Vinyl staat weer vol in de belangstelling. Bijna ieder nieuw album wordt naast de cd of download ook op vinyl aangeboden. We bespreken dit keer de Project Expression III, compleet geleverd met een ingebouwd Ortofon 2M Red element. - Audio-Creative

Pro-Ject Xpression III platenspeler

Tweaken

De beste vinylweergave bereik je door aandacht voor het juist tweaken op je eigen situatie, en daar maakt de prijsklasse waarin de platenspeler zit niet veel uit. Het effect van het tweaken is groter dan bijvoorbeeld bij een cd-speler, veel groter zelfs. Controle met de Dr. Feikert protractor geeft overigens aan dat het element nagenoeg perfect in de Pro-Ject arm geplaatst is. Het instellen van het gewicht gebeurd met kalibratielijntjes op het uit twee delen bestaande contragewicht. dsg_l2Ik gebruik zelf al een paar jaar een schitterende maar vreselijk prijzige naaldrukweger van de ‘Cartridgeman’ voor het precies naar wens instellen van de naalddruk. Ik heb deze gekocht omdat mijn eigen Schröder Reference arm iedere eigen vorm van hulpstreepjes voor het instellen van de naalddruk mist. De weger van de Cartridgeman heeft bovendien het voordeel dat het meetvlak op een hoogte ligt die vergelijkbaar is met een 180 gram LP. De meting wordt dus echt op de juiste hoogte gedaan. Voor de ene arm niet belangrijk, voor een andere juist erg belangrijk. Hé, we zitten met een platenspeler wel met een apparaat dat op mechanica leunt.… Deze dure weger geeft aan dat de instellijntjes op het contragewicht van de Xpression III arm nauwkeurig genoeg zijn om de naalddruk in te stellen. En daar gaat het toch om…

Conclusie

Wil je lekker meedoen met de new wave van vinylweergave dan is de Pro-Ject Xpression III een mooie instapper. Tel maar op: een aantrekkelijke draaitafel, plexiglas plateau, mooie strakke afwerking, met een element van goede afkomst in een moderne carbon arm gemonteerd én standaard voorzien van een stofkap. En dit alles voor een nette vraagprijs. Het geluid van de combinatie is rijk, warm, beetje tegen het donkerbruine aan. Analoog zoals waarschijnlijk veel mensen analoge weergave willen ervaren.

Pro-Ject Xpression: 589,00 met Ortofon M2 Red
539,00 zonder element.
www.acsonbv.nl

 

Andere apparatuur in de huis/luisterkamers in gebruik:

Luidsprekers: Akloon, B&W PV1 subwoofer, Elipson Planet L, Audio Note AN-E, B&W CM8.
Versterkers: TD Classic Three voorversterker, Cleo 6 voorversterker, McIntosh MC275 eindversterker, Ceasar II 300B SE, Eindversterker met Hypex UCD400.
Bronnen: Sonos Music System, Audio Aero Prima da-converter, Altmann JISCO en UPCI jitterkillers, Muziek-PC met M2Tech EVO USB-SPDIF converter, Musical Fidelity V-DAC, Arcam rDAC, Antelope Zodiac+ DAC, Musical Fidelity CLIC netwerkspeler. Oracle Delphi mk.VI, Leema Elements Phono, Chord Phonoamp.
Bekabeling: Siltech Classic 110, Crystal Piccolo, TD silver interlinks. Siltech Classic 110 LS kabel. Supra 2.5 Classic. Siltech Stockholm Bullet, Apogee Wyde-eye, Siltech SPX-30, Harmonix XDC-2, Harmonic Technology netkabels, Transparant USB kabel. Isotek Titan.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.