RecensieVersterker

Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

Aansluiten

Ik heb eerst de Artera stereo eindversterker in mijn rek gezet, aangesloten op de Music First Audio Classic v2 ‘regelversterker’. Begonnen met single ended, via cinch, tussen voor en eindversterker, later ook gebalanceerd, beide via de net binnengekomen AudioQuest Earth interlinks. Dan blijkt vlot dat we hier met een hele fijne versterker te doen hebben. Het karakter is volbloedig, een tikje aan de warme kant van ultraneutraal, zal ik maar zeggen. Eigenlijk… tja, hoe zal ik het zeggen…zoals ik het zelf het liefst hoor. Vergeet niet dat recenseren een subjectieve bezigheid is… Een ander heeft misschien liever een analytischer geluid.

De Quad Artera stereo eindbak laat me in ieder geval genieten van een krachtig geluid, maar ook een geluid waarin kleine details goed uit de verf komen. De versterker weet gemakkelijk een mooi ruimtelijk virtueel podium voor mijn luisterplek weet te creëren. Het speelt allemaal erg gemakkelijk en relaxt. Het is geen geluid wat sommigen als typische transistor sound aan zouden duiden.  Quad Artera Stereo binnenkant detail

Verdere uitbreiding

Na een paar dagen wordt er ook voor de Artera Play voorversterker plaats gemaakt. Eerst met mijn eigen DAC op de analoge ingang aangesloten, zodat ik deze mooi kan vergelijken met de in deze Artera Play ingebouwde DA-converter. Daarna gaat de bron, de Aurender N100 streamer rechtstreeks aan de USB ingang van de Quad preamp, waar deze zonder tegenstribbelen meteen wordt herkent.

Quad Z3 luidsprekerZoals ik hierboven al even aanhaalde, er is geen spoor van een überanalytische sound en geen spoor van kilheid. Nee, het geluid is vol, mooi smooth (om even een goed Nederlands woord te mogen gebruiken). Ik kan hier echt van genieten.

Quad Z-3

Samen met de Quad versterkerset is er ook een paar brandnagelnieuwe Quad Z-3 vloerstaanders afgeleverd. Na eerst een week op mijn eigen door en door bekende speakers te hebben geluisterd, en genoten, worden de Quad speakers aangesloten. Ik ga hier nog een eigen verhaal van schrijven. Dat deze combinatie in de twee weken die volgen niet meer uit elkaar is gehaald vertelt eigenlijk al voldoende.

Wie mocht denken dat Quad alleen excelleert in het bouwen van elektrostatische luidsprekers zou toch eens kennis moeten gaan maken met de nieuwe generatie conventionele speakersystemen van Quad. De Z-3 die hier logeert is de op één na grootste in de reeks.Quad Artera Stereo binnenkant detail (2)

Het totaalbeeld kan ik typeren als organisch, relaxt, nimmer vermoeiend en behoorlijk ruimtelijk met meer dan voldoende transparantie. Kortom, het is gewoon verduld lekker luisteren. Ik kan me levendig voorstellen dat iemand die deze opzet een permanente plek in huis geeft een buitengewoon gelukkig mens is waar het op de weergave van zijn muziek aan komt.

Met de Quad Artera Play in plaats van de hierboven genoemde MFA Classic v2 wordt er wat aan ruimte ingeleverd. Een goed ontworpen passieve regelaar op basis van een transformatorreis nu eenmaal extreem transparant. Daarom ben ik ook zo gelukkig met dit apparaat. Het laat in vergelijk horen of er extra elektronica in de signaalweg bijkomt.

