Quad heeft met de Artera Play en Artera Stereo weer een juweel van versterkercombi op de markt gezet. Tijdloos van uiterlijk, mooie elektronica... Wij mochten er een lekkere lange tijd mee stoeien... - Audio-Creative

Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

Binnenkant

Quad Artera Play binnenkantDe binnenkant ziet er opgeruimd en overzichtelijk uit. Een royale voedingstrafo met verschillende wikkelingen zorgt voor een gescheiden lineaire voeding voor de diverse secties.

Quad Artera Play binnenkant detail (2)

De USB conversie is op een separate PCB direct boven het DAC board geplaatst. De op de befaamde XMOS chip gebouwde convertor moet voor een probleemloze connectie van een PC/ laptop/audiostreamer naar de DAC zorgen. De achterliggende  DA-converter is de bekende ESS9018 8-kanaals chip. Voor stereogebruik worden de kanalen 4 om 4 voor links en rechts gebruikt. Wat voor een verbeterde liniariteit moet zorgen.Quad Artera Play binnenkant detail (3)

DAC

De ESS is echter geen allemansvriend en alleen het gebruik er van is zeker geen simpele garantie voor een prachtig geluid. Niet iedere ontwerper weet er een goed klinkend applicatie omheen te bouwen. Ik heb dat helaas al een paar keer mee gemaakt.

Een snel vervelend analytisch, zelfs wat kil geluid zal als monitor in een studio omgeving misschien voor een vergrootglas naar fouten in een opname voordelen kunnen bieden, in een consumenten DAC vind ik het helemaal niet fijn luisteren.

Het goede nieuws is echter dat de mensen achter Quad er ronduit goed in geslaagd zijn om de ESS9018 chip goed te temmen. In een mate die ik eerder alleen mocht ervaren in de DAC van DiDiT.

Voorversterker

Quad Artera Play voorversterkerDe DAC buffer en voorversterkerelektronica is rond Burr Brown OPA2134 opamps gebouwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

10 thoughts on “Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

 • 03 december 2015 om 13:40
  Permalink

  Fijne recensie Dick, bedankt.
  Wat me toch weer opvalt, en nu bij een gevestigd merk, is dat de voeding, vooral bij de voorversterker/CD/DAC combinatie pontificaal midden op de PCB zit.
  Is het niet zo dat die vervelende voedingen eenmaal nodig zijn, maar ook voor veel overlast zorgen in het zo precaire ingangssignaal en DSP proces? Helemaal wanneer er ook nog van die ordinaire USB poorten in de buurt zitten. Hoor je dat dan niet? Zo nee, maakt het dus blijkbaar niets uit waar die voeding zich bevindt, en zo ja, waarom zit ie daar dan?
  Met vriendelijke groet
  Theo

  Beantwoorden
  • 03 december 2015 om 17:45
   Permalink

   Ha Theo,

   Je ziet aan de metingen dat de ruisvloer ergggg laag ligt en geen spoor van beïnvloeding door de voedingschakeling laat zien.

   Beantwoorden
 • 18 december 2015 om 13:50
  Permalink

  Dick, goede recensie. Toch lees ik enige inhouding/hoffelijkheid. Zelf luister ik graag naar analytische (transister) weergave. Reden om in mijn CD en versterker (AVI S21 Mi) o.a. de Opamps te vervangen door OPA627. Zou dat ook toelaatbaar zijn voor deze Artera? Om het wat levendiger te maken. Veel ouderen hebben baat bij wat meer detaillering tgv oa presbyacusis. Voorkeur: klassiek via 4 a 5 muzikanten. Gaarne je advies/aanwijzing (aub geen gehoorapparaat). Ik lees dat je zelf een buizen liefhebber ben edoch ik ervaar dat soms als “te donker” (is niet nodig). Nog bedankt voor je fraaie advies tot het maken van door lucht omgeven interlinks. Boeiend al die reacties.
  MVGton,

  Beantwoorden
  • 18 december 2015 om 21:02
   Permalink

   Ha Ton,

   De Quad Artera luistert beslist niet donkerbruin Ton. Als een buizenbak dat doet, is er ook wat niet helemaal ok mee…:-)

   Beantwoorden
 • 03 augustus 2017 om 14:55
  Permalink

  Eens, een goede buizenbak kan op alle frequenties goed mee maar het sterkste punt blijft toch vaak het middengebied. De klank van stemmen en akoustische instrumenten excelleren. Een donkerbruin klinkende buizenbak heb ik nog nooit gehoord, ligt dan met name aan de luidsprekers die je eraan koppelt denk ik.

  Beantwoorden
 • 19 juni 2019 om 15:57
  Permalink

  Dag Dick,

  Ik overweeg de Artera Play + en Artera Stereo met de Z-4 boxen aan te schaffen.
  Kan dit of is de combinatie met Z-3 boxen te prefereren?

  Een alternatief zou kunnen zijn de Artera Play + met Z-4 boxen, en twee Elite QMP Amplifier te kopen.

  Wat is wijsheid?

  Jammer overigens dat er geen aansluiting voor een platenspeler is gedacht voor de Artera Play +.

  Graag je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob

  Beantwoorden
 • 15 oktober 2020 om 15:09
  Permalink

  Hallo Dick,
  Mooie review. Ik heb zelf de Quad Z2 samen met de XTZ Edge A2-300 eindversterker en de Schiit Saga+ voorversterker en een BlueSound Node 2i. Gezien jij ervaring hebt met de Z3 met verschillende versterkers, klinkt de Z3 beter met Quad amp en preamp in vergelijk met andere versterker? Jij bent ook bekend met de Quad Elite QMP en pre, toch? Is er een merkbaar verschil in geluidskwaliteit tussen de QMP en de Altera?

  Groeten,
  Lars

  Beantwoorden
  • 15 oktober 2020 om 17:23
   Permalink

   Ik zou het echt niet weten, Lars. Deze Quad set heb ik al weer vijf jaar geleden hier onder handen gehad. Wat ik wel lees is dat je een prima muziekset hebt staan waar het heel fijn muziekgenieten mee is. Dat is het allerbelangrijkste!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.