RecensieVersterker

Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

Metingen

De Quad Artera Play is (gelukkig) geen voorversterker die op veel gain leunt. Is ook niet nodig, de Artera Stereo eindversterker heeft, evenals het gros van de eindversterkers op de markt zijn, voldoende aan 1 á 1,5 volt ingangspanning om vol vermogen te halen. Dat maakt het regelbereik lekker comfortabel en zit je niet met 3 klikjes op de volumeknopjes al op je reguliere luisterluidheid. Vergeet niet dat de meeste voorversterkers als voorverzwakker wordt gebruikt. Met ander woorden: er gaat een groter muzieksignaal in dan dat er uitkomt.

De Artera Play heeft op de lijningangen (met de volumeregeling op max gedraaid) een gain van 1,17 x. Voor 1 volt aan de uitgang is 914 mV aan de ingang nodig.
De maximale uitgangspanning op de cinch uitgang (1% THD) is 3.09 volt.

Ook niet onbelangrijk anno 2015: het ernergieverbruik uit het lichtnet is 8 VA.

Quad Artera P lay- FFT THD n residu 1 volt uit

 

De vervorming  aan de analoge in en uitgang is met 0.014% laag maar niet excessief laag. Typisch is dat de liniaire meting een nagenoeg identieke uitkomst geeft dan de gewogen meting.  De tweede harmonische is –94 dB de derde ligt op –78 dB.

 

Quad Artera P lay- Frequentierespons analoog in en uit. 1 volt uit

De frequentierespons, ook in het analoge domein, laat het –3 dB punt op 160 kHz zien.

Quad Artera P lay- Frequentierespons digitaal met filters

In het digitale domein is hier de invloed van de verschillende (digitale) filters te zien. Filterstanden 1 (fast) en 2 (smooth) laten de grootste bandbreedte zien. Filter 3 (wide) valt iets eerder af. Filter 4 (narrow) lijkt een klassiek brickwallfilter dat ook bij hoger aangeboden samplefrequenties alles boven 20 kHz afkapt.

 

Quad Artera P lay- JTest spdif ingang

 

De altijd boeiende J-Test, om vervelend jittergedrag in beeld te krijgen laat hele mooie dingen zien. We kijken eerst naar de S/PDIF ingang. De regelmatige pieken die boven het gras uit komen zijn van de (bewuste) modulatie van het meetsignaal. Als deze zichtbaar zijn weet je dat de ruisvloer diep genoeg ligt. Er zijn geen echte zijlussen te zien, alleen een klein beetje verhoging van de ruisvloer bij het testsignaal. Een mooi resultaat…

 

Quad Artera P lay- JTest CD speler

 

Het afspelen van het testsignaal via het CD loopwerk geeft nagenoeg identieke resultaten. Het lijkt er sterk op dat de datastroom eerst gebufferd wordt om vandaaruit verder te worden verwerkt. Ook heel mooi!

 

 

 

Quad Artera P lay- lineariteit DAC spdif ingang

 

De liniariteitsmeting laat ook hele fijne resultaten zien die een goede standalone DAC niet zouden misstaan. Tot –125 dB laat de rechte lijn maar minimale afwijkingen zien.

 

 

De Artera Stereo eindversterker heeft 1,186 volt aan de cinch ingang nodig om vol uit te sturen. Het uitgangsvermogen dat daar bij hoort is 133 watt in 8 Ohm en 216 watt in 4 Ohm.
Het energieverbruik tijdens gebruik zonder muzieksignaal is een hele nette 33VA. Alles behalve een onnodig energieslurpend monster dus…

Quad Artera stereo eindversterker - Frequentierespons 1 watt in 8 Ohm

 

De meting van het frequentiebereik laat het –3 dB punt in het hoog bij ongeveer 120 kHz zien.

 
Quad Artera stereo eindversterker - FFT THD n residu 1 watt in 8 Ohmwmf

 

De vervorming, THD+n, is in cijfers 0.039% lineair gemeten, en 0.035% gewogen gemeten. Voor een eindversterker prima waardes. De tweede harmonische ligt op -86 dB, de derde op –68 dB. De 50 Hz bromresten uit de voeding vinden we op -92 dB.

 

Quad Artera stereo eindversterker - FFT THD n residu 10 watt in 8 Ohm

 

Dezelfde meting, nu bij 10 watt uitgangsvermogen in een belastingsweerstand van 8 Ohm.

