PS Audio Stellar PowerPlant P3
De conditie van het lichtnet is er voor de audioliefhebber niet beter op geworden. Het is in de jaren steeds vuiler geworden door gebruik van steeds meer elektrische apparaten. De laatste jaren zijn laders van elektrisch aangedreven auto’s en stroomomzetters van zonnepanelen, beruchte vervuilers geworden. De 50 hz sinus die uit de wandcontactdoos komt ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Afhankelijk van waar je woont is 3, 4 % vervorming normaal. Het spectrum is daarbij ook nog eens vergeven van hoogfrequent rommel die je hier liever kwijt dan rijk bent.
Notoire vervuilers
Ook berucht is de aanwezigheid van een DC-component op het lichtnet. Dat kan voor kernverzadiging voor voedingstransformators zorgen en een nare mechanische brom opleveren. De toename in lichtnetconditioners is dan ook niet zo moeilijk te verklaren. En daarin kun je weer onderscheid maken tussen lichtnetfiltering (het overgrote deel) of een apparaat dat een compleet nieuwe 230 volt/ 50 Hz genereert. DC-blockers zie je ook steeds vaker. De meeste werken met wat diodes en flinke elco’s. Het blokt de DC inderdaad effectief. Maar het verhoogt ook de impedantie van de voedingslijn. Waar met name eindversterkers minder blij mee zijn.

Scheiden
Een scheidingstransformator is ook een prima middel om DC van je ‘230 volt uit de muur’ te halen. Met een filterschakeling erachter kun je ook nog de hoogfrequent vervuiling deels wegfilteren. Maar er is een keerzijde aan scheidingstrafo’s. Daar heb ik recent nog over geschreven. De gewenste 230 volt uitgangsspanning van de transformator is afhankelijk van de belasting van de secundaire zijde van de trafo. Bij een te lage belasting wordt de uitgangsspanning en daarmee de spanning op je kostbare apparatuur flink hoger dan de gespecificeerde 230 volt. Opvallend dat daar zo weinig over ‘gepraat’ wordt. Maar ja, hoeveel mensen steken de meetpennen van een multimeter even in de wandcontactdoos om dit te checken?
Filteren
Een lichtnetfilter laat de 50 Hz sinus wat het is maar filtert in toenemende mate de hoger gelegen frequenties af met, hoe kan het anders, simpele of meertraps laagdoorlaatfilters met spoelen en condensatoren. Dat gaat bij goed geconfigureerde filtering erg mooi. Bij dit type filteren, of zo je wilt, conditioneren, is anno nu bijna door de bomen het bos niet meer te zien. Zo veel keus. Of ze allemaal even vakkundig zijn geconfigureerd is dan een opkomende vraag.
Isotek
Ik heb al vele jaren goede ervaringen met Isotek filters als de Titan en recenter de Isotek Sigmas, dat permanent in mijn audiorek staat. Hier worden de zes uitgaande contactdozen zelfs onderling van elkaar gefilterd. Met hoorbare zegeningen mag ik zeggen. De gebruikte seriespoelen hebben wel weer het hier eerdergenoemde impedantie verhogende effect op de voedingslijnen.
In welke mate hangt bij de lichtnetfiltering af van de fysieke grote van de gebruikte chokes en de daarbij toegepaste draaddikte van de gebruikte wikkelingen. Deze wikkelingen hebben immers ook een ohmse weerstand.
Eindversterkers en lichtnetfilters vormen vaak geen fijne combinatie. Een filter lijkt vaak het leven uit een eindversterker te halen, of de handrem er op gaat.

De PS Audio Stellar PowerPlant P3 en Isotek Sigmas in het audiorek bij Marco.
Schipperen
Mijn dagelijks gebruikte SPEC M99 werkt ook niet fijn als ik deze in de Isotek Sigmas steek. De Isotek Titan, ook echt ontwikkeld voor gebruik met eindversterkers, met zijn extreem grote smoorspoel en inherent lage ohmse weerstand in het filter doet het hier veel beter. Maar de Titan conditioner filtert weer minder effectief voor de aangesloten randapparatuur. Het blijft schipperen. Daar hebben we het mee te doen… of kan het ook nog anders?
Regenereren
Nou, dat kan zeker! En ook nog eens veel beter ook. Met een regenerator! Daarmee wordt niet slechts gefilterd maar wordt een compleet nieuwe 230 volt/ 50 Hz gegenereerd. Wil je compleet loskomen van het “smerige” lichtnet? Dan is dit de oplossing. Goedkoop? Nee. Duur? Nou, ik ken lichtnetfilters waarvoor de knip verder moet worden opengetrokken.
PS Audio
PS Audio is al vele jaren in de markt met Regenerators. Inmiddels heeft het merk zelfs vier types in het programma. Met de grootste, de PowerPlant 20, kunnen zelfs de meest stroomvretende eindbakken op deze aardkloot van superschone stroom voorzien. Daaronder vind je de meer realistischer PowerPlant 15 en 12. In de Stellar serie van PS Audio vinden we de Stellar PowerPlant 3. De laatste is het onderwerp in dit verhaal. Wat een ontdekking…

