LuidsprekersRecensie

PMC TB2i monitor luidspreker

pmc-tb2iDe merknaam PMC staat voor Professional Monitor Company en is een typisch Engelse luidsprekerfabrikant gevestigd in Luton. Zoals de naam het al een beetje aangeeft is de de professionele audiomarkt de belangrijkste doelgroep voor PMC. Men houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen en produceren van monitorluidsprekers voor de professionele doeleinden. En uit deze ontwikkeling is de PMC TB2i ontstaan.

Je moet hierbij dan denken aan geluidstudio’s als de BBC, Abbey Road studio en talloze fameuze studio’s over de hele wereld. Niet de allerminste referenties dus. PMC heeft dan ook een zeer goede naam in de pro-audio wereld.

PMC TB2i Studio monitor

PMC-TB2sUiteindelijk is door de vraag van veel muzikanten en muziekliefhebbers die de PMC monitoren hadden beluisterd een consumentenlijn ontwikkeld bij PMC. Eigenlijk is het niet meer dan een studioversie in een mooi jasje. Daar waar de studiomonitor eenvoudig zwart en sober  uitgevoerd is, is de consumentenversie leverbaar in diverse mooie houtfineren.

Ook is er voor de Hi-fi liefhebber een aantal vloerstaande modellen ontwikkeld. Deze vloerstaande luidsprekers hebben als voordeel dat de transmissielijn, een luidsprekerconcept waar PMC zich in heeft gespecialiseerd, nog langer kan worden uitgevoerd. Hierdoor kan de laagweergave nog verder doorlopen. Straks iets meer over het transmissielijn principe.

Transmissielijn

PMC_i_Series 0007De producten van PMC bestaan uit een lijn professionele luidsprekers (enkel monitoren), een home theater luidsprekerlijn, een luidsprekerlijn voor de consumentenmarkt en uit een aantal losse producten als luidspreker stands en subwoofers. De hier besproken PMC TB2i  is de op een na kleinste monitorluidspreker uit de consumentenserie.
transmissielijnHet principe van een transmissielijn is dat de luidspreker wordt geplaatst aan het begin van een lange taps toelopende ‘pijp’  met een lengte van een kwart van de resonantiefrequentie van de luidspreker. De ontstane energie van de luidspreker tijdens de weergave van muziek wordt in deze pijp volledig geabsorbeerd en door het variëren van de demping in de pijp kan de uiteindelijke kwaliteit van het laag wat de pijp verlaat worden beïnvloed en gecorrigeerd.

Dit principe heeft in het verleden nog wel eens een slechte naam gekregen door slechte ondoordachte of verkeerd berekenende projecten. Het is namelijk helemaal niet zo eenvoudig om een goede transmissielijn te ontwerpen. Vaak als gevolg, een ‘bruin’ kleurend nogal wollig en ongecontroleerd laag. Maar als een transmissielijn goed ontworpen is geeft de luidspreker een prachtig gecontroleerd en zeer diep doorlopend laag. Welke ook nog eens zeer natuurlijk klinkt.

Echte klassiekers

Atkinson SOTAWie heeft er nog nooit van gehoord? De IMF TSL 50 en 80, de Impulse 34 of de minder bekende ‘ state of the Art’  van Atkinson (zie hiernaast), met het zogenaamde vogelhuisje als complexe behuizing voor de middenweergever. Stuk voor stuk fijn klinkende, goed ontworpen transmissielijn luidsprekers die tegenwoordig een aardige cultstatus hebben weten op te bouwen en gezien de prijzen die deze luidsprekers opbrengen op marktplaats of ebay  is de transmissielijn nog springlevend en zeer gewaardeerd.

Wie dit niets zegt, of zich er wat meer in wil verdiepen moet maar eens zoeken op het www. Er is genoeg over transmissielijn luidsprekers te vinden en er zijn nog grote groepen liefhebbers en zelfbouwers met deze klassiekers bezig.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

4 thoughts on “PMC TB2i monitor luidspreker

 • Dag Marco brouwer.Ik heb je goede verslag van de pmc ls gelezen en las dat je een opus3 cd voor isotek gemaakt hiervoor gebruikt.
  Deze cd is niet in de handel,wil je voor mij een copy branden en hoesje copieren en opsturen.Met een hele kleine rekening.
  Bedankt alvast en ik zit met spanning te wachten op je Dexq verhaal.
  vr.gr.
  Ben van Druten
  Wageningen.Groeten aan Dick.Doorgaan met hele goede site!!!

  Beantwoorden
  • Hallo Ben,
   Ik heb meerdere vragen gekregen omtrent deze cd’s en heb daarom even de importeur gebeld.
   De cd’s zijn gewoon in de handel.
   Ik heb in het artikel even de tekst aangepast en vermeld waar de cd’s te koop zijn alsmede een een link geplaatst om deze, indien gewenst, online te bestellen.

   vriendelijke groet, Marco

   Beantwoorden
 • Heb je de pmc ook met je eigen exposure set geprobeerd?

  Beantwoorden
  • Hallo Rob,
   Jazeker. De Exposure 3010s2 en de PMC TB2i hebben zelfs een geruime tijd bij mij gespeeld. En dat gaat heel erg goed. De Exposure 3010s2 is een probleemloze zeer muzikale versterker en heeft geen enkele moeite met een dergelijke kleine monitor. Als deze versterker continu aanstaat (en daar is ie voor gemaakt) klinkt ie bijna als een buis…..
   Binnenkort hoop ik een vloerstaande PMC luidspreker te mogen verwelkomen. Ook deze gaat weer op de 300B buis en de Exposure 30102s.
   Ik ben erg benieuwd naar deze combinaties.
   groet, Marco

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.