RecensieVersterker

Perreaux Silhouette Series

SXL2 Line Stage Buffer Amp

De SXL is gemaakt om het muzieksignaal uit een passieve volumeregelaar hoogohmig af te sluiten, en het audiosignaal vervolgens weer heel laagohmig aan de uitgang aan te bieden voor verdere verwerking. De SXL2 heeft een ingangsimpedantie van 90 kOhm en een uitgangsimpedantie van 27 Ohm. De schakeling versterkt het muzieksignaal verder niet. Maar er is meer: het single ended ingangsignaal wordt ook gebalanceerd gemaakt en is via de XLR uitgangen beschikbaar. Dat maakt het mogelijk om de SLX2 mono eindversterker via de XLR ingangen aan te sturen. Om de boel universeel inzetbaar heeft de SXL2 ook ongebalanceerde cinch uitgangen.

Op zich is dit een welkome toevoeging in het programma, maar had het niet gecombineerd kunnen worden tot een enkel apparaat samen met de SXP2 passieve preamp? De ruimte in de kast is er wel, zoals op de foto’s is te zien. De mogelijkheid van een paar dB gain er bij, met een schakelaartje te kiezen bijvoorbeeld, en het resultaat zou een schier perfect lijnversterkertje kunnen zijn. Nu is weer een extra uitgave nodig plus de nodige bekabeling. Ja, een mens moet altijd wat te wensen overhouden…

Meten

SXL2 line stage buffer Frequentiecurve 1 volt in uit in 100K

 

De frequentierespons is een kaarsrechte lijn. De lijnbuffer voegt schijnbaar niks toe en haalt niks weg.

 

 

SXL2 line stage buffer THD n residu 1 volt in uit in 100K DeTHD+n vervorming is ook extreem laag. 0,0011% en 0,0008% bij resp. 1 en 4 volt aan de in en uitgangen. Het 1 % kantelpunt ligt bij 5,8 volt. De uitgangsimpedantie wordt correct door Perreaux opgegeven met 27 Ohm. Erg laag.

SXV2 MM/MC Phono Preamp

Perreaux Silhouette SeriesDat Perreaux de liefhebber van de vinylweergave een warm hart toedraagt maakt deze phonovoorversterker snel duidelijk. En wat voor eentje. Er is een arsenaal aan instelmogelijkheden voor het gebruik van zowel MD als MC elementen. De versterking, afsluitweerstanden (van 10 Ohm tot 47 kOhm, in zes tussenstappen) en parallelcapaciteit (bij MD elementen) kan per kanaal via twee 11-polige dipswitsches worden ingesteld om ieder gebruikt element optimaal tot zijn recht te kunnen laten komen.

Perreaux Silhouette SeriesDeze Phonoversterker is zowel in als buiten de Silhouette serie een prachtig en veelzijdig apparaat. De klank is groots, gedetailleerd maar verre van klinisch. De laagweergave is strak en diep. Het oplossend vermogen groot. Het verschil in kwaliteit met op zich best mooie losse phonoversterkers, die toevallig ook in huis zijn en tussen 150 a 300 euro moeten kosten is bepaald niet gering. Dat maakt de SXV2 is niet meteen een koopje, maar het is zijn geld zeker waard.

De duurzame bouwkwaliteit van de Perreaux phonoamp zorgt er voor dat je er vele jaren probleemloos van kunt genieten.

SXV2 Phono versterker RIAA curvesDe RIAA curves van de kanalen onderling had nog beter gekund. Het linker kanaal loopt 1 dB weg van het uitstekend sporende rechterkanaal. Dat lijkt me een exemplarische afwijking. Als je één kanaal perfect kunt krijgen is de schakeling op zich goed geconfigureerd. Opmerkelijk, ieder apparaat wordt bij Perreaux nagemeten voor het de deur uit gaat. Nog iets strakker inspecteren mensen… dan wordt het nagenoeg perfect.

SXH2 headphone Amp

Het is niet iets waar ik zelf meteen aan zou denken: een aparte hoofdtelefoonversterker. Nu ben ik ook geen regelmatig gebruiker van een hoofdtelefoon in de huiskamer. Wel buitenshuis, met de iPod. Maar de SXH2 doet goed waar ‘ie voor bedoeld is en heeft de power om ook met laaggevoelige hoofdtelefoons overweg te kunnen. Zelfs mijn al ruim 35 jaar oude, maar, hoe bestaat het, nog o zo mooie Warfdale Isodynamic hoofdtelefoon is er tot een goed niveau én goed klinkend mee aan te sturen. Terwijl die normaal pas goed tot zijn recht komt als ‘ie rechtstreeks op een eindversterker wordt aangesloten. Met de schakelaar in de stand ‘low’ kan een moderne gevoeliger hoofdtelefoon type op een praktische manier worden gebruikt. Een goed apparaat, deze SXH2, maar persoonlijk zie ik het in het licht van de niet malse vraagprijs, en mooie alternatieven die de concurrentie biedt, als een typische aanvulling op een set die al uit een aantal Perreaux apparaten is opgebouwd.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Perreaux Silhouette Series

  • Hoi Dick,

    Ik ben aan inventariseren of het zelf bouwen van solid state mono-blokken zinvol is voor mij. Ken jij iemand met mooie ontwerpen. Deze mono-blokken moeten uiteindelijk Dynaudio Contour S3.4 vloerstaanders laten zingen 😉

    Groet, Roel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.