Pro-Ject maakt al jaren goede en betaalbare audio producten. Naast een hele lijst met vinyl accessoires heeft Pro-Ject ook een uitgebreide serie draaitafels. Deze keer bespreek ik een draaitafel met een super moderne uitstraling: de Pro-Ject RPM 1.3. - Audio-Creative

Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

Pro-Ject maakt al jaren hele goede en betaalbare vinyl/audio producten. Naast een hele lijst met vinyl accessoires  heeft Pro-Ject ook een aanzienlijke serie draaitafels. In de uitgebreide lijst van draaitafels bespreek ik deze keer een draaitafel met een super moderne uitstraling: de Pro-Ject RPM 1.3.

Veel ‘junk’ draaitafels te koop

Ik ben blij dat ik deze draaitafel beschikbaar kreeg en er een verhaal over kan schrijven. Er wordt in Nederland namelijk te weinig aandacht besteed aan goede instap draaitafels. Dat terwijl er een steeds grotere groep van jongeren is die vinyl is gaan ontdekken en waarderen. Koop je dan in je enthousiasme een ‘goede’ draaitafel van het merk “van wie we de naam niet gaan noemen”, omdat je hem overal ziet verschijnen in advertenties en zelfs tijdens praatprogramma’s op de televisie wordt geshowd, dan kom je bedrogen uit. Wat marketing al niet kan doen….
Het ergste is dat de versgebakken eigenaren van deze ‘platendraaidingen’ vanwege de belabberde geluidskwaliteit al snel weer afhaken, de Lp afdoen als nostalgie en weer een uitgeknepen mp3 ‘tje gaan streamen. Neem daarbij de aanschafprijs van een Lp en het budget van de gemiddelde jongere. Waarom zou je dan investeren in dure Lp’s? Ik kan mij de gedachte levendig voorstellen.

Kinderspeelgoed….

Ik was laatst in een platenwinkel in het westen van het land en daar hadden ze een hele familie “C” bij elkaar staan. Ik had ze nog niet in het ‘echt’ gezien maar ben me werkelijk kapot geschrokken. Het is één en al plastic tot en met het lager toe. Het mag van mij niet eens de naam lager hebben. Foei! Dit mag je zeker geen platenspeler noemen, maar zou in de Bart Smit moeten staan als kinderspeelgoed voor een leeftijdsklasse t/m 8 jaar. Vraag je dan naar  ‘Azimuth’, overhang of Bearwald instelling is vaak het antwoord: Huh…..waar heb je het in godsnaam over. Hij doet het toch… Brrr. Het is een product dat thuis hoort in de categorie Buckler en ik hoop echt dat het deze status gaat krijgen. Moeten we Joep maar een een stuk over laten schrijven. Nee, een echte platen liefhebber zal hier stilletjes om lachen….en weer snel doorlopen.
Niet doen dus, investeer liever in een goede instap platenspeler van een gerenommeerd  merk. Er is genoeg keuze in merken en modellen. Dat het echt niet de hoofdprijs hoeft te kosten, laat ik met deze Pro-Ject RPM 1.3 GENIE zien.

Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

Pro-Ject heeft met deze RPM serie een heel aantrekkelijke serie draaitafels in de markt gezet. De RPM serie is niet eens de goedkoopste uit de Pro-Ject serie. Maar wel een speler met een bijzonder design en een aantal fijne voordelen wat betreft de arm configuratie. Naast dat deze spelers een modern uiterlijk hebben is er ook aandacht besteed aan de techniek. Maar daarover straks meer. De basis van deze draaitafel is een uit MDF gefreesd chassis, met een dikte van 28 mm. Er zitten, op het lager na,  geen metalen delen in verwerkt.

Zelfs het draaiplateau is uit MDF gefreesd. Het geheel is strak gespoten in een fraaie hoogglans lak. Naast de rode uitvoering die ik heb gekregen is deze Pro-Ject ook in mat zwart, hoogglans zwart en hoogglans wit leverbaar. De speler heeft een bijzondere vorm gekregen met twee uitstulpingen. Een voor de motor en een andere voor de plaatsing van de toonarm. Het draaiplateau wordt standaard voorzien van een vilten platenspeler mat. Het geheel staat op een drietal kegels met bijbehorende schoteltjes.  Aan de achter/onderzijde van de platenspeler zijn de aansluitingen van de toonarm gemaakt. Er wordt overigens een goede standaard kwaliteit kabel meegeleverd met een separate massakabel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 gedachten over “Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

 • 05 december 2016 om 10:29
  Permalink

  Fijn geschreven en prettig te lezen. Ik heb net mijn pioneer pl-12d van stal gehaald na jaren op zolder te hebben staan wachten tot zijn baasje tijd en vooral ruimte had. Fijn om naast streaming ook ouderwets muziek te luisteren.

  Beantwoorden
 • 29 december 2016 om 17:34
  Permalink

  Ik heb deze draaitafel, nu net 2 dagen! Het geluid is gewoon goed. Mn oude Philips 777 is nu naar mijn werkkamer verhuisd. Was wel even uit proberen met het contra gewicht in te stellen, maar dat is gelukt.
  Heb de witte-lak uitvoering. Onder die pootjes leg ik niet die plaatjes, vindt t zo ook mooi staan op mn muur-rack.

  Beantwoorden
 • 22 januari 2017 om 16:40
  Permalink

  Toch zou ik m optimaal willen laten afstellen. Iemand een idee in de buurt van Dordrecht die dat zeer goed kan? Ik heb t idee dat ik m niet optimaal zelf heb ingesteld. Het contragewichtje zit heel erg dicht richting het element. Bij sommige uithalen id muziek hoor je vervorming.
  Graag advies.

  Groet

  AJR

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.