Perreaux Silhouette Series
SX60M 60 watt Mono Power Amp
De verschillen tussen de meer vermogende SX60 en zijn SX25 broertjes zijn, zoals je op bovenstaande foto kunt zien,minder groot dan de overeenkomsten. Door beide versterkerkanalen in brugschakeling te zetten krijgen we een monoversterker met ongeveer het dubbele uitgangsvermogen. Een brugschakeling met twee identieke eindversterkers kan in principe het uitgangsvermogen verviervoudigen, maar dan moet de voeding die extra stroom wel kunnen leveren. En de SX60 moet het met dezelfde voedingtrafo doen dan de stereo SX25.
Niet echt anders
De SX60m kreeg in vergelijk met zijn broers een extra versterkertrapje gebouwd rond een OPA 2227 opamp trapje ingebouwd om voor de noodzakelijke 180 graden fasedraaing te zorgen als de single ended cinchingangen worden gebruikt.
Bij gebalanceerd gebruik, via de XLR aansluitingen, worden die nodige fase en tegenfase muzieksignalen al automatisch vanuit de XLR uitgangen van een (eveneens gebalanceerde) voorversterker aangeleverd. In het geval van Perreaux heeft de SXL2 Line Stage Buffer Amp deze mogelijkheid. Een monoblok eindversterker kan ook dicht bij de luidspreker worden geplaatst. Met een compacte versterker als de SX60M is kan dit onopvallend. Dan zijn er niet zelden meterslange interlinks tussen voor en eindversterker nodig. En daar heeft gebalanceerd werken zijn voordelen.
Meten
Het frequentiebereik is als bij de bijna identiek gebouwde SX25 versterkers ruim, met het -3 dB punt boven 200 kHz.
De ingangsgevoeligheid voor vol vermogen is 306 mV. Bij een 8 Ohm afsluiting levert de versterker 75,08 watt, bij 4 Ohm 62 watt.
De vervormingen zijn gering. Er is wat instraling uit de voedingstrafo te zien aan de wat verhoogde 50 en 100 Hz pieken, beide rond -76 en -85 dB gerelateerd aan 1 watt uitgangsvermogen. Deze geven een wat piekerige vloer te zien van het FFT plaatje. Het is laag genoeg om geen hoorbare brom in de luidspreker te laten horen, maar de meetbank laat alles genadeloos zien.
De dempingfactor verschilt niet veel van de beide andere versterkers. Onder 1 kHz een df die zich rond de 100 beweegt, daarna aflopend naar de hoge frequenties toe.
SXP2 Passive Preamp
De eindversterkers in de Silhouette serie hebben een ingangsgevoeligheid tussen zeg maar 130 en 300 mV om tot maximaal vermogen te komen. Dan is de uitgangspanning uit bijvoorbeeld een cd-speler al meer dan genoeg om een versterker volledig uit te kunnen sturen, zelfs met oudere minder hard opgenomen cd’s. Een kastje met een volumeregelaar en een ingangskeuzeschakelaar is dan eigenlijk al genoeg.
Vreemd begrip
En dat is precies wat de SXP2 passieve voorversterker is, een aanduiding dat overigens nergens op slaat, maar voor het gemak door bijna iedereen wordt gehanteerd. Er is geen enkele vorm van actieve elektronica te vinden in deze verkeersagent/ volumeregelaar. Geen punt als de apparaten dicht bij elkaar staan en met korte verbindingen met elkaar zijn verbonden. De ingebouwde volumeregelaar heeft een weerstand van 10 kOhm. Dat geeft een gemiddelde uitgangsweerstand van 2,5 kOhm. Nog laag genoeg om met korte bekabeling naar een eindversterker te kunnen gebruiken.
Bij langere verbindingen kan de uitgangsweerstand samen met de capaciteit van de bekabeling een te vroeg inzettend hoogaf filtering gaan vormen. Zetten we de eindversterkers zoals hierboven dicht bij de luidsprekers, dan ontkom je eigenlijk niet meer aan het gebruik van een actieve regelversterker die een veel lagere uitgangimpedantie heeft en de lange bekabeling zonder beperking aan kan sturen. Daar heeft Perreaux natuurlijk ook een oplossing voor gemaakt in de vorm van de SXL2 actieve buffer.
Hoi Dick,
Ik ben aan inventariseren of het zelf bouwen van solid state mono-blokken zinvol is voor mij. Ken jij iemand met mooie ontwerpen. Deze mono-blokken moeten uiteindelijk Dynaudio Contour S3.4 vloerstaanders laten zingen 😉
Groet, Roel