Fabrikanten laten deze metingen het liefst zelf zien bij vol uitgangsvermogen omdat de cijfers dan een stuk rooskleuriger worden. Maar ja, de muziek zit ‘m in de eerste watt, niet in de laatste. Alles boven 1 watt is meestal alleen belangrijk voor de headroom om ook bij pieken niet vast te lopen in clippen.

Al met al laten de Quad Artera Play en Artera Stereo prima meetresultaten zien.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

 • Fijne recensie Dick, bedankt.
  Wat me toch weer opvalt, en nu bij een gevestigd merk, is dat de voeding, vooral bij de voorversterker/CD/DAC combinatie pontificaal midden op de PCB zit.
  Is het niet zo dat die vervelende voedingen eenmaal nodig zijn, maar ook voor veel overlast zorgen in het zo precaire ingangssignaal en DSP proces? Helemaal wanneer er ook nog van die ordinaire USB poorten in de buurt zitten. Hoor je dat dan niet? Zo nee, maakt het dus blijkbaar niets uit waar die voeding zich bevindt, en zo ja, waarom zit ie daar dan?
  Met vriendelijke groet
  Theo

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   Je ziet aan de metingen dat de ruisvloer ergggg laag ligt en geen spoor van beïnvloeding door de voedingschakeling laat zien.

   Beantwoorden
 • Dick, goede recensie. Toch lees ik enige inhouding/hoffelijkheid. Zelf luister ik graag naar analytische (transister) weergave. Reden om in mijn CD en versterker (AVI S21 Mi) o.a. de Opamps te vervangen door OPA627. Zou dat ook toelaatbaar zijn voor deze Artera? Om het wat levendiger te maken. Veel ouderen hebben baat bij wat meer detaillering tgv oa presbyacusis. Voorkeur: klassiek via 4 a 5 muzikanten. Gaarne je advies/aanwijzing (aub geen gehoorapparaat). Ik lees dat je zelf een buizen liefhebber ben edoch ik ervaar dat soms als “te donker” (is niet nodig). Nog bedankt voor je fraaie advies tot het maken van door lucht omgeven interlinks. Boeiend al die reacties.
  MVGton,

  Beantwoorden
  • Ha Ton,

   De Quad Artera luistert beslist niet donkerbruin Ton. Als een buizenbak dat doet, is er ook wat niet helemaal ok mee…:-)

   Beantwoorden
 • Eens, een goede buizenbak kan op alle frequenties goed mee maar het sterkste punt blijft toch vaak het middengebied. De klank van stemmen en akoustische instrumenten excelleren. Een donkerbruin klinkende buizenbak heb ik nog nooit gehoord, ligt dan met name aan de luidsprekers die je eraan koppelt denk ik.

  Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Ik overweeg de Artera Play + en Artera Stereo met de Z-4 boxen aan te schaffen.
  Kan dit of is de combinatie met Z-3 boxen te prefereren?

  Een alternatief zou kunnen zijn de Artera Play + met Z-4 boxen, en twee Elite QMP Amplifier te kopen.

  Wat is wijsheid?

  Jammer overigens dat er geen aansluiting voor een platenspeler is gedacht voor de Artera Play +.

  Graag je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mooie review. Ik heb zelf de Quad Z2 samen met de XTZ Edge A2-300 eindversterker en de Schiit Saga+ voorversterker en een BlueSound Node 2i. Gezien jij ervaring hebt met de Z3 met verschillende versterkers, klinkt de Z3 beter met Quad amp en preamp in vergelijk met andere versterker? Jij bent ook bekend met de Quad Elite QMP en pre, toch? Is er een merkbaar verschil in geluidskwaliteit tussen de QMP en de Altera?

  Groeten,
  Lars

  Beantwoorden
  • Ik zou het echt niet weten, Lars. Deze Quad set heb ik al weer vijf jaar geleden hier onder handen gehad. Wat ik wel lees is dat je een prima muziekset hebt staan waar het heel fijn muziekgenieten mee is. Dat is het allerbelangrijkste!

   Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Wat is jou mening, technisch en kwalitatief gezien, over de huidige Quad buizenversterkers, nu deze in China gemaakt worden?

  Beantwoorden
  • Hallo Raymond,
   Met de Quad versterkers die ik tot nu toe in huis had was het goed leven. Zoals je kunt lezen in de reviews op deze site.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.