RecensieVersterker

Perreaux Silhouette Series

SX25i 25 watt geïntegreerde versterker.

Perreaux Silhouette SeriesDit is voor mij het tweede apparaat in deze Perreaux serie die me bovengemiddeld blij verrast heeft.  Ik hou niet van die stereotype audiogerelateerde uitspraken als ‘dit wordt compleet tegen de muur gespeeld’, of andere spierballentaal om 100x vergroot aan te duiden dat het ene apparaat wat beter bevalt dan een andere. Maar verduld nog aan toe zeg, deze SX25i geeft me een geluid met vlees en bloed, waarmee de kracht van een veel groter uitgangsvermogen wordt gesuggereerd dan er in werkelijkheid in de versterker zit. Ik ben aardig onder de indruk van deze minireus.

Als David en Goliath

In dezelfde periode staat er ook een Hegel eindversterker van werkelijk bijna onwerelds grote afmetingen en gewicht op mijn audiorek. Daar bovenop heb ik deze Perreaux David geplaatst om eens te kunnen vergelijken met de gigant uit het hoge noorden. Een koddig gezicht en een vergelijk dat natuurlijk nergens op slaat. Maar mocht je denken dat het Perreaux’tje even wordt weggeblazen dan kom je van een koude kermis thuis. Natuurlijk heeft ‘ie niet het ongelimiteerde vermogen om de volumeknop verder en verder open te draaien tot de kalk van de muren komt. Maar krijg ik naast dat schier ongelimiteerde uitgangsvermogen ook meer muziek met deze versterkerreus van Hegel? Nou, … eh, niet echt dus…

Hoeveel heb je eigenlijk echt nodig?

Het is weer eens duidelijk hoe luid een versterker met een maximum uitgangsvermogen van 25 watt in de praktijk kan aan een normaal gevoelig luidsprekersysteem dat geen excessieve belasting voor een versterker vormt en gebruikt in een normale gemiddeld gedempte woonkamer. Het is voor mij in ieder geval meer dan genoeg, en voor mijn buren ook wel, vermoed ik. De Perreaux SX25 is blijkbaar door techneuten ontwikkeld die zelf ook enthousiaste muziekliefhebbers zijn. Maar deze Perreaux heeft ook zo zijn onvermoede kwaliteiten. Er is een mooie gloed aanwezig in de sound van de SX25. Alleen al het punt dat ik zoveel woorden ‘vuil’ maak over het vergelijken van de SX25i met de toch vele malen prijziger Hegel versterkers verteld eigenlijk al genoeg over de weergavekwaliteiten die deze compacte versterker geeft. Een knap stukje werk van de Kiwi’s…

Opbouw

De noodzakelijke voeding komt uit een dikke ringkerntrafo die ongeveer eenderde van het kastoppervlakte voor zijn rekening neemt. Na de brugcel voor het gelijkrichten van de wisselspanning zorgen zes voedingelco’s van 2200 uF voor de afvlakking en buffering. De versterkerschakeling is helemaal discreet opgebouwd, dat wil zeggen: met aparte transistoren, weerstanden en condensatoren. De powertransistoren zitten op een koelprofiel dat tussen voedingtrafo en elektronica is geplaatst. Dat geeft meteen een mooie afscherming tussen beide delen. Onder en boven het profiel zijn koelsleuven in de kast gemaakt die voor de afvoer van eventuele ontwikkelde warmte moet zorgen. Tijdens normaal gebruik is de warmteontwikkeling echter gering.

Een beetje plagen

Op de meetbank kreeg ik de versterkers wel lekker op temperatuur, maar ze waren na de meetsessie ook weer niet teisterend heet. De schakelingen en componenten zijn goed op hun taak berekend. Wel begon de trafo in toenemende mate te grommen bij het tot de limiet uitsturen met een statisch sinusmeetsignaal om het maximaal vermogen te bepalen. Met dynamische muzieksignalen tijdens normaal luisteren wordt een versterker uiteraard veel minder zwaar belast. Op het audiorek heb ik de versterkers in ieder geval nooit horen zuchten of brommen. Wel een beetje een ruim begrip: geïntegreerde versterker, gezien het enkele paar cinch ingangen. Alleen het inbouwen van een volumeregelaar moet de lading dekken.

Meetbank

SX25 frequentiecurve 1 watt in 8 Ohm Het frequentiebereik is ruim tot boven 200 kHz.

 

 

 

SX25 uitgangsvermogen vs THD nHet maximale uitgangsvermogen ligt bij het 1% THD+n kantelpunt op resp. 25,68 en 33,34 watt bij resp. 8 en 4 Ohm. De ingangsgevoeligheid is aan de hoge kant met 127 mV voor uitsturing op vol vermogen. De vervorming is laag met 0,007 % THD+n in cijfers, ongewogen gemeten.

 

SX25 FFT THD n 1 watt in 8 OhmHet FFT spectrum laat echter wat piekjes zien die veroorzaakt worden door de 50 en 100 Hz resten uit de gelijkrichting/afvlakking. Maar -88 dB voor beide frequenties gerelateerd aan 1 watt uitgangsvermogen is laag genoeg om geen enkel brommetje uit de luidspreker te horen.

 

 

Perreaux SX25 dempingfactor

De dempingfactor beweegt zich rond de 100 en loopt boven 1 kHz langzaam af.

 

 

 

De SX25i versterker doet het prima op de meetbank.

SX25 25 watt Stereo eindversterker

Dit is de eindversterker uitvoering van de bovenbeschreven SX25i geïntegreerde versterker. Het verschil zit ‘m dus slechts in het weglaten van de volumeknop.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Perreaux Silhouette Series

  • Hoi Dick,

    Ik ben aan inventariseren of het zelf bouwen van solid state mono-blokken zinvol is voor mij. Ken jij iemand met mooie ontwerpen. Deze mono-blokken moeten uiteindelijk Dynaudio Contour S3.4 vloerstaanders laten zingen 😉

    Groet, Roel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.