PlatenspelerRecensie

Pluto Audio: The Universal Copper Matt mk. II

Pluto platenspelermat (6)

Eddy Driessen en Pluto

Pluto platenspelermat (2)Al heel lang is het Nederlandse Pluto een begrip in analoog, audiominnend hifi land. Begonnen met het bouwen voor Cello, een merk van Mark Levinson. Maar zo’n 20 jaar geleden besloot geestelijk vader Eddy Driessen als eigen merk verder te gaan. Pluto behoort tot de absolute wereldtop wat betreft platenspelers en armen.

 

Een altijd essentieel onderdeel van elke platenspeler is de mat die op het plateau ligt. Maar het nadeel van eigenlijk alle matten is dat ze nooit het hele geluidsspectrum ten goede komen. De een geeft een betere laag weergave, terwijl de ander een mooier midden gebied heeft en een derde weer sprankelt in het hoog. Is er nou niets te vinden wat alles ten goede komt?

 

Koperen platenspeler mat

Zeker wel, maar zoals zo vaak moet je door een toevalligheid op het idee gebracht worden. Eddy kwam in aanraking met NASA en een materiaal, gemaakt van geweven koper, wat daar gebruikt wordt om brandstoftanks te beschermen tegen statische elektriciteit en de daarbij behorende vonken. Het idee was al snel geboren, want statische elektriciteit is één van de grote ergernissen bij het afspelen van vinyl. Bij de eerste experimenten was al snel duidelijk dat dit misschien wel het ei van Columbus is.

Er is dus een groot verschil met andere matten. Waar de meesten uitgaan van het karakter van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, is de functie van de Pluto mat het elimineren van een probleem. De statische elektriciteit die de kwaliteit van de weergave van de informatie op het vinyl behoorlijk in de weg zit. Terwijl de mat zelf de plaat ook voldoende beschermt voor eventuele beschadigingen.Pluto platenspelermat (3)

 

Vliesdun

Als je de mat voor het eerst in je handen hebt kan je bijna niet voorstellen dat dit goed is. Je bent geneigd iets onder dat 0.3mm dunne matje te leggen. Maar nee dus, gewoon zo op het plateau. Natuurlijk moet de armhoogte afgesteld worden want de gemiddelde mat is zeker een paar millimeter dikker! Als de naald in de groef valt van de eerste LP die ik met die mat beluister is meteen duidelijk dat er zeer groot verschil is. Het geluid is letterlijk schoner, er zit veel meer lucht tussen alle instrumenten. Kleine details komen meer tot hun recht en ook het laag is ‘rete strak’. Het hele geluidsbeeld is in balans en klopt naar mijn gevoel.

 

Nou kan ik in mijn enthousiasme een heel lange lijst met LP’s maken die ik heb beluisterd en wat mij daarin opviel maar daar zal jullie niet mee lastig vallen. Een paar wil ik er echter toch noemen.

 

Andreas Vollenweider

Pluto platenspelermat (4)De eerste LP die ik met de Plutomat afspeelde was White Winds van Andreas Vollenweider. Naar mijn mening zijn mooiste album. Als de eerste harpklanken door de luidsprekers komen is er ruimte voelbaar. Het gevoel van het tokkelen van de snaar komt veel meer naar voren. Als dan de snaren uit de laagste regionen van het instrument bespeeld worden is duidelijk dat ook het laag heel mooi is. Nog nooit hoorde ik die snaren zo diep gaan. Niet omdat hij meer bas geeft maar simpelweg  omdat de snaar in al zijn details wordt weergegeven.

