Perreaux Silhouette Series
Het lijkt wel of de best klinkende audio apparatuur altijd lomp, groot en loeizwaar moet zijn. Groot is beter, of is het: groot lijkt beter… of in ieder geval serieuzer. Toch zie je, als je het wilt zien, ook wel audioapparatuur waarmee het gelukt lijkt om een compact uiterlijk aan bovengemiddeld goede weergavekwaliteiten te koppelen. Maar de twijfel bij een gemiddelde ervaren audioliefhebber zal er niet minder om zijn. Kan dat nou echt? Mooie kleine kastjes én een big sound? Zonder dat altijd in het oog vallende ‘audioaltaartje’ in je huiskamer toch een fatsoenlijke geluidskwaliteit? Nou, sommige makers van audioapparatuur weten dat dit helemaal geen probleem hoeft te zijn… Hoewel de fabrikant waar we het hier over hebben wel twee heel verschillende gezichten heeft.
Perreaux?
De Nieuw-Zeelandse fabrikant Perreaux heeft in ons land altijd een bestaan in de luwte gehad, ondanks de naam en faam dat het merk internationaal geniet en deze fabriek al sinds 1974 bestaat. Anno nu wordt er door Perreaux apparatuur in verschillende series gebouwd. In de Prisma serie vinden we de duurdere (grote!) pure high end apparaten met onder andere de giganten van versterkers waarmee Perreaux destijds zijn naam op de kaart zette. Het grootste exemplaar geeft meer dan 1 kW RMS uitgangsvermogen. In de Silhouette serie zie je het complete tegenovergestelde, groter kunnen de verschillen haast niet zijn: apparatuur met afmetingen die je bijna ‘micro’ zou kunnen noemen. Maar wel zo mooi gemaakt dat het lijkt of Perreaux hun grote apparaten even wat te heet hebben gewassen. Gekrompen tot een aaibaar formaat maar niet bepaald speelgoed dus…
De Perreaux Silhouette toverdoosjes?
Alle negen Perreaux Silhouette apparaten gebruiken consequent dezelfde nette, zeer stevig gebouwde maar qua uitstraling sobere behuizing, en alleen met de echt noodzakelijke bedieningsregelaars uitgevoerd. Alle Perreaux Silhouette’s gebruiken in principe hetzelfde zwarte kastje met een zilverkleurige rondgewelfde frontplaat waarin subtiel de merknaam is uitgefreesd. Een miniem blauw ledje is hier en daar de enige luxe. De afmetingen van alle apparaten is vanzelfsprekend ook identiek met 216 x 169 x 58 mm. De kwaliteiten stralen misschien niet meteen van het uiterlijk vertoon af, inwendig is de techniek een voorbeeld van mooi ontwikkelwerk. De uitvoering en afwerking zijn om door een ringetje te halen.
Ook als er een behoorlijk vermogende 60 watt versterker in het compacte kastje is ondergebracht, in een conventionele Klasse-AB techniek, en niet, gezien de beschikbare ruimte, uitgevoerd met een meer voor de hand liggende Klasse-D schakeling, blijft de elektronica er overzichtelijk en opgeruimd uitzien. We gaan ze stuk voor stuk maar eens langs…
Hoi Dick,
Ik ben aan inventariseren of het zelf bouwen van solid state mono-blokken zinvol is voor mij. Ken jij iemand met mooie ontwerpen. Deze mono-blokken moeten uiteindelijk Dynaudio Contour S3.4 vloerstaanders laten zingen 😉
Groet, Roel