 

Elite voor en eindversterker THD n 1 kHz 1 watt in 8 OhmDe vervorming is laag. In cijfers: 0,037% bij 1 watt in 8 Ohm lineair gemeten, gewogen: 0,005%. Bekijken we het bijhorende FFT plaatje dan is te zien dat de tweede en derde harmonische pas op -106 en -102 dB liggen. 50 en 100 Hz stoorresten uit de voeding krijgen geen kans als ze zoals hier op -104 en -108 dB terug zijn te vinden, allemaal gerelateerd aan 1 watt in 8 Ohm.

 

Bij de CDS cd-speler ligt de uitgangspanning met 2,4 volt bij 0 dBFS duidelijk boven de 2 volt norm die het Red Book voorschrijft. Kan geen kwaad, maar is wel van belang als je verschillende cd-spelers met elkaar vergelijkt in de winkel.

CDS FrequentieresponsDe frequentieresponsmeting bij de cd-speler laat een gladde lijn zien waarbij 20 kHz op -0,6 dB ligt.

 

 

 

 

CDS - FFT THD n 1khz residu 0 dBFSDe vervorming is erg laag. Ik kom niet verder dan 0,0022% en 0,0017% resp. lineair en gewogen gemeten. Het bijhorende FFT plaatje laat een heel diep wegliggende ruisvloer zien waardoor de pieken op het eerste oog hoger uitvallen dan ze in werkelijkheid zijn. De tweede en derde harmonische vinden we hier op: -119 dB en -104 dB, de vierde op: -110 dB. De 50 Hz piek ligt op -112 dB. Uitstekende waardes dus.

 

CDS - J-Test 11,025 kHz plus 229 HzDan nog de J-Test, waar wordt gecheckt op vervelende jittereigenschappen. De Quad CDS excelleert op dit gebied. Dit hoort bij de beste die ik op de meetbank had. Een diep wegliggende ruisvloer met een kaarsrechte 11,025 kHz meetpiek, zonder een spoor van klokvormige uitloop. De piekjes veroorzaakt door de 229 Hz modulatie zijn er allemaal, heel egaal verdeeld over het spectrum. Beter kan ik me haast niet voorstellen.

De Quad Elite versterkers en cd-speler doen het ook op de meetbank geweldig goed met nagenoeg perfecte metingen op alle disciplines. Technisch kan het in ieder geval niet veel beter.

Conclusie

Hoe kan een fabriek die toch al lang niet meer de fabriek ‘van toen’ is nog zulke mooie buitengewoon kwalitatieve producten maken die in alles nog de sfeer en stijl ademen van de oude Quad? Dat er zo zorgvuldig met een erfenis wordt omgesprongen is bijzonder. Een heerlijke set is het, deze Quad Elite apparaten. De kwaliteit en duurzaamheid druipt er aan alle kanten van af. Op de geluidskwaliteit valt weinig af te dingen. En de prijs die hiervoor gevraagd wordt is gelukkig alles behalve high end. Zeer warm aanbevolen.

Quad Elite Pre voorversterker: 1099 euro
Quad Elite stereo eindversterker: 899 euro
Quad Elite CD-S cd-speler: 1099 euro
Quad Elite CD-P cd-speler/ DAC: 1699 euro
Quad Link-D1 USB DAC: 449 euro

Importeur: NewTranstec
www.transtec.nl

Quad Elite set

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

 • 10 mei 2014 om 15:46
  Permalink

  fijn om te lezen welke impressie Dick heeft over mijn all time favorit QUAD. Echter wie Quad zegt zegt ook Electrostaten en daar rept hij met geen woord over ?! Met zijn enorme luisterervaring en goed en kritisch gehoor had ik daar best een mening over willen lezen: hoe houden deze luidsprekers zich staande in het hele grote aanbod van steeds meer van de nieuwste technieken voorziene concurrentie? Ik ben nooit in de positie om bv een ESL 2905 te vergelijken met een ( Grand) Cresendo van Musical Affairs ; hoe liggen deze toppers t.o.v. elkaar

  Beantwoorden
  • 10 mei 2014 om 16:34
   Permalink

   Hallo Emile,

   Ik ben al sinds de start van Audio Creative bezig om een set Quad elektrostaten voor een recensie hier in huis te krijgen. Ze zijn me zelfs al meerdere keren toegezegd door de Nederlandse importeur. Maar op de een of andere wijze blijft het bij beloftes… Maar zeg nooit nooit!

   Dat ik met geen woord rep over de befaamde Quad elektrostaten is natuurlijk niet waar, er staat zelfs een foto van de klassieke ESL op de eerste pagina van het verhaal…:-)

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.