RecensieVersterker

Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

Quad Artera Stereo en Play

Quad

Heeft Quad nog een introductie nodig? Opgericht in 1936, groot geworden in de jaren 50, 60 en later met versterkers, zowel buis als solid state en elektrostatische luidsprekers. Met aan het roer Peter Walker, de man met veel ideeën.

Quad II-ClassicIn de latere jaren 70 ontwikkelen Sir Peter en zijn team het Current Dumping principe voor een dan nieuwe eindversterker. Deze klassiek Quad 405, die nog steeds regelmatig op de tweedehands markt te vinden is, is de eerste uit een reeks die tot in de nieuwste Artera Stereo eindversterker wordt voorgezet.

Peter Walker is al een tijdje niet meer onder ons maar Quad wordt tot op de dag van vandaag voortgezet in de geest van hun grote voorbeeld.

Steeds komt er om de zoveel jaar een nieuwe reeks met een eigen design, dat vanaf een kilometer afstand als een Quad kan worden herkent.

En wees niet bang dat je pas aangeschafte Quadsetje na een jaar al weer door een ander kastje met dezelfde inhoud wordt vervangen. Apparatenseries worden vaak vele jaren in productie gehouden.

Quad Classic Integrated

 

 

Naast met solid state uitgevoerde apparatenseries is er ook nog een Classic serie, waarin de gouden glans uit de fameuze buizentijd van Quad nog doorschijnt. Zoals de Quad II Classic (hier boven) of de Quad Classic Integrated die hiernaast op de foto te zien is.

Quad collectie

Het is drie jaar geleden dat ik de Quad Elite versterkerset in huis heb gehad, die in de Quad traditie gewoon nog in productie is en blijft. Ondanks de naam is de Elite een eenvoudiger set dan de hier besproken nieuwe Artera Stereo eindversterker en Play voorversterker.

 

Behouden?

Quad Artera Play achterkant (3)Quad wordt wel eens verweten dat het een wat al te conservatieve fabrikant is. Een reputatie dat een erfenis uit de jaren zeventig/ tachtig van de vorige eeuw lijkt te zijn. Demo’s bij de Nederlandse  importeur werden met alle genres muziek gedaan, zolang het maar klassiek was. Daarmee heeft Quad het eveneens wat kwalijke imago gekregen dat de apparatuur vooral voor het weergeven van…inderdaad, klassieke muziek geschikt zou zijn.

Een balachelijke kul, dit soort uitspraken.  Dat laten de mooie apparaten in het programma van Quad inclusief deze nieuwe fraaie Artera versterkerset  zien en vooral horen.

Daarbij, ik heb in het verleden zelf vele jaren met  heel veel plezier een Quad 33/ 303 versterkercombi gebruikt voor het luisteren naar mijn Deep Purple, Black Sabbath, Pink Floyd en Genesis platen, om er maar een paar te noemen.

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

12 thoughts on “Quad Artera Play en Stereo voor en eindversterker

 • Fijne recensie Dick, bedankt.
  Wat me toch weer opvalt, en nu bij een gevestigd merk, is dat de voeding, vooral bij de voorversterker/CD/DAC combinatie pontificaal midden op de PCB zit.
  Is het niet zo dat die vervelende voedingen eenmaal nodig zijn, maar ook voor veel overlast zorgen in het zo precaire ingangssignaal en DSP proces? Helemaal wanneer er ook nog van die ordinaire USB poorten in de buurt zitten. Hoor je dat dan niet? Zo nee, maakt het dus blijkbaar niets uit waar die voeding zich bevindt, en zo ja, waarom zit ie daar dan?
  Met vriendelijke groet
  Theo

  Beantwoorden
  • Ha Theo,

   Je ziet aan de metingen dat de ruisvloer ergggg laag ligt en geen spoor van beïnvloeding door de voedingschakeling laat zien.

   Beantwoorden
 • Dick, goede recensie. Toch lees ik enige inhouding/hoffelijkheid. Zelf luister ik graag naar analytische (transister) weergave. Reden om in mijn CD en versterker (AVI S21 Mi) o.a. de Opamps te vervangen door OPA627. Zou dat ook toelaatbaar zijn voor deze Artera? Om het wat levendiger te maken. Veel ouderen hebben baat bij wat meer detaillering tgv oa presbyacusis. Voorkeur: klassiek via 4 a 5 muzikanten. Gaarne je advies/aanwijzing (aub geen gehoorapparaat). Ik lees dat je zelf een buizen liefhebber ben edoch ik ervaar dat soms als “te donker” (is niet nodig). Nog bedankt voor je fraaie advies tot het maken van door lucht omgeven interlinks. Boeiend al die reacties.
  MVGton,

  Beantwoorden
  • Ha Ton,

   De Quad Artera luistert beslist niet donkerbruin Ton. Als een buizenbak dat doet, is er ook wat niet helemaal ok mee…:-)

   Beantwoorden
 • Eens, een goede buizenbak kan op alle frequenties goed mee maar het sterkste punt blijft toch vaak het middengebied. De klank van stemmen en akoustische instrumenten excelleren. Een donkerbruin klinkende buizenbak heb ik nog nooit gehoord, ligt dan met name aan de luidsprekers die je eraan koppelt denk ik.

  Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Ik overweeg de Artera Play + en Artera Stereo met de Z-4 boxen aan te schaffen.
  Kan dit of is de combinatie met Z-3 boxen te prefereren?

  Een alternatief zou kunnen zijn de Artera Play + met Z-4 boxen, en twee Elite QMP Amplifier te kopen.

  Wat is wijsheid?

  Jammer overigens dat er geen aansluiting voor een platenspeler is gedacht voor de Artera Play +.

  Graag je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Rob

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Mooie review. Ik heb zelf de Quad Z2 samen met de XTZ Edge A2-300 eindversterker en de Schiit Saga+ voorversterker en een BlueSound Node 2i. Gezien jij ervaring hebt met de Z3 met verschillende versterkers, klinkt de Z3 beter met Quad amp en preamp in vergelijk met andere versterker? Jij bent ook bekend met de Quad Elite QMP en pre, toch? Is er een merkbaar verschil in geluidskwaliteit tussen de QMP en de Altera?

  Groeten,
  Lars

  Beantwoorden
  • Ik zou het echt niet weten, Lars. Deze Quad set heb ik al weer vijf jaar geleden hier onder handen gehad. Wat ik wel lees is dat je een prima muziekset hebt staan waar het heel fijn muziekgenieten mee is. Dat is het allerbelangrijkste!

   Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Wat is jou mening, technisch en kwalitatief gezien, over de huidige Quad buizenversterkers, nu deze in China gemaakt worden?

  Beantwoorden
  • Hallo Raymond,
   Met de Quad versterkers die ik tot nu toe in huis had was het goed leven. Zoals je kunt lezen in de reviews op deze site.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.