Maar de ‘schade’ is niet groot en staat nooit de beleving van de muziek in de weg. Quad heeft een heerlijke DAC in de Artera Play ingebouwd, dat wordt met het vorderen van de dagen steeds duidelijker. En je kunt het geluid nog wat naar eigen wens instellen ook, door middel van een viertal digitale filters. Zelf vind ik de filterstanden smooth en fast mijn favorieten.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

 • Fijne recensie Dick, bedankt.
  Wat me toch weer opvalt, en nu bij een gevestigd merk, is dat de voeding, vooral bij de voorversterker/CD/DAC combinatie pontificaal midden op de PCB zit.
  Is het niet zo dat die vervelende voedingen eenmaal nodig zijn, maar ook voor veel overlast zorgen in het zo precaire ingangssignaal en DSP proces? Helemaal wanneer er ook nog van die ordinaire USB poorten in de buurt zitten. Hoor je dat dan niet? Zo nee, maakt het dus blijkbaar niets uit waar die voeding zich bevindt, en zo ja, waarom zit ie daar dan?
  Met vriendelijke groet
  Theo

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   Je ziet aan de metingen dat de ruisvloer ergggg laag ligt en geen spoor van beïnvloeding door de voedingschakeling laat zien.

   Beantwoorden
 • Dick, goede recensie. Toch lees ik enige inhouding/hoffelijkheid. Zelf luister ik graag naar analytische (transister) weergave. Reden om in mijn CD en versterker (AVI S21 Mi) o.a. de Opamps te vervangen door OPA627. Zou dat ook toelaatbaar zijn voor deze Artera? Om het wat levendiger te maken. Veel ouderen hebben baat bij wat meer detaillering tgv oa presbyacusis. Voorkeur: klassiek via 4 a 5 muzikanten. Gaarne je advies/aanwijzing (aub geen gehoorapparaat). Ik lees dat je zelf een buizen liefhebber ben edoch ik ervaar dat soms als “te donker” (is niet nodig). Nog bedankt voor je fraaie advies tot het maken van door lucht omgeven interlinks. Boeiend al die reacties.
  MVGton,

  Beantwoorden
  • Ha Ton,

   De Quad Artera luistert beslist niet donkerbruin Ton. Als een buizenbak dat doet, is er ook wat niet helemaal ok mee…:-)

   Beantwoorden
 • Eens, een goede buizenbak kan op alle frequenties goed mee maar het sterkste punt blijft toch vaak het middengebied. De klank van stemmen en akoustische instrumenten excelleren. Een donkerbruin klinkende buizenbak heb ik nog nooit gehoord, ligt dan met name aan de luidsprekers die je eraan koppelt denk ik.

  Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Ik overweeg de Artera Play + en Artera Stereo met de Z-4 boxen aan te schaffen.
  Kan dit of is de combinatie met Z-3 boxen te prefereren?

  Een alternatief zou kunnen zijn de Artera Play + met Z-4 boxen, en twee Elite QMP Amplifier te kopen.

  Wat is wijsheid?

  Jammer overigens dat er geen aansluiting voor een platenspeler is gedacht voor de Artera Play +.

  Graag je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mooie review. Ik heb zelf de Quad Z2 samen met de XTZ Edge A2-300 eindversterker en de Schiit Saga+ voorversterker en een BlueSound Node 2i. Gezien jij ervaring hebt met de Z3 met verschillende versterkers, klinkt de Z3 beter met Quad amp en preamp in vergelijk met andere versterker? Jij bent ook bekend met de Quad Elite QMP en pre, toch? Is er een merkbaar verschil in geluidskwaliteit tussen de QMP en de Altera?

  Groeten,
  Lars

  Beantwoorden
  • Ik zou het echt niet weten, Lars. Deze Quad set heb ik al weer vijf jaar geleden hier onder handen gehad. Wat ik wel lees is dat je een prima muziekset hebt staan waar het heel fijn muziekgenieten mee is. Dat is het allerbelangrijkste!

   Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Wat is jou mening, technisch en kwalitatief gezien, over de huidige Quad buizenversterkers, nu deze in China gemaakt worden?

  Beantwoorden
  • Hallo Raymond,
   Met de Quad versterkers die ik tot nu toe in huis had was het goed leven. Zoals je kunt lezen in de reviews op deze site.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.