PlatenspelerRecensie

Pro-Ject Xpression III platenspeler

Vinyl staat weer vol in de belangstelling. Bijna ieder nieuw album wordt naast de cd of download ook op vinyl aangeboden. We bespreken dit keer de Project Expression III, compleet geleverd met een ingebouwd Ortofon 2M Red element.

 

Pro-Ject

Als je de fabrikanten wilt noemen die de vinylkar hebben getrokken in de barre tijden die het oude vinylmedium in de jaren na de opgang van de cd heeft moeten doorstaan, mag je Pro-Ject niet vergeten. Sterker nog: deze Oostenrijkse fabrikant begon juist in de crisistijd met het aan de man brengen van betaalbare draaitafels, maar bouwde de lijn langzaam maar zeker uit tot een inmiddels enorm assortiment, onderverdeeld in meerdere series, met wereldwijd succes. Bij Pro-Ject kun je zowel als instapper of als verwende liefhebber terecht.

signatureOnder in het programma vind je nog steeds de ‘Debut’ basisdraaitafels, prima kwaliteit voor een redelijke prijs, in de top onder andere de prestigieuze ‘Classic Line’ nieuwe ‘RM10.1’ en ‘Xtension’ en prestigieuze ‘Signature’. Verder bestaat het programma uit een zestal toonarmen, in 9, 10 en 12 inch, phonoversterkers, solid state en buis, speedboxen, en inmiddels zelfs netwerkspelers.

 

Bij een speedbox wordt de aandrijfmotor niet meer rechtstreeks uit het lichtnet gevoed maar door een kwartsgestuurde oscillator waardoor stoorinvloeden tot een minimum worden beperkt. speedbox IIDe hier besproken ‘Xpression III’ valt qua prijs boven de Debut lijn maar is nog steeds aantrekkelijk voor zowel mensen die hun vinyl weer van zolder halen als voor de newbee, de man of vrouw die met de cd is opgegroeid maar geboeid wordt door het nieuwe vinyl draaien. Aan de verkrijgbare software zal het niet liggen, bijna ieder Top 50  album wordt naast de cd of download release ook als LP uitgebracht. En dan hebben we het maar niet over de miljoenen vinyl albums die er in omloop zijn en in grote getale op rommelmarkten, in kringloopwinkels, echte muziekwinkels en platenbeurzen worden aangeboden. Je hoeft er niet zoveel moeite voor te doen om een mooie nieuwe collectie muziek op vinyl bij elkaar te krijgen.

Xpression III

De Pro-Ject Xpression III is een mooie verschijning, strak van lijn, maar met net de juiste afrondingen die het af maken. Het chassis is uit in zwart/grijs pianolak gespoten MDF gemaakt waaruit de noodzakelijke uitsparingen zijn gefreesd. Het draaiplateau is uit acryl gedraaid, dat niet alleen chique oogt maar het ook is. Acryl komt in eigenschappen aardig in de buurt van het vinyl dat voor de grammofoonplaat wordt gebruikt. Het materiaal heeft weinig klank van zichzelf. Er is geen rubbermat meer nodig om het plateau van zijn tingeltangelklank te ontdoen dat we kennen bij metalen draaiplateaus. Met de stofkap gesloten meet de Xpression 41,5 x 37 x 11,8 cm.

Stof happen?

Aha, een stofkap. Dat is nog eens een goede zaak. Veel te veel hedendaagse draaitafels worden zonder een dergelijk stofwerende afscherming geleverd. Voor mij een regelrechte vergissing. De draaitafel met al zijn potentiële blingbling mogelijkheden ziet er nieuw uit de doos gehaald nu eenmaal flitsender uit zonder stofkap. Een platenspeler is als een motorfiets, je kunt er (weer) de blits mee maken naar je visite toe, bijna beter dan met wat voor ander audioapparaat. De platenspeler als audioaltaartje. Maar op alle oppervlakken en in alle hoekjes en gaatjes zal het altijd aanwezige huisstof zich snel stof ophopen. Daar wordt de speler echt niet mooier van. Laat staan dat de bewegende delen als de delicate armlagers er beter van worden. Nee, ik heb het afschaffen van dit belangrijke beschermmiddel bij de moderne draaitafels nooit echt kunnen begrijpen. Mooi gedaan Pro-Ject!

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.