LuidsprekersRecensie

PMC TB2i monitor luidspreker

Het feest kan beginnen

PMC-13Echt waar, het is altijd weer en klein feestje als ik een nieuwe set thuiskrijg.  Als ik de doos openmaak, vind ik twee kleine vierkante luidsprekers in een licht eikenhouten kleur. Niet echt mijn kleur, maar dat is in deze van ondergeschikt belang.
De luidspreker is eenvoudig en sober uitgevoerd en voor een aantal van jullie misschien wat ouderwets, maar de afwerking is werkelijk subliem en de gehele luidspreker straalt kwaliteit uit. De luidsprekers worden geleverd met afneembare zwarte frontjes.

Overigens is, naast het eikenhouten fineer, de luidspreker in verschillende uitvoeringen leverbaar waaronder zwart, kersen en fraai walnotenfineer. Met name deze laatste geeft de luidspreker een meer chiquer en luxere uitstraling mee.

De binnenkant

PMC-9ES100-1-8In het front vinden we de tweeter en de laag/middenweergever. De tweeter wordt geleverd door de bekende luidsprekerfabrikant Seas uit Noorwegen en wordt op specificatie gekocht. Het is een nieuw ontwikkelde tweeter met een zogenaamde Sonolex dome.

Overigens is dit een net iets andere tweeter dan die in de professionele lijn wordt gebruikt. De tweeter voor de hifimarkt heeft een ietwat minder direct karakter dan de professionele  tweeter, wat voor de doorsnee huiskamer iets prettiger klinkt.

PMC-3De woofer wordt bij PMC zelf ontwikkeld en is speciaal voor deze transmissielijn ontwikkeld. Verdere informatie ontbreekt hier dan ook. Aan de achterzijde van de luidspreker vinden we de relatief grote transmissielijnopening die is afgedicht met een poreuze zwarte schuimstof.

Ook de aansluiting voor de luidsprekers bevinden zich hier. De vier vergulde luidsprekerklemmen zijn goed en degelijk uitgevoerd en bieden en mogelijkheid voor bi-wiring. Aan de binnenkant van de luidsprekerklemmen is het filter geplaatst.

DB1Cutaway_webOp de foto hiernaast is ook duidelijk te zien hoe de luidspreker van binnen is opgebouwd. Een mooie gehalveerde monitor spreekt voor zich. Hier kunnen we dan ook zien dat de transmissielijn volledig is opgevuld met een, speciaal voor akoestische toepassingen ontwikkeld, Pritex noppenschuim.
Bijzonder is ook dat de beide luidsprekers exact gelijk zijn gebouwd en dat volgens zeer nauwe specificaties.

Zowel luidsprekerunits als alle andere componenten in het filter, zoals weerstanden en condensatoren en spoelen worden exact gematched. Dit om kanaalgelijkheid optimaal te houden. Als er ooit iets kapot zou gaan kan via het serienummer de exacte component er weer bij worden gezocht. Resultaat is dat de beide speakers gelijk aan elkaar presteren. Dit is met recht professioneel te noemen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “PMC TB2i monitor luidspreker

 • Dag Marco brouwer.Ik heb je goede verslag van de pmc ls gelezen en las dat je een opus3 cd voor isotek gemaakt hiervoor gebruikt.
  Deze cd is niet in de handel,wil je voor mij een copy branden en hoesje copieren en opsturen.Met een hele kleine rekening.
  Bedankt alvast en ik zit met spanning te wachten op je Dexq verhaal.
  vr.gr.
  Ben van Druten
  Wageningen.Groeten aan Dick.Doorgaan met hele goede site!!!

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,
   Ik heb meerdere vragen gekregen omtrent deze cd’s en heb daarom even de importeur gebeld.
   De cd’s zijn gewoon in de handel.
   Ik heb in het artikel even de tekst aangepast en vermeld waar de cd’s te koop zijn alsmede een een link geplaatst om deze, indien gewenst, online te bestellen.

   vriendelijke groet, Marco

   Beantwoorden
 • Heb je de pmc ook met je eigen exposure set geprobeerd?

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,
   Jazeker. De Exposure 3010s2 en de PMC TB2i hebben zelfs een geruime tijd bij mij gespeeld. En dat gaat heel erg goed. De Exposure 3010s2 is een probleemloze zeer muzikale versterker en heeft geen enkele moeite met een dergelijke kleine monitor. Als deze versterker continu aanstaat (en daar is ie voor gemaakt) klinkt ie bijna als een buis…..
   Binnenkort hoop ik een vloerstaande PMC luidspreker te mogen verwelkomen. Ook deze gaat weer op de 300B buis en de Exposure 30102s.
   Ik ben erg benieuwd naar deze combinaties.
   groet, Marco

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.