PS Audio Stellar PowerPlant P3
De P3 is de kleinste powerplant uit het programma van PS Audio. Als er echter geen dikke Klasse-A eindbakken of joekels van buizenbakken op de Powerplant P3 worden aangesloten is de 300 VA effectief, ruim voldoende voor normaal gebruik.
Bij de Power Plant P3 gaat de uit de wandcontactsdoos komende 230 volt/ 50 Hz (AC) direct naar de primaire wikkeling van een grote ringkerntransformator. De secundaire spanningen voeden na het gelijkrichten en afvlakken de 50 Hz generator en de powerversterker van waaruit de vers opgewekte schone 230 volt/ 50 Hz spanning naar de uitgaande contactdozen gaat. En die nieuwe opgewekte 50 Hz sinus laat maar een fractie van de vervorming zien van de spanning die rechtstreeks uit de muur komt. De versterkeruitgang heeft daarbij een extreem lage uitgangsimpedantie waardoor ook eindversterkers ongehinderd stroompieken kunnen vragen en krijgen.

Aansluiten
Hier thuis gebruik ik de energiezuinige SPEC RSA-M99 als eindversterker. De Bespoke Audio Co. VTC heeft vanzelfsprekend niks met het lichtnet van doen. De overige bronnen, phonoamp, BerryStreamer en de tape en cassettedecks zijn ook op de P3 aangesloten. Hoewel die laatste niet allemaal gelijktijdig aan staan. De Garrard 401 is via een 200 volt trafo op de P3 aangesloten zodat de motor precies de gewenste spanning krijgt en meteen optimaal van de mooie nieuwe schone stroom profiteert. Ik kan hiermee de speciaal voor de Garrard gemaakte (eveneens regenererende) voeding er tussen uit halen.
Voldoende ruim in het jasje
Als alles bij elkaar is opgeteld moet ik erg mijn best doen om de Powerplant met 100 VA te belasten. De eindversterkers hoeven sowieso al weinig vermogen aan het gevoelige hoornsysteem te leveren. Met 1 watt uitgangsvermogen weet ik al niet hoe snel ik naar de volumeregelaar moet komen.


Het grotere werk wordt niet geschuwd
Maar ook met een vintage Accuphase P-300V eindversterker blijkt de Power Plant P3 hier nooit in problemen te komen. Ik heb het geprobeerd door het volume beduidend steviger dan normaal op te draaien, tot het echt niet meer leuk was, maar het gele of rode stoplicht kreeg ik nooit te zien.
Zolang de belasting indicator blauw oplicht zit alles royaal in het veilige werkgebied. Bij 90% belasting kleurt de LED geel en boven 300 VA rood. Bij statische overbelasting boven 300 VA schakelt de P3 af en moet worden gereset. Bij een overspanningssituatie gebeurt dat laatste ook. Waar ik in de praktijk achter kwam tijdens de laatste januaristorm waarbij de lampen in de huiskamer knipperden en er waarschijnlijk een spanningspiek op het lichtnet was. Toen moest de PS Audio P3 even een reset. Best wel een prettig idee…
Al lang geen heethoofd meer
De PS Audio Stellar PowerPlant P3 is uit de laatste generatie van de fabrikant. De eerste types PowerPlant, pakweg 15 jaar geleden, waren nog echte heethoofden door de destijds gebruikte laag rendabele versterkers. De huidige generatie heeft een hoog rendement. Wat resulteert in een laag eigenverbruik en een minimale warmteontwikkeling. Het zal de levensduur ook ten goede komen.

