RecensieVersterker

Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

Quad Artera Play

Quad Artera Play voorkant recht zwartDe uit dik aluminium opgetrokken Quad Artera Play  lijkt op het eerste oog een moderne maar ook conventionele voorversterker. Strak, sober, op het oog minimaal qua mogelijkheden…maar met mooie designdetails. De dikke glazen topplaat bijvoorbeeld, die verdiept in het dak van de versterkers ligt, erg mooi bedacht. De behuizing meet 32 x 10,5 x 32 cm (b x h x d) en weegt 8,5 kg.

Hier bedriegt de schijn van de eenvoud toch ook wel een beetje. De uitrusting van de Artera Play blijkt zelfs bijzonder uitgebreid en zelfs de mogelijkheid om CD’s  te speler ontbreekt niet. In de liggende sleuf, fraai onopvallend, als een sierstrip, geïntegreerd in het front, kan een CD worden geschoven.

Zowel analoog als digitaal op niveau

Er is een eersteklas ingebouwde DAC aan boord, voorzien van een USB ingang die zowel PCM in de hoogste resoluties aankan als DSD files. Nee, geen Super Audio CD, de net genoemde sleuf geeft toegang tot slechts een CD-loopwerk. Maar het lijkt me een toevoeging waarmee toch nog wel veel mensen een plezier zal worden gedaan. En het zit de Quad Artera Play voorkant schuinniet-gebruiker niet in de weg.

De ‘volumeknop’ is geen echte knop maar een display in een vorm die een illusie moet geven van een draaiknop, maar werkt via tiptoetsbediening.

Dat werkt op zich prima, maar bij lange na niet zo prettig als een normale fysiek tastbare draaiknop.

Ik hou ook niet van volumeregelaars op apparaten die met up en down druktoetsjes werken. Een volumeknop moet in mijn ogen een lekker vastpakkende regelaar zijn.

Ik heb de regelmogelijkheden op de Play zelf maar weinig gebruikt, de ingangskeuze en volumeregeling werkt ook prima met de bijgeleverde afstandsbediening, die niet te klein is en lekker robuust aanvoelt.

Deze AB heeft nog meer leuke dingen in zich, zoals het vanuit de luie stoel te kiezen uit een viertal digitale filters, waarmee de klank subtiel doch hoorbaar aan is te passen.

Achterkant

Draaien we de Quad Play om, dan zien we een rijke uitrusting aan aansluitmogelijkheden. Naast de al genoemde USB aansluiting zijn er twee digitale S/PDIF coaxiale aansluitingen en twee Toslink optische connectors.  Daarnaast een tweetal analoge ingangsparen op lijnniveau. Uitgangen zijn er zowel in single ended cinch als XLR gebalanceerd. Digitale uitgangen vind je in cinch en Toslink S/PDIF.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

 • Fijne recensie Dick, bedankt.
  Wat me toch weer opvalt, en nu bij een gevestigd merk, is dat de voeding, vooral bij de voorversterker/CD/DAC combinatie pontificaal midden op de PCB zit.
  Is het niet zo dat die vervelende voedingen eenmaal nodig zijn, maar ook voor veel overlast zorgen in het zo precaire ingangssignaal en DSP proces? Helemaal wanneer er ook nog van die ordinaire USB poorten in de buurt zitten. Hoor je dat dan niet? Zo nee, maakt het dus blijkbaar niets uit waar die voeding zich bevindt, en zo ja, waarom zit ie daar dan?
  Met vriendelijke groet
  Theo

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   Je ziet aan de metingen dat de ruisvloer ergggg laag ligt en geen spoor van beïnvloeding door de voedingschakeling laat zien.

   Beantwoorden
 • Dick, goede recensie. Toch lees ik enige inhouding/hoffelijkheid. Zelf luister ik graag naar analytische (transister) weergave. Reden om in mijn CD en versterker (AVI S21 Mi) o.a. de Opamps te vervangen door OPA627. Zou dat ook toelaatbaar zijn voor deze Artera? Om het wat levendiger te maken. Veel ouderen hebben baat bij wat meer detaillering tgv oa presbyacusis. Voorkeur: klassiek via 4 a 5 muzikanten. Gaarne je advies/aanwijzing (aub geen gehoorapparaat). Ik lees dat je zelf een buizen liefhebber ben edoch ik ervaar dat soms als “te donker” (is niet nodig). Nog bedankt voor je fraaie advies tot het maken van door lucht omgeven interlinks. Boeiend al die reacties.
  MVGton,

  Beantwoorden
  • Ha Ton,

   De Quad Artera luistert beslist niet donkerbruin Ton. Als een buizenbak dat doet, is er ook wat niet helemaal ok mee…:-)

   Beantwoorden
 • Eens, een goede buizenbak kan op alle frequenties goed mee maar het sterkste punt blijft toch vaak het middengebied. De klank van stemmen en akoustische instrumenten excelleren. Een donkerbruin klinkende buizenbak heb ik nog nooit gehoord, ligt dan met name aan de luidsprekers die je eraan koppelt denk ik.

  Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Ik overweeg de Artera Play + en Artera Stereo met de Z-4 boxen aan te schaffen.
  Kan dit of is de combinatie met Z-3 boxen te prefereren?

  Een alternatief zou kunnen zijn de Artera Play + met Z-4 boxen, en twee Elite QMP Amplifier te kopen.

  Wat is wijsheid?

  Jammer overigens dat er geen aansluiting voor een platenspeler is gedacht voor de Artera Play +.

  Graag je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mooie review. Ik heb zelf de Quad Z2 samen met de XTZ Edge A2-300 eindversterker en de Schiit Saga+ voorversterker en een BlueSound Node 2i. Gezien jij ervaring hebt met de Z3 met verschillende versterkers, klinkt de Z3 beter met Quad amp en preamp in vergelijk met andere versterker? Jij bent ook bekend met de Quad Elite QMP en pre, toch? Is er een merkbaar verschil in geluidskwaliteit tussen de QMP en de Altera?

  Groeten,
  Lars

  Beantwoorden
  • Ik zou het echt niet weten, Lars. Deze Quad set heb ik al weer vijf jaar geleden hier onder handen gehad. Wat ik wel lees is dat je een prima muziekset hebt staan waar het heel fijn muziekgenieten mee is. Dat is het allerbelangrijkste!

   Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Wat is jou mening, technisch en kwalitatief gezien, over de huidige Quad buizenversterkers, nu deze in China gemaakt worden?

  Beantwoorden
  • Hallo Raymond,
   Met de Quad versterkers die ik tot nu toe in huis had was het goed leven. Zoals je kunt lezen in de reviews op deze site.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.