Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

Aansluiten

Nachtenlang wakker liggen over de te gebruiken interlinks is er niet bij. De Quad apparatuur wordt via de bijgeleverde zogenaamde Quadlink verbindingkabels aan elkaar gekoppeld. Korte verbinden die zowel de signaaloverdracht als de stuursignalen transporteren. De aansluitingen hierin zijn allemaal gebalanceerd. Alleen de lockboutjes mogen van mij een ribbelrand of schroefgleuf krijgen, het is nu een beetje een (gelukkig eenmalig) gepruts. Minne moeite lijkt me. Je merkt het: de Elite is een concept, een geheel. Dit is erg goed uitgedacht en het werkt foolproof. Je spaart er bovendien waarschijnlijk honderden euro’s aan bekabeling mee uit. Ook nooit weg in deze tijd van broekriem aanhalen.

Buiten de Quadlink connecties zijn er nog een drietal ‘gewone’ cinch ingangen op de voorversterker te vinden onder: ‘source’ 1, 2 en 3. Naast de niet uit te roeien tape in en out (wie gebruikt die eigenlijk nog?) en een voorversterker uitgang. Om het plaatje helemaal compleet te maken is er zelfs een phono ingang.

Het reliëf dat de bovenkant van de apparaten siert blijkt naast een mooi designdetail een extra steun voor een bovenliggend apparaat te zijn, zodat ze gestapeld niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven.

Muziek

Ja, waar het uiteindelijk toch om draait is de muziek. De versterker geeft een volbloedig geluid, zacht in het hoog, volumineus in het laagmidden. Een heerlijke relaxte sound dat een beetje naar het geluid van een buisversterker neigt. Hoewel de ook in huis aanwezige T.A.C. K-35 geïntegreerde buisversterker nog wat smeuïger en vloeiender in het gehoor ligt. Quad richt de pijlen blijkbaar niet op een zo analytisch mogelijk geluid maar op een meer organische klankkarakter. De versterker is daarbij niet kieskeurig op de muziekkeus. Stevige Rock, klassiek, Jazz, kleine of grote bezetting, het maakt niet uit, geef het de Quad versterkers maar te eten. 24 bit/ 96 of 192 kHz High res muziek via de muzieklaptop kan ook excelleren, de versterker staat de hogere resolutie nergens in de weg.

Quad Elite voor en eindversterker achterkantIn de lange tijd dat de Quad Elite versterker set hier in huis staat krijgt hij dagelijks een lading muziek voor de kiezen. Dit is echt weer zo’n versterker die je gemakkelijk vergeet en je gewoon lekker van je muziek laat genieten. Geen geouwehoer over: ‘dat triangeltje heb ik wel eens beter gehoord ’, of: ‘die linkerhand van de pianist…..blabla… Niks van dat alles. Dit is apparatuur die me gewoon lekker in mijn muziek laat opgaan en verder geen gedoe aan m’n hoofd geeft…heerlijk!

Zet ik m’n recensenten pet op dan besef ik best dat er versterkers zijn die op punten beter scoren, een breder dieper beeld neerzetten, me een nog meer holografisch podium kunnen voortoveren. Maar tegen welke prijs? De knip zal dan toch aardig dieper uitgegraven moeten worden. Betrek je de oerdegelijke bouwkwaliteiten van de Quad apparaten er bij, het aantrekkelijke, niet aan snelle trends onderhevige schier tijdloze design, de foolproof werking, dan kan ik alleen maar concluderen dan dat de vraagprijs sterk is, ook als er met een schuin oog naar de concurrentie in deze prijsklasse wordt gekeken.

De CDS speler presteert geweldig goed in zijn klasse. Het klankkarakter is iets lichtvoetiger dan die van de rondborstige versterker. De match is, wat mogen we anders verwachten, erg goed. Met een muziekset als deze kun je volgens mij gerust weer tien jaar verder, veel eerder zal Quad toch niet met een opvolger komen…nergens voor nodig ook.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

 • 10 mei 2014 om 15:46
  Permalink

  fijn om te lezen welke impressie Dick heeft over mijn all time favorit QUAD. Echter wie Quad zegt zegt ook Electrostaten en daar rept hij met geen woord over ?! Met zijn enorme luisterervaring en goed en kritisch gehoor had ik daar best een mening over willen lezen: hoe houden deze luidsprekers zich staande in het hele grote aanbod van steeds meer van de nieuwste technieken voorziene concurrentie? Ik ben nooit in de positie om bv een ESL 2905 te vergelijken met een ( Grand) Cresendo van Musical Affairs ; hoe liggen deze toppers t.o.v. elkaar

  Beantwoorden
  • 10 mei 2014 om 16:34
   Permalink

   Hallo Emile,

   Ik ben al sinds de start van Audio Creative bezig om een set Quad elektrostaten voor een recensie hier in huis te krijgen. Ze zijn me zelfs al meerdere keren toegezegd door de Nederlandse importeur. Maar op de een of andere wijze blijft het bij beloftes… Maar zeg nooit nooit!

   Dat ik met geen woord rep over de befaamde Quad elektrostaten is natuurlijk niet waar, er staat zelfs een foto van de klassieke ESL op de eerste pagina van het verhaal…:-)

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.