PlatenspelerRecensie

PTP Audio Solid12 platenspeler

Hoe ver kun je over de top?

Clearaudio StatementJe ziet in ieder geval wel steeds grotere en zwaardere draaiplateaus verschijnen op nieuwe platenspelers, ze zijn er nu al met dubbel en triple onder hangende vliegwielen. Ik zag er pas nog eentje waar aan een prijskaartje van anderhalve ton bleek te hangen, zonder arm en element uiteraard. Dan ben je het spoor toch behoorlijk bijster lijkt me. Het lijken soms meer boortorens dan platenspelers en vaak tot wanstaltige proporties opgeblazen. Koren op de molen van de tussenwielfetishist.

Ook de laatste trend: de magnetische koppeling geeft geen koppeling die stijf genoeg is. De lucht tussen de magneten heeft ook geen oneindige stijfheid. Nee, alles wat je nodig hebt is een stevige motor, een tussenwiel en een vier kg zwaar draaiplateau.

Tongue in cheek

Ik hoop dat je snapt dat ik hier een beetje gekscherend over doe. Maar de luisterresultaten laten me wel degelijk horen waar de mannen van dit principe zo enthousiast over kunnen zijn. De drive en ingehouden kracht, de schijn van een overdaad aan p.k.’s die je niet echt nodig bent maar het allemaal zo gemakkelijk maakt. ‘Het’ heeft gewoon ‘iets’.

Michell Gyry Orbe MB SchroderEn dat ‘iets’ eenmaal kennende ervaar ik minder bij mijn eigen, verder ook zeer gewaardeerde, Michell Gyro met Orbe plateau. Die klinkt weliswaar wat softer, ronder, ook lekker, maar ahhh, ik mis die, verd… hoe breng ik dit nou weer onder woorden… Mmm, misschien is ‘drive’ wel een mooi woord.

Natuurlijk, het is een beetje een appels en peren vergelijking. Twee platenspelers die in veel meer dingen verschillen dan alleen de wijze van aandrijving. Het maakt me wel weer nieuwsgierig wat de veel complexere Schroder arm, die op mijn Gyro resideert het op een PTP zou doen. Zo blijft er gelukkig altijd wat te wensen over.

Meer? Wat nog meer?

Dan ben ik op een gegeven moment op een punt waarop ik denk: wat heb ik eigenlijk nog meer nodig dan dit om tevreden achterover leunend van mijn vinylalbums te kunnen genieten? Een 8000 euro element? Een arm van hetzelfde bedrag, een loopwerk dat helemaal door het lint is gegaan? Mmm, waarvoor eigenlijk, zelfs al had ik de centen er voor liggen? Eigenlijk wil ik het liefst gewoon een PTP zoals die hier staat te spelen. ‘Abbey Road’ van mijn helden The Beatles op de draaitafel en zak maar weg in de luisterstoel… En ik kan je vertellen, het is niet alleen bij John, Paul, George en Ringo gebleven. Level 42 wel eens gehoord op een PTP/ Schick/ DL-103? Een avontuur kan ik je vertellen… Album na album wordt er uit de kast getrokken. ‘You can’t always get what You want, You get what You need’ zongen de Stones in 1969. Als dat laatste ook op gaat voor een PTP Lenco, heb je ook weinig meer te klagen, lijkt me…haha…

Oud maar onverslijtbaar

Laten we de boel nog eens even op een rijtje zetten. Wat hebben we hier nou eigenlijk? Een PTP Lenco,  een platendraaier met een basis die al veertig jaar oud is, een element dat weliswaar wel nieuw is, maar al sinds jaren zestig ongewijzigd in productie is en een sobere stevige lange arm, goed en mooi gemaakt, maar zonder noemenswaardige blingbling, of je moet het messing contragewicht zo zien. Maar het speeeeelt me een partij lekker!

PTP Audio Solid12 Lenco Schick recht van bovenEpiloog

Een machtig mooi product, deze PTP draaitafel. Niet echt goedkoop door het prijzige kastmateriaal en bewerking. En er moet ook nog een arm op. Maar je hoeft waarschijnlijk van je langzaljeleven niks anders meer op platenspeler gebied. Krijg je de gelegenheid om er eens naar te luisteren, grijp die mogelijkheid dan aan. Je zult niet minder gecharmeerd over zijn dan ik ben. Dit klinkt niet gewoon goed, dit klinkt verdraaid goed.

Prijzen:
PTP Audio Solid9 (voor 9” arm): 2250,= euro
PTP Audio Solid12 (voor 12” arm: 2450,= euro

Prijzen zijn inclusief alle Lenco onderdelen geheel gereviseerd en afgesteld, twee armboards in de kleur van de plint en de plint in kleur naar keuze (wel binnen het Corian kleurengamma).

PTP Audio

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.