PlatenspelerRecensie

Acoustic Signature speelt elpees af op niveau

Bij mij staat sinds kort een fraaie ‘basic’ platenspeler van het Duitse bedrijf, Acoustic Signature. Acoustic Signature is  firma die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de analoge wereld en al jaren hoogwaardige draaitafels en aanverwante producten produceert. Er komen overigens veel draaitafelmerken uit ons buurland. Ik noem er een aantal: EMT, Clearaudio, Scheu, Transrotor, Acoustic Solid en Thorens. Van een aantal merken zal in de komende maanden een exemplaar door ons worden getest. En allemaal hebben ze een ding gemeen: pure vakmanschap met hoogwaardige materialen en gemaakt binnen nauwe toleranties…

manfred-7

Acoustic Signature betekent Deutsche gründlichkeit

De ‘deutsche Gründlichkeit die iedereen wel kent aan waar Duitse producten bekend om stonden heeft, op platenspeler gebied, in de loop van de tijd geen greintje kwaliteit ingeleverd en anno 2011 staat de fijnmechanica en handwerk bij deze bedrijven nog steeds op een hoog voetstuk. De ‘Manfred’ is de instap platenspeler van Acoustic Signature. Echter is deze speler voorzien van een aantal opties die we ook terug zien bij de duurdere platenspelers van Acoustic Signature.
Acoustic Signature StormAcoustic Signature Thunder

Ongewenste trillingen

Een van de manieren om trillingen en resonanties op te heffen is door middel van massa. De ‘Manfred’ is, zoals alle Acoustic Signature draaitafels, een zogenaamd massaloopwerk.  Door een juiste combinatie van materialen en het gewicht worden ongewenste resonanties uitgedoofd. De Manfred maakt gebruik een zware, gedraaide, 24 mm. dikke en 6  Kg. zware metalen plaat welke direct op het lager is gebracht.  Wat trillingsreductie betreft is, naast massa, de kwaliteit van het lager eigenlijk nog veel belangrijker. Hier wordt dan ook de meeste energie gedissipeerd waardoor dit deel van de platenspeler de meeste resonanties en trillingen veroorzaakt. Mede hierom zijn er verschillende fabrikanten die kiezen voor een lucht of magneet gelagerd loopwerk. of een combinatie van beiden.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.