Het Duitse Acoustic Signature speelt elpees af op niveau

Acoustic Signature speelt elpees af op niveau

Diverse toonarmen

309_1schroder-ref-008Wat mij het meeste aanspreekt bij dit platenspeler ontwerp is de mogelijkheid om ‘eenvoudig’ een andere toonarm te monteren. Eenvoudig en lastig tegelijk omdat het wisselen zelf niet echt het probleem is. Het afstellen daarna is echter een behoorlijk intensief werkje en vraagt om geduld en een vaste hand en noodzakelijk stel- en meetgereedschap.In de houten chassisplaat is een ronde uitsparing gefreesd waar een aluminium bevestigingsplaat in past. Deze plaat kan geleverd worden voorzien van aansluitingen voor diverse armen als Rega, Jelco, SME, Graham. Eigenlijk is er voor iedere arm wel een oplossing te vinden.


Schroeder Reference toonarm

Bij koop kan dan ook gekozen worden voor diverse armen. Toen ik deze platenspeler kocht, was er een relatief goedkope Rega ‘Inspire’ arm gemonteerd. De Inspire armen worden in China geproduceerd en zijn een regelrechte kopie van de Rega RB 250. Nu ben ik zelf niet zo weg van deze arm en met een Linn K5 element, welke in de arm was gemonteerd, vond ik de combinatie met de Manfred niet echt optimaal wat deze platenspeler gewoon te kort doet. Nu ben ik zelf een redelijke hobbyist en heb mijn eigen professionele metaaldraaibank. Ik heb dan ook de afgelopen jaren een fraaie toonarm zelf gebouwd naar voorbeeld van de Reference toonarm van Frank Schroeder.

manfred-schroderDeze arm wordt op een bijzondere manier met een magneet gelagerd. Middels een draad ‘hangt’ de arm aan een beugel. onderin de arm is een magneet geplaatst welke door een andere magneet op een bodemplaat wordt aangetrokken. Door de spleet tussen de beide magneten te varieren kan de arn worden afgeregeld en fungeert de ophangdraad als lager. Het gaat hier te ver om verder over deze arm uit te wijden, dat doe ik wel in een ander artikel,  maar ik kan u verzekeren dat de Schroeder Reference toonarm tot een van de beste platenspelerarmen in de wereld behoort. En aangezien alle specificaties gewoon voorhanden zijn en Frank Schroeder zelfs, ons nederige zelfbouwers behulpzaam is op een speciaal forum, vind het resultaat heel erg goed geworden.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.