PlatenspelerRecensie

PTP Audio Solid12 platenspeler

Geen kind overboord…

PTP Lenco tussenwielHalverwege de jaren zeventig was de tussenwiel aandrijving overigens toch uit de mode. Hoe ik het ook wen of keer, ik kon daar niet in achter blijven. Direct drive werd het toverwoord. En hé, weer geen kwaad woord over direct aangedreven draaitafels. Dual, Technics én ook het beroemde Goldmund hebben laten zien dat ook dit principe erg goed kan zijn. De latere flinterdunne spelertjes, waar het rode potlood alle kwaliteit er al lang uit weg gestreept had, mag je niet als referentie voor het direct drive principe aanhouden.

Ik wilde graag een Dual 701, maar mijn financiële situatie dreef me richting Technics SL1500, die bijna de helft goedkoper was. De Lenco L78 heb ik toen verkocht, de L75 verdween enkele jaren later naar de zolder, en nog later in het niets. En zo ging ik verlost van de ouderwetse tussenwiel Lenco’s tevreden verder met mijn vinylavonturen. Totdat…

Pling!

… er een bericht van Peter Reinders van PTP in mijn mailbox viel.Ik was een beetje met stomheid geslagen. Was dit echt op de basis van zo’n aardige maar oubollige L75 gebouwd? Ik herkende echter onmiddellijk de tussenwielophanging en grote aandrijfmotor. Peter bood me aan om er eens eentje een tijdje bij me te parkeren, waarvoor meteen een afspraak werd gemaakt. Niet veel later staat er een PTP Audio Solid12 op mijn audiorek. Compleet met een eigenlijk even bijzondere 12” arm van Thomas Schick en een paar niet direct meer als dusdanig herkenbare Denon DL-103 elementen. Ook al een product dat sinds begin jaren 60 nagenoeg ongewijzigd op de markt is. Het werd een prettig samenzijn.

WIT links lchter

PTP Audio Solid12 platenspeler

De PTP is een op oude Lenco onderdelen gebaseerde speler. De motor, tussenwiel met de originele ophangconstructie en het draaiplateau met lager zijn van oorspronkelijke origine. Ingebouwd in de nieuwe behuizing moet je echter wel heel goed kijken om er nog een Lenco in te zien. Alleen het draaiplateau is immers nog zichtbaar. En deze ligt niet zoals oorspronkelijk chassis verzonken in het chassis. Het onderste deel van het plateau is weliswaar wat verjongt ten opzichte van het bovenste gedeelte, en heeft bovendien boringen van het balanceren. Maar die gaten worden netjes aan het oog onttrokken door een paar o-ringen rond het plateau. Naast het cosmetische aspect zullen deze rubber ringen ook een zegenende dempende werking geven van het als een klokje klinkende metalen plateau, tenminste, als daar geen mat op ligt.

De P van Peter

PTP Lenco Schick arm (2)Peter Reinders, de man achter PTP Audio is ook één van de drijvende krachten achter het Lenco Heavenforum. Mocht je niet enthousiast zijn over dit oude ding, dan wordt je het vanzelf wel als je daar rond gaat snuffelen. Je vind er naast in oude eer gerestaureerde Lenco’s talrijke opgeleukte platenspelers die de Lenco techniek als basis gebruiken. Er zijn werkelijk prachtige bouwsels te zien. Peter maakt het de Lenco liefhebber wel heel gemakkelijk door kant en klaar gelaserde chassisplaten aan te bieden waarmee het tussenwiel en motor zonder het oorspronkelijke Lenco chassis in een nieuwe behuizing kunnen worden gebouwd.

PTP tussenwielZelf maakt hij al geruime tijd Lenco spelers in een veel modernere strakke look, eerst van hout, daarna graniet (auw, mijn rug!), later van Corian het materiaal dat op de foto’s te zien is. Corian wordt voor luxe keukenblokken en badkamers gebruikt, maar blijkt ook geweldig materiaal voor de PTP Audio spelers. Het is relatief gemakkelijk te bewerken, krasjes worden er zo weer uitgepoetst en het heeft mooie dempende eigenschappen. Het nadeel: de prijs voor het ruwe materiaal liegt er niet om. De PTP behuizingen, in alle denkbare kleuren, door en door van kleur, zijn erg mooi gemaakt en afgewerkt. Er zijn kasten waarop een 9 inch arm kan worden gebruikt, de ‘Solid 9’, en bredere primair voor een 12 inch versie, de ‘Solid 12’. Het draaiplateau is blinkend gepolijst, ook onder de mat. Een aardige klus als je het origineel kent. 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.