PlatenspelerRecensie

Opera Audio Consonance Record Cleaner

Schoonmaaksopjes

Iedere fabrikant van platenwasmachines claimt het ‘one and only’ juiste schoonmaakmiddel te verkopen, vaak na ‘jaaaarenlang’ fijnslijpen pas goed genoeg bevonden en natuurlijk angstvallig geheim gehouden voor al te nieuwsgierige namakers. Of het om ‘rocket science’ gaat… Soms zie je prijzen van ver boven 100 euro voor een jerrycannetje concentraat. Trap er niet in, zou ik zeggen… Maar ja, we weten hoe neurotisch sommige audiofielen soms kunnen zijn als het om dit of dat gaat. Het gros van de schoonmaaksoepjes zijn op gedestilleerd water met een deel ethanol (alcohol) plus  een paar druppels oppervlakteontspanner gebaseerd. Fotohobbyisten die zelf hun filmpjes ontwikkelden kennenConsonance Record Cleaning Machine l'Art du Son schoonmaakmiddel de ‘wetting agent’ nog wel, waarvan een paar druppeltjes werd toegevoegd aan het laatste  spoelbad. Het zorgt er voor dat het spoelwater niet druppelvormig aan de film blijft hangen maar als een film wegloopt. Een vergelijkbaar effect geeft een paar druppels spoelglans, voor de vaatwasser, toegevoegd aan een liter wasvloeistof. Een verhouding gedestilleerd water/ alcohol van 4:1 is een gulden middenweg. Marco heeft in zijn vorige baan als alchemist nog 10 liter van dat goedje voor me gemaakt waar ik nog steeds gebruik van maak. Maar ik mag sinds een paar jaar ook graag het wasmiddel van L’Art du Son gebruiken. Niet alleen omdat het prettig geurt, maar het waseffect bevalt me heel goed. Het likt minder schraal dan een ethanolsopje. Het is moeilijk aan te tonen welk wasmiddels nu daadwerkelijk witter dan wit wast, beide geven me immers een prima resultaat, maar als het me met het mes op de keel wordt gevraagd neig ik naar het in Duitsland gemaakte goedje met de Franse naam als favoriet te keizen. Met het flesje is 5 liter wasmiddel te maken. Dat is een beetje veel om ineens aan te maken, daarom wordt er een handig maatdopje meegeleverd waarmee bijvoorbeeld ook een half litertje gebruiksmix aan te maken is.

Epiloog

Consonance Record Cleaning Machine LP1Met een vinylwasser als deze Consonance Record Cleaner is het tiptop in een brandschone conditie houden van je vinylcollectie niet moeilijk. Oude platen waarvan je misschien de indruk krijgt dat ze als verloren beschouwd mogen worden blijken na een wasbeurt soms schier onherkenbaar en kraakarm.

Een gekraste plaat is met wat voor platenwasmachine niet meer te redden, maar smeer en stof dat zich 30, 40 jaar op de bodem van de groeven is gaan nestelen wordt effectief losgeweekt en afgevoerd. Maar ook nieuw vinyl knapt er verrassend genoeg vaak van op. Blijkbaar zijn vers geperste groeven niet altijd even spic en span. Consonance Record Cleaning Machine LP4Het voor langere tijd anti-statisch maken van de vinylschijf is een dikke kers met slagroom op de pudding. Ben je vinylliefhebber, dan behoort een platenwasser eigenlijk tot de P.S.U… Je doet jezelf te kort als je je al lang in bezit zijnde of pas nieuw of tweedehands gescoorde vinylalbums niet even goed verzorgd voor het onder de naald gaat. Het klinkt niet alleen 100 x beter, maar spaart je naald waarschijnlijk ook nog. Bij goed onderhouden platen hoef je nooit een ‘trui’ onder de naald uit te vissen… Welke wasmachine het best bij je (budget) past moet je zelf uitvinden, de mooie Consonance Record Cleaner uit dit verhaal kan ik in ieder geval warm aanbevelen na het wassen van pakweg 100 albums.

 

http://www.opera-online.de/Opera_Consonance_RCM,73

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “Opera Audio Consonance Record Cleaner

 • Beste Dick,
  Ik heb zopas een mooie en goed werkende tweedehandse Okki Nokki aangeschaft. Het enige wat ik nu nog nodig heb is een borsteltje om te reinigen. Ook daarvan zijn verschillende soorten te vinden met bijpassende prijzen. Wat voor een borsteltje zou u me aanraden?

  Beantwoorden
  • Hallo Johan,

   Het normaal bijgeleverde geitenharen borsteltje bij de Okki Nokki is prima, heb ik hier ook wel een exemplaar van. Die kun je ook los bestellen.

   Beantwoorden
 • Jullie hebben ergens ooit een opmerking gemaakt dat er een artikel zou komen over een DiY platenwasser. Zit dat nog in de molen?

  Groet,
  Jan

  Beantwoorden
  • Hallo Jan,
   Jazeker. Ik heb de onderdelen in bestelling en wil er de komende maanden aangaan werken.

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,
    Fijn! Ik ben er geestelijk, na diverse versterkers en speakers e.d., helemaal aan toe om zoiets eens te bouwen! Lijkt me van enorm toegevoegde waarde voor mijn LP’s!
    Groet,
    Jan

    Beantwoorden
 • Ben er ook mee bezig met een platenwasmasjien, ligt al een tijdje in de koelkast, alle onderdelen zijn er,nu nog de zin ff zoeken(ligt ergens in volgende week haha)

  mvg
  Vincent

  Beantwoorden
 • Hallo Dick, een jaar of 10 geleden heb ik een VPI platenwasmachine gekocht. Niet stuk te krijgen. Aanvankelijk heb ik de grote denkfout gemaakt dat het meegeleverde borsteltje echt in de groeven kan komen. Zoals je beschrijft is hij alleen bedoeld om de vloeistof te verdelen, de haartjes zijn te dik om in de groeven te komen! In het begin ging ik ook meteen vacuüm zuigen, net als de vloeistof net op de plaat zat. Nu wacht ik een seconde of 20 zodat de vuildeeltjes mooi door de vloeistof uit de groeven kunnen worden gehaald. Ook ga ik per iedere wasbeurt nog eerst met een microvezel doekje van buiten naar binnen, met vloeistof erop. Soms meerdere stappen in het proces afhankelijk van de staat van de plaat. Iedereen heeft hier zo zijn eigen passende procedure maar wat ik wil zeggen, de vacuümbeurt is de (belangrijke) finale behandeling in zo’n schoonmaakproces, maar er hoort meer bij! Er wordt nogal eens de indruk gewekt dat de vacuümmachine alles zelf doet, dit is niet waar en wordt vaak niet of onvoldoende uitgelegd door de fabrikanten.

  Zo’n ultrasoonmachine, zou je ook zelf kunnen maken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.