PTP Audio Solid12 platenspeler

De PTP is gebaseerd op de Lenco L75 tussenwiel aangedreven platenspeler. Een concept dat 40 jaar na dato nog ijzersterk blijkt. Als het  dan ook nog in een zeer aantrekkelijke vorm wordt gegoten staat weinig het pure vinyl genieten meer in de weg.

TPT Lenco Schick arm rechtvoor

Lenco, de gouden jaren

Lenco-L75-PromoHet was in de tweede helft van de jaren zestig en jaren zeventig dat het Zwitserse Lenco haar momentum had met de als een tank gebouwde L-serie. De L-75 werd al snel de ultieme Dee Jay draaitafel. Was de kostbare EMT de draaitafelstandaard bij de radio-omroepen, in de discotheken en drive in disco’s zag je steevast twee Lenco L75 spelers in de desk, het oerdegelijke maar betaalbare alternatief. Ik zag in die dagen zelfs een keer een overenthousiaste platendraaier die het woord ‘jockey’ wel heel letterlijk nam en op het draaiplateau ging staan om zelf het gevoel van een draaiende schijf vinyl te ervaren. Barbaars, ik weet het, maar de Lenco heb ik niet om hulp horen schreeuwen en niet veel later deed het apparaat ook gewoon weer waar ‘ie voor gemaakt was.

In die dagen had ik zelf een L78 voor het luisteren van mijn vinyl, dat toen nog gewoon LP genoemd werd, eigenlijk een L75 in een meer zondags jasje en een L75 voor mobiel gebruik. Ik luisterde samen met een vriend af en toe feestjes op waar de singletjes op een tweetal Lenco’s, die in een door mij in elkaar getimmerde kist waren ingebouwd, werden afgedraaid. Je kocht de L75 zonder behuizing destijds hagelnieuw voor 295 gulden.

PTP Audio Lenco 3Toen dit korte avontuur over was, de wekelijkse aanschaf van de nieuwste top 40 singles overstegen ruim de inkomsten, hebben we ieder een L75 chassis gehouden. Die van mij heeft, ingebouwd in een spaanplaat kast nog jaren als tweede platenspeler gediend, waar mijn broertje zijn plaatjes op mocht draaien. Ik bouwde in die jaren graag luidsprekersystemen, het liefst grote transmissionlijn kasten, een behuizing voor een Lenco speler was dus een fluitje van een cent. In de alsmaar voortschrijdende wijsheid besef ik nu dat ik dit werkpaardje wel erg te kort heb gedaan.

Wijsheid (en spijt) komt met de jaren?

En laten we eerlijk zijn: als ik de potentie die deze platenspeler in zich heeft toen op zijn werkelijke waarde had beoordeeld was het misschien wel mijn laatste platenspeler aanschaf geweest en waren de vele Technics, Thorens en Michell’s en zelfs een Garard 401 (hoe kon ik zo dom zijn om ook die weer weg te doen….arggg… domdom…) hier waarschijnlijk nooit in huis geweest. Dan waren de twee Lenco’s waarschijnlijk naar PTP achtige spelers geëvolueerd. Leuk om over dit soort dingen te mijmeren… Pas op: geen verkeerd woord over de over de andere genoemde merken, die me ook vreselijk veel lol hebben gegeven door de loop der jaren en een aantal hier in huis doet dat nog steeds.

Een wat armzalige arm

Het was met name de arm die de Lenco, of liever het gebrek aan kwaliteit daarvan, die dit loopwerk nooit naar het hoogste vinylechelon heeft kunnen brengen. Was de L75 als flexibel draaitransport verkocht, waar simpel een mooie arm op kon worden gebouwd, dan had die waarschijnlijk nu de status van de Garard 301 en 401 gehad. Of de Thorens TD124, die momenteel nog populairder is dan in de jaren dat je ‘m nieuw uit de winkel kon halen. Ik heb niet zo lang geleden nog een Lenco vermomd als min of meer Garard 301 look-a-like gezien, onder de Goldring vlag. De naam waaronder Lenco in Groot-Brittannië werd verkocht.  

Lenco L75 armDe standaard arm heeft rubberen blokjes met een v-vorm er ingemaakt waarin het verticale meslager zich kan bewegen. Die dingen harden echter uit na verloop van tijd en brokkelen dan gemakkelijk af. Een krakkemikkige constructie voor een bedrijf dat zulke oerdegelijk producten wist te maken. Het lijkt op het oog heel wat maar echt geweldig sporen doet deze arm ook niet.

Maar bouw je een standaard L75 chassis in bijvoorbeeld een zware uit meerdere lagen hout opgebouwde console, nee nee, geen spaanplaat, dat zal ik zelf nooit meer gebruiken, dat beloof ik plechtig op het graf van mijn oude L75, dan gaat er een andere wind waaien. Monteer er een betere arm op en reken maar dat dit mooi zal spelen. Tot in de lengte van dagen. Een oude Lenco draaitafel is qua onderhoud niet moeilijk op de weg te houden en deze dingen kunnen minstens een eeuw mee.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.