LuidsprekersRecensie

PMC TB2i monitor luidspreker

Gekleurde audiofielen

Weet u wat mij opgevallen is. Als muziekliefhebber in je luisterstoel luister je totaal anders dan mensen die werkelijk de muziek maken. Ook wij (audiofielen) zijn enorm gekleurd in onze muziekbeleving. Daar is natuurlijk niets mis mee, want iedereen maakt zijn set zoals het voor hem persoonlijk het beste klinkt. Althans dat is toch de bedoeling.
Mijn dochter is begenadigd met muzikaliteit, zingt veel live, soms in een band en speelt keyboard en gitaar. Muziek maken is voor haar veel belangrijker dan op de bank zitten en muziek luisteren. Een IPod is dan vaak al voldoende.

De luidsprekers die ik binnen krijg ter recensie, luistert ze dan ook terloops mee. Maar met name met een neutrale luidspreker, zoals in dit geval met deze PCM TB2i, krijg ik zeer positief commentaar. Goh pa, wat klinkt dat goed!  Zo’n luidspreker wil ik later ook wel hebben.
En dat is niet alleen vanwege de vriendelijke afmeting. Ik denk dan, dat je als luidsprekerfabrikant goed hebt begrepen wat belangrijk is in de reproductie van muziek. Ik moet je ook zeggen dat ik de set ruim twee weken onafgebroken heb geluisterd en niet een keer de behoefte heb gehad om de luidsprekers te wisselen.

De kracht van de eenvoud

To The HeartlandDe grote kracht van de luisprekers ligt vooral in het akoestische werk zoals gitaar en piano. Ook kleine bezettingen, en stemmen worden door de PCM TB2i  zeer fraai neergezet. En geeft de luisteraar het gevoel dat je bij de opname zelf aanwezig bent.  Het album ‘To the Heartland’ van onze eigen Nederlandse Ricky Koole, is op deze combinatie hartveroverend.

Zeer mooi opgenomen en bijna tastbaar. Op het album staat ook nog een oud nummer van Margriet Eshuis, House for Sale, dat werkelijk heel mooi, op eigen wijze wordt vertolkt  door Ricky.
Een echte aanrader, dit album.
Ik kan het niet laten om wat nieuwe ontdekkingen, muziek die mij inspireert of boeit te delen, want daar gaat onze hobby uiteindelijk toch om.

The Courage Of OthersOok kwam ik deze maand nog een ander geweldig album tegen: ‘Courage Of Others’ van Midlake. Deze Amerikaanse band uit Texas speelt zeer sfeervolle, zeer melancholische nummers met veel gevoel voor harmonie.
De muziek is  ‘vol’ opgenomen. Ik bedoel daarmee dat er veel midden en laag in de muziek is gemixed. Zeker als je een luidspreker hebt die minder gecontroleerd met dit midden/laag omgaat, loop je de kans dat het geluid volledig dicht loopt.

Echter niet met deze PMC TB2i. De muzieklijn blijft feilloos te volgen en betrekt de luisteraar volledig in de gepassioneerde, bijna klagende zangpartijen,  van zanger Tim Smith zonder ook maar een moment opdringerig te worden.

American HeartsEen laatste album die ik je niet wil onthouden is ‘American Hearts’ van A.A. Bondy.
Bondy is een onvolprezen begenadigd singer/song writer uit Birmingham, Alabama.
Dit album uit 2007 staat vol met prachtige liedjes die zielsdiep gaan.
Zoals eerder gezegd is met klein akoestisch werk de PCM TB2i volledig in zijn element. Zo ook met de muziek van Bondy. Als je van dit genre houdt, is luisteren naar dit album eigenlijk verplicht.

Een hartendief

PMC-10De PMC TB2i is hier volledig op zijn plaats en zet de, voornamelijk akoestische nummers, prachtig neer. De PMC TB2i heeft echt een beetje mijn hart gestolen.

Deze makkelijk aan te sturen kleine monitor is ongelofelijk neutraal en is vrij van enige kleuring. Met het grootste gemak gaat het laag ver door en is prachtig gedimensioneerd. En als we ook nog eens naar de prijs kijken voor deze set, denk ik dat de concurrentie aan deze kleine Engelse monitor nog een harde dobber krijgt.
Ik heb in ieder geval erg genoten van deze luidsprekers en kan ze van harte aanbevelen. Mij dochter heeft in ieder geval al een setje gereserveerd…..

Technische gegevens PMC TB2i:
Afmeting: 40 x 20 x 30 cm (H x B x D)
Frequentie bereik: 40 Hz. – 25 kHz.
Gevoeligheid: 90 dB 1w/1m.
Transmissielijn lengte: 1,5 m.

Prijs PMC TB2i: € 1.555 per set

Nederlandse Importeur: Stage Acoustics

Andere apparatuur in de huis/luisterkamers
Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One, Canton Plus S, Tannoy Saturn S15 subwoofer, Linkwitz Orion open baffle, Audiostatic ES100, Boston Acoustics A25
Versterking: TD Ceasar II 300B eindversterker en Cleo 6 voorversterker, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, Exposure 3010s2 pre, Exposure 3010s2 monoblokken, Exposure MM phono board, NAD T747 receiver, Yaquin MM buizen phonoversterker
Bronnen:  Imac muziek pc, M2tech HiFace USB-SPDIF converter, Musical Fidelity M1-DAC, Marantz CD67 MK2 CD-speler, Humax iHDR-5050c HDD recorder, Sony BDP-S470 Blu-ray speler, Acoustic Signature Manfred draaitafel, MB Schroeder reference arm, Ortofon MC20 Supreme element en Ortofon T-20 step-up trafo.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “PMC TB2i monitor luidspreker

 • Dag Marco brouwer.Ik heb je goede verslag van de pmc ls gelezen en las dat je een opus3 cd voor isotek gemaakt hiervoor gebruikt.
  Deze cd is niet in de handel,wil je voor mij een copy branden en hoesje copieren en opsturen.Met een hele kleine rekening.
  Bedankt alvast en ik zit met spanning te wachten op je Dexq verhaal.
  vr.gr.
  Ben van Druten
  Wageningen.Groeten aan Dick.Doorgaan met hele goede site!!!

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,
   Ik heb meerdere vragen gekregen omtrent deze cd’s en heb daarom even de importeur gebeld.
   De cd’s zijn gewoon in de handel.
   Ik heb in het artikel even de tekst aangepast en vermeld waar de cd’s te koop zijn alsmede een een link geplaatst om deze, indien gewenst, online te bestellen.

   vriendelijke groet, Marco

   Beantwoorden
 • Heb je de pmc ook met je eigen exposure set geprobeerd?

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,
   Jazeker. De Exposure 3010s2 en de PMC TB2i hebben zelfs een geruime tijd bij mij gespeeld. En dat gaat heel erg goed. De Exposure 3010s2 is een probleemloze zeer muzikale versterker en heeft geen enkele moeite met een dergelijke kleine monitor. Als deze versterker continu aanstaat (en daar is ie voor gemaakt) klinkt ie bijna als een buis…..
   Binnenkort hoop ik een vloerstaande PMC luidspreker te mogen verwelkomen. Ook deze gaat weer op de 300B buis en de Exposure 30102s.
   Ik ben erg benieuwd naar deze combinaties.
   groet, Marco

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.