RecensieVersterker

Perreaux Silhouette Series

SXCD 2 Box CD Player

Perreaux Silhouette SeriesHier hebben op het oog misschien wel de echte ‘El Bizarro’ uit de Silhouette reeks. Een dubbeldekker waarvan beide delen via een 50 polige multi-strand kabel met elkaar verbonden zijn. Een cd-speler waar een simpel uitleesdisplay al teveel gevraagd is.

En de lade waar de cd op moet, waar zit dat ding eigenlijk. Na een beetje op de knopjes te drukken schiet de plastic flapperlade aan de rechterzijkant met een vaart naar buiten.

Het is nog geen echt voordelig ding in aanschaf ook, deze SXCD cd-speler. Het duoapparaat bevind zich in een prijsklasse waar de concurrentie veel meer luxe en uitstraling biedt. Perreaux maakt het zich wat dat betreft niet gemakkelijk met deze sobermans.

In de praktijk en de buitenkant

Op elkaar gestapeld heb ik geen probleem met de aan de zijkant gepositioneerde cd-lade. Voor de bediening zijn er een vijftal in bloemvorm geplaatste drukknopjes op de behuizing met de elektronica te vinden. De ronde drukknop in het midden is de play/pauze toets. Daarboven zit de eject knop. Links en rechts logisch de skip toetsen en de onderste drukker is de ‘stop’ knop. Een blauw ledje geeft door middel van verschillende knipperfrequenties wat info over de bedieningstatus. Bij het op pauze drukken bijvoorbeeld gaat de led in een langzame knipperindicatie.

De achterkant is druk bevolkt. Van links naar rechts zien we een langwerpige datakabelaansluiting om het transport te koppelen, de analoge cinchuitgangen, de SPDIF uitgang, alleen in BNC (een BNC naar cinch adapter wordt meegeleverd), een pLink aansluiting om voor bijvoorbeeld servicedoeleinden via een pc te kunnen communiceren met de cd-speler en als aansluiting voor een externe systeemklok. Dan is er een rc-5 miniklink aansluiting waarmee een externe afstandsbediening kan worden gebruikt. En tot slot de IEC lichtnetkabel aansluiting en hoofdschakelaar.

De interne opbouw

Perreaux Silhouette SeriesAls de kasten worden open geschroefd blijkt de ene behuizing geheel in te worden genomen door een uit de pc bekende CD-R/RW drive van LG. Dat heb ik wel eerder gezien in een speler van Italiaanse makelij. Maar daar werd gewoon de analoge uitgang van de CD-ROM speler, hoe gemakzuchtig kan men zijn, gebruikt via slechts een extra laagdoorlaatfilter. Perreaux doet dat niet en haalt alle nodige data via de bandkabelverbinding tussen beide partnerapparaten binnen. Hoe de elektronica precies in elkaar steekt kan ik zo niet uit de print ontfutselen. Er is een conventionele (geen schakelende) voeding gebruikt met een voor zijn doel weer ruime ringkerntransformator. Het blokschema geeft wat meer prijs. De data wordt vanuit de CD-ROM eerst opgeslagen in een RAM geheugen en van daaruit gaat het als een I2S datastroom verder naar de da-converter. Er is zo te zien de nodige aandacht uitgegaan naar een stabiele klok en een optimaal jittergedrag. Twee belangrijke aandachtpunten als je een betere digitale muziekweergave wilt.

Hoe bedrieglijk kan schijn zijn?

Ik zou de SXCD bijna de Paul Potts onder de cd spelers noemen. Voor wie het niet heeft mee gekregen: Paul Potts is de man die zich bij de eerste Britse Idols TV uitzendingen met zijn Pavarotti achtige optreden alle schone jeugdige wannabepopsterren verpletterde en de monden open deed vallen. Niet alleen van het publiek, zelfs juryvoorzitter en brulboei Simon Cowel kon van ontroering nog slechts een paar woorden stamelend uitbrengen. En dat na eerst nog een beetje gegniffeld te hebben toen PP op de ster op de vloer ging staan voor zijn auditiebeurt. Paul Potts ziet er zuinig uitgedrukt ook niet bepaald uit als een ster, maar als hij zingt… Het gaat er op de tv ook meestal niet om wat je presteert maar hoe goed je er uit ziet. Hetzelfde gaat ook wel op voor deze Perreaux speler, het ziet er niet echt uit, maar als de muziek klinkt…