Oerdegelijk
De PowerPlant P3 is werkelijk oerdegelijk gebouwd. Opgetrokken uit dik gebogen plaatmateriaal. De afmetingen zijn: 43 x 30,5 x 8,3 cm. Het gewicht is dan ook niet gering met ruim 14 kg. Er zitten geen scherpe hoekige koellichamen aan de buitenkant van de P3. Deze zit is tussen de sleuven in de kast aan de boven en onderzijde gepositioneerd. Tussen de grote transformator en de elektronica. De totale afwerking, van buiten en vanbinnen, is uitstekend.
Nog twee functies
Op het front zijn naast de output indicator echter nog twee LED’s te vinden: Met het bijschrift: MultiWave en CleanWave. Beide zijn via de afstandsbediening te activeren. Normaal maakt de P3 Power Plant een schone nieuwe 50 Hz. Wordt de MultiWave ingeschakeld dan wordt de top van de sinus door toegevoegde harmonischen wat breder gemaakt om de voedingscondensatoren een langere laadcyclus te geven.
Eerlijk gezegd zie ik er zelf het nut er niet helemaal van in. We willen immers een sinus die zo perfect mogelijk is? Ik moet zeggen ook weinig effect te horen bij het in en uitschakelen van de MultiWave. De CleanWave zou de aangesloten apparatuur moeten demagnetiseren. Geen idee wat ik me hierbij voor moet stellen. Het enige wat ik normaal gezien om de zoveel tijd demagnetiseer zijn de koppen van de tape en cassettedecks.

Bypass
Op de achterkant vind je 4 contactdozen. Waarvan er twee in bypass kunnen worden geschakeld. Mocht een eindversterker toch te veel statisch vermogen uit het lichtnet nodig zijn, de al eerder aangehaalde dikke klasse-A eindbak of een uitbundig vette buizenbak, dan kan deze toch op de P3 worden aangesloten. Wil je meer contactdozen? Steek een mooie verdeeldoos in één van de vier exemplaren op de PS Audio.
Luisteren
Nou, er was niet veel tijd nodig om de zegeningen van regenereren te horen. Het komt niet vaak voor dat ik een dergelijk grote upgrade vanaf de eerste tonen hoor. Alles gaat in een hogere versnelling. De ruimte wordt (nog) groter, de achtergrond diepzwart. Als het hier om beeldkwaliteit zou gaan zou je kunnen zeggen dat het ineens van gewoon HD naar 8K UHD gaat. Oh, man, wat geeft dit een Zwitserlevengevoel…
Heb je wel eens dat je op een bepaald moment van de dag hebt dat het geluid minder prettig is dan op andere uren, bijvoorbeeld in de kleine uurtjes of op de vroege zondagochtend? Dat is er niet meer als de PS Audio Stellar Power Plant P3 zijn nobele de installatie van versgeperst sap voorziet. 24/7 topgeluid!

Marco
Ring, telefoontje van Marco… “Heb jij de PS Audio al in het rek staan?”. “Jazeker, en ik ben best wel enthousiast” hou ik me een beetje in. “Allemachtig, toch bijna niet te geloven wat dit apparaat doet?” is het antwoord aan de andere kant. “Inderdaad, heel apart” zeg ik…
En ons enthousiasme is afgelopen maanden alleen maar gegroeid. Als ik de PS Audio er noodgedwongen even tussenuit moet halen vind ik er eventjes helemaal niks meer aan.
Gerommel in de marge
Het maakt veel tweaks die ik ken toch wel een beetje gerommel in de marge. De installatie achter een ultraschone regenerator hangen is met afstand de beste upgrade die ik afgelopen jaar heb mee mogen maken aan mijn audio. Dit gaat nooit meer weg! En mocht ‘ie na verloop van tijd de geest geven (oh gruwel), komt er gelijk een nieuwe. Zo simpel is het, punt.
Dat de PS Audio P3 de buitenwereld goed buitenspel weet te zetten merk met een dingetje dat al een paar jaar speelt. Onze rolluiken hebben motoren die bij het in- en uitschakelen een flinke piek op de 230 volt zetten. Hoewel er al bovengemiddeld geconditioneerd werd, hoorde ik ‘s morgens en ’s avonds toch altijd een kleine ‘pets’ uit de luidsprekers. Ik maakte me er al lang niet druk meer op. Klein en weinig zeggend, allesbehalve wereldschokkend. Maar dit soort dingen zijn blijkbaar moeilijk 100% kwijt te raken. Tot nu toe dan, want met de P3 is ook dit issue verdwenen.
Zorgen
Ik hoor en lees dat er een groeiende groep mensen is die zich niet echt meer gelukkig voelen over hun lichtnetkwaliteit door het groeiende aantal zonnepanelen en bijhorende converters. Of met de snelladers van het ras groeiende aantal elektrische auto’s. Met een apparaat als de P3 in het rek sluit je de audioinstallatie compleet af van deze boze buitenwereld.
Epiloog
Ben ik enthousiast? Als je daar na bovenstaand verhaal nog aan twijfelt ben ik toch nog te zuinig geweest met superlatieven. Daar houd ik me normaal ver van, maar hier moet ik toch wat hoger van de toren blazen.
De PS Audio Stellar Power Plant P3 is zo’n fantastische toevoeging aan de audioset dat het bijna niet in woorden te vatten is. Staat deze er eenmaal, dan mag je alles gerust vergeten en is er alleen nog muziek, muziek en nog eens muziek. De P3 staat er en doet in alle rust zijn werk. Je hebt er verder geen omkijken naar. Het is de stille kracht in mijn audiorek geworden. Zeer warm aanbevolen!

