Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

Ssst…gevoelige informatie

 

Quad Elite setUiteraard werd de gebruiksaanwijzing na het uitpakken weer veel te oppervlakkig doorgekeken, wat dat betreft ben ik een gemiddelde gebruiker van audiospullen. Hoewel prima tevreden met de werking en wat ik hoorde met de Quad versterkers vond ik de gevoeligheid weer veel te hoog. Bij slechts een geringe stand van de volumeregelaars gaat het al op volle kracht. Dat regelt ook niet fijn met de afstandbediening. Het is nog steeds zo, ik weet eigenlijk niet anders, dan dat versterkers nagenoeg altijd lijden aan een te hoge ingangsgevoeligheid, maak niet uit welk merk je pakt. Het is net zoals met TV’s in de fakkelstand, alles op max, het moet er in de winkel vanaf spatten.

Als een consument een volumeregelaar bedient moet-ie niet eerst een grote slag hoeven te maken voor het geluid op gewenste sterkte is. Dat zou toch eens de indruk kunnen wekken dat hij of zij hier met een heel slap versterkertje, met een gebrek aan uitgangsvermogen te doen heeft. ‘Kijk vrouw, deze knop hoef je maar iets aan te raken, wow, wat een power!’… Dat een gemiddelde volumeregelaar veel beter presteert op het gebied van gelijkloop als je ‘m wat verder open kunt draaien, dat het veel comfortabeler werkt, zeker ook via de afstandsbediening, als je de knop lekker kunt draaien, dat hoor je nooit iemand over. Het moet meteen bij de eerste kennismaking knallen, dát geeft onderscheid.

Helaas, veel fouter kun je haast niet denken, ingangsgevoeligheid heeft niks, nada met het maximum uitgangsvermogen te maken. Als de ingang nog genoeg muzieksignaal krijgt om bij volle uitslag van de volumeregelaar de versterker net in de clip te kunnen sturen is het in principe voldoende. Voor de zekerheid nemen we een dB of 6 tot 10 als reserve, je hebt ook cd’s die minder luid zijn gemasterd, en je hebt een regelaar die prettig regelt.

Mea Culpa

ElitepreampIk dacht met de Quad ook weer ditzelfde oergedrag te zien. Ik zat met een paar drukjes op de volumeregelaar al voorbij mijn normale luisterlevel. Standje 07 á 08 op het display. Ik had me zelfs al een beetje beklaagd bij de importeur. Toen ik pas na een paar weken, ik was er zelfs al aan gewend geraakt, op de met te veel knopjes bevolkte afstandsbediening zag dat de ingangsgevoelighied in drie stappen per ingangskanaal is in te stellen! Tja, na een diepe zucht, ongetwijfeld met schaamrood op mijn kaken rest verder niks meer dan een plechtig ‘Mea Culpa’. As op m’n hoofd…

Ik had het haast kunnen vermoeden, mijn allereerst Quad voorversterker had al op ingangsgevoeligheid instelbare schakelingen, door schroefjes te verzetten op insteekprintplaten. Quad, weer een dikke plus er bij!

Hoger lager, warmer kouder

Een volgende plus, ook doorgegeven vanuit het verleden, is de in mijn ogen en oren enige juiste klankregeling. Nee, de bekende ‘bass & treble’ regelaars, die bij veel mensen permanent op maximaal staan, voor het bekende badkuipgeluid, mogen voor mij persoonlijk al jaren voor eens en altijd naar de eeuwig jachtvelden, samen met de verfoeide ‘loudness’ knop. Afstandbediening detailOp de Quad Elite voorversterker ligt het echter allemaal wat genuanceerder. Hier is namelijk weer de ‘tilt’ regeling te vinden.

Wat dat is? Neem een wipwap, stel het kantelpunt als 1 kHz en je weet heet. De hele rechte curve kantel je daarmee een paar dB, zonder bepaalde frequentiegebieden apart te bevoordelen. De rechte curve blijft in tact. Als het laag onder 1 kHz opgehaald wordt zakt alles boven het kantelpunt en visa versa. Je kent ze misschien nog wel, die wat dun klinkende vinylalbums of bijvoorbeeld muziek uit de jaren 80. Daar is een tiltregeling ideaal.

Ik had vroeger een Luxman 309 versterker, die eveneens met een dergelijke praktisch bruikbare tilt functie was uitgevoerd. Ondanks de zeker voor die tijd mooie ingebouwde 3-traps phonoversterkers in Lux versterkers was het af en toe heel prettig om de balans even een klikje warmer of meer helder te kunnen zetten. Toch typisch dat ik dit mooie type regeling nu alleen nog bij Quad tegenkom.

Versterkers die met klankregelaars zijn uitgevoerd gebruiken bijna allemaal een type ‘Baxendall’ hoog en laag draaiers. Die eigenlijk zelden voldoen. De echt bruikbare dingen zijn blijkbaar in de vergeethoek geraakt. Quad: hulde! Naast de tiltregeling is er ook nog de basregelaar. Als je bijvoorbeeld speakers pal in de hoek drukt krijg je een aardige basophoging. Met deze regelaar kun je dit ongewenste laag met de gewenste dB’s corrigeren.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

 • 10 mei 2014 om 15:46
  Permalink

  fijn om te lezen welke impressie Dick heeft over mijn all time favorit QUAD. Echter wie Quad zegt zegt ook Electrostaten en daar rept hij met geen woord over ?! Met zijn enorme luisterervaring en goed en kritisch gehoor had ik daar best een mening over willen lezen: hoe houden deze luidsprekers zich staande in het hele grote aanbod van steeds meer van de nieuwste technieken voorziene concurrentie? Ik ben nooit in de positie om bv een ESL 2905 te vergelijken met een ( Grand) Cresendo van Musical Affairs ; hoe liggen deze toppers t.o.v. elkaar

  Beantwoorden
  • 10 mei 2014 om 16:34
   Permalink

   Hallo Emile,

   Ik ben al sinds de start van Audio Creative bezig om een set Quad elektrostaten voor een recensie hier in huis te krijgen. Ze zijn me zelfs al meerdere keren toegezegd door de Nederlandse importeur. Maar op de een of andere wijze blijft het bij beloftes… Maar zeg nooit nooit!

   Dat ik met geen woord rep over de befaamde Quad elektrostaten is natuurlijk niet waar, er staat zelfs een foto van de klassieke ESL op de eerste pagina van het verhaal…:-)

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.