LuidsprekersRecensie

PMC TB2i monitor luidspreker

Meting

(Dick van de Merwe)
Deze PMC TB2i laat zich als alles behalve een notoire stroomvreter zien. De impedantie dipt vriendelijk net boven de 6 Ohm lijn rond 250 Hz, waarbij de fasehoek ook geen roet in het eten gooit. Net onder 200 Hz is een bulb in de impedantielijn te zien wat op een kastresonantie zou kunnen duiden en voor enige kleuring zou kunnen zorgen.

PMC TB2i impedantie en fasemetingDe poort is afgestemd op 55 Hz, te zien aan het dal tussen de twee pieken in het laag. De sterk oplopende impedantie rond 2500 Hz, piekend op 29 Ohm, kan voor een wat oplopende frequentiecurve in dit frequentiegebied zorgen bij versterkers met een lage dempingfactor. Met name bij non-feedback buisversterkers krijg het middengebied een paar dB extra verhoging. Op zich hoeft dat overigens geen probleem te zijn.

Het rendement van PMC luidsprekersystemen ligt altijd aan de positieve kant van de streep, wat dit speakersysteem breed inzetbaar maakt zonder veel reserve voor een bepaalde versterker in acht te hoeven nemen. Maar ook bij een gemakkelijk in te zetten speaker als hier telt: wel zelf proberen en nooit zomaar blind aanschaffen. Zeker als je met een wat speakerkritischere (kleinere) versterker speelt. Het is altijd jammer als de juiste match niet gemaakt wordt en zowel de versterker als de luidspreker niet tot hun beste prestaties kunnen komen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “PMC TB2i monitor luidspreker

 • Dag Marco brouwer.Ik heb je goede verslag van de pmc ls gelezen en las dat je een opus3 cd voor isotek gemaakt hiervoor gebruikt.
  Deze cd is niet in de handel,wil je voor mij een copy branden en hoesje copieren en opsturen.Met een hele kleine rekening.
  Bedankt alvast en ik zit met spanning te wachten op je Dexq verhaal.
  vr.gr.
  Ben van Druten
  Wageningen.Groeten aan Dick.Doorgaan met hele goede site!!!

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,
   Ik heb meerdere vragen gekregen omtrent deze cd’s en heb daarom even de importeur gebeld.
   De cd’s zijn gewoon in de handel.
   Ik heb in het artikel even de tekst aangepast en vermeld waar de cd’s te koop zijn alsmede een een link geplaatst om deze, indien gewenst, online te bestellen.

   vriendelijke groet, Marco

   Beantwoorden
 • Heb je de pmc ook met je eigen exposure set geprobeerd?

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,
   Jazeker. De Exposure 3010s2 en de PMC TB2i hebben zelfs een geruime tijd bij mij gespeeld. En dat gaat heel erg goed. De Exposure 3010s2 is een probleemloze zeer muzikale versterker en heeft geen enkele moeite met een dergelijke kleine monitor. Als deze versterker continu aanstaat (en daar is ie voor gemaakt) klinkt ie bijna als een buis…..
   Binnenkort hoop ik een vloerstaande PMC luidspreker te mogen verwelkomen. Ook deze gaat weer op de 300B buis en de Exposure 30102s.
   Ik ben erg benieuwd naar deze combinaties.
   groet, Marco

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.