 

 

Science fiction

Pluto platenspelermat (5)Ook op de volgende LP is veel te beleven. Zowel muzikaal als qua opname. Interstellar suite is de muziek die Amin Bathia maakte voor een fictieve science fiction film. Voor de muziek maakte hij gebruik van slechts vier synthesizers en twee crash bekkens. Door zorgvuldig verschillende lagen te maken creëerde hij toch een groots geluid. Het album heeft veel dynamische verschillen. Van heel erg zacht tot zeer harde klappen.  Kant twee begint extreem zacht en het is juist daar waar door statische elektriciteit details verloren gaan. Hier is hoorbaar hoe goed de mat zijn werk doet. Heel kleine details komen naar voren die gauw de neiging hebben weg te vallen. Maar ook de controle op de harde uitschieters van ruimteschepen die voorbij schieten is enorm.

 

Even opletten

Mijn advies is om de platenspeler stop te zetten als de plaat eraf moet. Doordat de mat zo flinterdun is kan het zijn dat hij mee komt. Maar als de speler stil staat heb je daar totaal geen last van. Al viel mij op dat het verschilt per plateau of de mat mee komt. Op mijn Linn LP12 blijft de mat gewoon liggen, ook als het plateau nog draait. Maar op het Lenco L75 loopwerk was dat niet het geval. Daarbij komt ook dat de Lenco een plateau heeft wat groter is dan de LP en omdat de mat zo dun is lijkt hij wel direct op het plateau te liggen. Met een dikkere mat heb je ruimte om de LP op te pakken. Dat is nu absoluut niet meer het geval.

 

Epiloog

De Pluto mat heeft een optimaal resultaat op platenspelers met een metalen plateau. De mat moet namelijk wel zijn werk kunnen doen,  die statische elektriciteit kwijt raken. Hij is dus zeer geschikt voor een hoop klassieke spelers als Garrard, Linn, Thorens en Lenco.

Al met al een aanrader voor de vinyl liefhebber waarmee je veel luisterplezier in huis haalt.

Pluto platenspelermat (1)

 

Music2 audio import
http://www.music2.nl/

€ 95,00

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

6 thoughts on “Pluto Audio: The Universal Copper Matt mk. II

 • Goed idee om die dunne koperplaat te gebruiken.
  In de 80er jaren als ik heb goed heb kwam Micro Seiki al met een plateau met veel koperen plaatwerk.Wel een dure speler was dat.In ieder geval is het zo dat koper geen statitische lading kan opwekken cq doorgeven.Dus Heel goed idee.
  Succes met onwikkelingen.
  Ga ook een seen bezoek brengen op 1/2 noveber in Krefeld,naar de Analoge Audio show.Zie de website vanm AAA.De.
  vr.gr.
  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • Ik heb de koperenmat van Pluto ook.
  Het klinkt nu nog beter en het is een fraai gezicht.
  Wel opletten dat de mat niet aangetrokken word door het mc element mocht je de mat onverhoopt los van het plateau trekken.
  Kaal op het plateau van de Thorens 124 met het ijzeren plateau leggen is ook niet aan te bevelen als je een mc element gebruikt of je moet er een subplateau van alu op hebben liggen.
  Daarom gebruik ik de mat op een Garrard 301.

  Beantwoorden
 • dag Evert,
  ik overweeg de mat aan te schaffen.
  Ik heb een Garrard 401 en een Micro Seiki.
  Vraag: moet ik dan de rubberen mat vervangen door de koperen mat?
  Of leg ik de koperen mat op de rubberen mat en is de rubberen mat dan meteen geaard door de spindle?

  vr gr Felix

  Beantwoorden
  • Hoi Felix.
   Het kan beiden. Vervangen heeft het meeste effect. Nadeel is dat de mat nog wel eens aan de plaat blijft hangen, en als je plateau groter is dan de lp (bv Lenco) dan is het best lastig de lp van het plateau te pakken door het missen van de dikkere mat.

   Beantwoorden
  • Kan beiden. Ik heb in eerste instantie de messing mat zonder extra mat gebruikt. Nu leg ik een lederen mat op de messing mat. Is toch net wat mooier. Dat kan natuurlijk ook de originele rubberen mat zijn.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.