Overdenking
Ik besef me terdege dat met bijvoorbeeld alleen al in het licht van de huidige afschuwwekkende gewelddadige ontwikkelingen in Oost-Europa al onze audio gerelateerde 'zorgen' in absolute zin natuurlijk van nul en generlei waarde zijn.
Denk daar ook eens aan als je weer eens met een ontevreden blik naar je muziek, of moet ik zeggen: je audioinstallatie, zit te luisteren. Durf je zegeningen eens wat vaker te tellen. Geniet van wat je hebt. Geniet van je dagelijkse portie muziek luisteren, geniet van je zorgvuldig bij elkaar gezochte audiospullen. Dat kan lang niet iedereen op deze wereld zeggen. Wij (nog) wel.
Tja, dat wilde ik toch even zeggen...
Hier in ons kleine dorp in Noord Holland loopt de wisselspanning gemeten op de stopcontacten bij zonnig weer al snel op tot boven de 250 volt. Wij hebben zelf ook flink wat panelen liggen en de buren doen ook hard mee. Ik heb begrepen dat de tegen elkaar opboksende omvormers tot aan 253 volt mogen opstuwen daarna moeten ze afschakelen/begrenzen. Een toenemend probleem denk ik. Dit soort regenerator oplossingen wordt steeds meer een must, helaas.
Dag allemaal,
Ik heb dit apparaat aangeschaft 2de hands maar uit 2022 nauwelijks gebruikt tegen een gereduceerde prijs. In de eerste instantie was ik sceptisch, het leek mij te mooi om waar te zijn…. Op YouTube zijn de recensies rondom negatief. Eenmaal aangesloten kon ik niet geloven wat ik hoorde… Dit kan gewoon niet….. dit is bestaat niet. Ik was ervan overtuigd dat ik het me allemaal verbeelde. Totdat ik vandaag op 28 juni de stekkers weer terugzette naar een situatie zonder de PS audio… Ik wist niet hoe snel ik weer terug moest. Ik had het me niet verbeeld. zoals de heren het hebben beschreven klopt exact. Echt warm aanbevolen!!!!!
Groet Bas van den Berg
Even ter aanvulling:
Multiwave houdt in dat de sinus een beetje de drievoudige frequentie bijgemengd krijgt waardoor de golfvorm breder wordt, dus meer energie; in de praktijk: bij de oude P300 e.d. een warmer geluid. Bij deze P3 is het nauwelijks hoorbaar. Zonder Multiwave lijkt het iets dynamischer en groter.
Demagnetiseren houdt in dat er even een extra “random” signaal uitkomt, vergelijkbaar met de Densen CD e.d. Op mijn set klinkt het na twee keer doen duidelijk beter.
Verder prima review.
Ik was ook sceptisch in eerste instantie. Als wetenschappelijk experiment een oude defecte ps audio p500 gekocht voor wat kleingeld. Deze gerepareerd, en nog een simpele upgrade gegeven. Zelfs de audio p500 uit 2004, gaf een groot verschil in mijn set. De versterker zit wel rechtstreeks aan het lichtnet, de bronnen en de dac niet. Multiwave 4 vind ik h et fijnst klinken. Geweldige upgrade, draai niet meer zonder. Wel jammer vind ik het dat ps audio niet de moeite neemt om fatsoenlijke Japanse bekerelco’s te plaatsen. Ik laat mijn oudere generatie powerplant niet 24/7 aanstaan. Uurtje warmdraaien is voldoende.