De kans dat deze cd-speler in de winkel achteloos voorbij wordt gelopen door de achteloze consument schat ik richting 99 %. Maar ga het apparaat eens beluisteren naast een willekeurige andere speler en de kaarten zouden wel eens opnieuw geschud kunnen zijn. Zelf vind ik het ook alles behalve een eyecatcher en ook geen superprettig apparaat in omgang. De bediening is bijna tot op het bot uitgekleed, zelfs op en/of bijschriften bij de knoppen ontbreken. Hoewel dat door de logische indeling ook wel weer snel went.

De weergavekwaliteiten van de SXH cd speler zijn domweg enorm goed. Er zit een soort ingebalde power in het geluid. De afbeelding in de ruimte is schitterend en gaat richting mijn veel duurdere referentie DAC waar ik normaal mee speel. Ook hier weer een geluid met vlees en bloed, wat toch typisch een Perreaux trekje lijkt te zijn? Het geluid heeft dat tastbare dat zo vaak, eigenlijk bijna altijd, ontbreekt op goedkopere cd-spelers. Deze Perreaux speler heeft wat we graag willen als er een dure cd-speler of DA-converter staat te spelen. Maar dan hebben we het wel over apparaten die vaak aanmerkelijk boven het 1500 euro budget uitkomen.

Bling kost poen

Blingbling kost veel geld en de behuizing van een gemiddelde cd-speler slokt al een groot deel van het beschikbare ontwikkelbudget op. De Perreaux Silhouette serie heeft die last veel minder. Dat doen ze verduld goed daar in Nieuw-Zeeland. Muzikale prioriteiten stellen zonder overigens in krakkemikkige bouwkwaliteiten te vervallen. De bouwkwaliteit is weliswaar sober maar op het CD-transport na oerdegelijk en Perreaux waardig, ze hebben wel een naam hoog te houden.

Meten

De uitgangspanning is 1,08 volt bijna 6 dB lager dan de Redbook norm. Totaal geen probleem maar dat kan een nadeel zijn in direct vergelijk met luider spelende andere spelers als de uitgangspanningen niet gelijk aan elkaar gemaakt zijn.
SXCD 2 CD speler FFT THD n residu 1 khzDe THD+n vervorming is laag met 0,005 % en 0,012 % bij -0,5 dBFS en -0,14 dBFS. Door de erg diep liggende ruisvloer van het FFT spectrum lijkt deze grilliger dan normaal. Schijn bedriegt hier een beetje. Menig cd-speler trekt de vloer op rond -115, -120 dB. Als je daar een denkbeeldige lijn trekt zou het er voor het oog beter uitzien. De 50 Hz piek, op een diepliggende totaal onschuldige -110 dB zijn overblijfselen uit een 50 Hz instraling uit de voedingtrafo op de gevoelige elektronica. De meting met het 11,025 kHz meetsignaal laat in de uitvergrote meting nog wat zijbanden dicht tegen de 11,025 meetfrequentie. Van verder aan de meetfrequentie gerelateerde piekjes in het spectrum is verder geen spoor.

SXCD 2 CD speler frequentieresponsDe frequentiecurve laat 20 kHz op -0,4 dB zien. Probleemloos.

SXCD 2 CD speler FFT 11,025 khz uitvergroot

Het meten van de jittereigenschappen laat behalve een mooie rechte piek zonder klokvormige uitloper van het 11.025 kHz meetsignaal alleen een paar vlak daarnaast liggende zijbanden zien.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Perreaux Silhouette Series

  • Hoi Dick,

    Ik ben aan inventariseren of het zelf bouwen van solid state mono-blokken zinvol is voor mij. Ken jij iemand met mooie ontwerpen. Deze mono-blokken moeten uiteindelijk Dynaudio Contour S3.4 vloerstaanders laten zingen 😉

    Groet, Roel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.