RecensieVersterker

Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

Quad is zonder twijfel een van de meest fameuze namen in de audiowereld. Wapenfeiten zijn er vele, primeurs met mate. Het merk houdt de modellen altijd lang in productie, heerlijk voor zowel winkels als eigenaars. Ik mocht een lange periode stoeien met en luisteren naar de Quad Elite serie versterkers en cd-speler. Maar is het Quad van vandaag  eigenlijk nog te vergelijken met het Quad van vroeger?

Quad EliteOud maar alles behalve versleten

Quad werd al in 1936 opgericht door de in zijn lange leven even legendarische geworden Sir Peter Walker. Een man met visie en een geniale ontwikkelaar en trendsetter. De buisversterkers uit de jaren 50, anno nu wéér in productie, de mooie en bijzondere elektrostatische luidsprekers, ongekend goed vijftig jaar geleden én… in 2010. ESLl57 modificatieDan bedoel ik de nog steeds ongekend populaire ‘Quad ESL-57’, die je nog steeds nieuw gebouwd kunt aanschaffen bij het Duitse bedrijf ‘Quad Music Wiedergabe’. Meer dan 50 jaar oud maar nog weinig aan actualiteit ingeboet en nagenoeg ongewijzigd in productie. Welk ander audioapparaat kan zich daar aan meten?

Voor zover ik weet alleen de Klipshorn. Peter Walker zelf zorgde in 1982 met de ESL-63 voor een waardige opvolger, of misschien beter gezegd: grote broer. Met zijn concentrische ringen en vertragingstechniek gedraagt de ‘63’ zich als een puntbron met een mooie spreiding, waar conventionele elektrostaten van nature sterk bundelen. Daar zijn ook wel trucjes voor bedacht, maar Quad is nog steeds uniek in constructie. Ook de ESL-63 is nog steeds erg populair. Zijn natuurlijke opvolgers tot aan de huidige modellen ESL-2805 en ESL-2905 zijn doorontwikkelingen van de ESL-63.

Parallel aan de luidsprekers liepen uiteraard de versterkers van Quad, altijd herkenbaar. Na de Quad II begint het solid state tijdperk met de 33 en 303 voor en eindversterkers, waar ik zelf ook vele jaren plezier van heb gehad. QUAD-33 303 FM3De Quad 405 ‘Current dumper’ eindbak was een volgende mijlpaal. Over Quad is een boek te schrijven als alle feiten moeten worden behandeld, wat een paar jaar terug ook gedaan is. Eind jaren 80, begin jaren 90 werd het allemaal een beetje vlakker bij de fabriek uit Huntingdon, de rek leek er wat uit met het op leeftijd raken van Peter Walker.

De slechte economische omstandigheden begon langzaam zijn tol te eisen, en niet alleen bij Quad. De IAG Group uit Hong Kong nam de aandelen over, niet toevallig ook de distributeur van Quad in het verre oosten in de jaren daar voor. De erfenis van Quad was daarmee was in de nieuwe handen gewaarborgd. Langzaam kroop het merk weer uit het dal en doet weer waar het goed in is: producten maken van hoge kwaliteit en met herkenbare eigen identiteit. Dat is sinds 1999 onder andere de 99 series, waarmee Quad weer stevig voeten in aarde zette. De productie vindt geheel in het verre oosten plaats, waardoor ook de prijs in de hand te houden is. Een elektrostatische weergever als de ESL-2905 is een vrij kostbare aangelegenheid, maar zou schier onbetaalbaar worden als die nog steeds in West-Europa zou worden gebouwd.

Naast de Quad 99 en Elite series solid state apparatuur bouwt Quad inmiddels al weer een aantal jaren een formidabele serie buisversterkers, geënt op de oude maar ook nog steeds zo geliefde klassieke Quad II.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Quad Elite voor, eindversterker en CDS cd-speler.

 • fijn om te lezen welke impressie Dick heeft over mijn all time favorit QUAD. Echter wie Quad zegt zegt ook Electrostaten en daar rept hij met geen woord over ?! Met zijn enorme luisterervaring en goed en kritisch gehoor had ik daar best een mening over willen lezen: hoe houden deze luidsprekers zich staande in het hele grote aanbod van steeds meer van de nieuwste technieken voorziene concurrentie? Ik ben nooit in de positie om bv een ESL 2905 te vergelijken met een ( Grand) Cresendo van Musical Affairs ; hoe liggen deze toppers t.o.v. elkaar

  Beantwoorden
  • Hallo Emile,

   Ik ben al sinds de start van Audio Creative bezig om een set Quad elektrostaten voor een recensie hier in huis te krijgen. Ze zijn me zelfs al meerdere keren toegezegd door de Nederlandse importeur. Maar op de een of andere wijze blijft het bij beloftes… Maar zeg nooit nooit!

   Dat ik met geen woord rep over de befaamde Quad elektrostaten is natuurlijk niet waar, er staat zelfs een foto van de klassieke ESL op de eerste pagina van het verhaal…:-)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.