PlatenspelerRecensie

Opera Audio Consonance Record Cleaner

Consonance Record Cleaner

De Consonance Record Cleaner is ook onder andere namen te vinden. De machines van Hanss Acoustics en Music Hall komen uit dezelfde fabriek. De laatste heeft alleen een andere kleur, meer afgestemd op de smaak van Amerikanen, in een donker aluminium behuizing met een houtmotiefje in de bovenrand zoals we die ook kennen van grote USA made stationcars. Er was ook nog een versie gemaakt voor Kuzma in een wat afwijkend 180 graden gedraaid model, maar met overduidelijke familietrekken.

Hanns RC20 Record Cleaner

Music Hall WCS-2 Record Cleaner

 

Behuizing

De behuizing van de Consonance Record Cleaner is uit dik aluminium opgetrokken, wat niet alleen het onderhoud gemakkelijk maakt, maar de machine een bijzonder chique aanblik geeft. Het draaiplateau is van kunststof waarop een laag schuim van een paar mm dik is aangebracht. Consonance Record Cleaning Machine draaiplateau Consonance Record Cleaning Machine puckBijzonder fraai is de platenpuck, die een rubberafdichting heeft om het label vrij van reinigingsvloeistof te houden tijdens het wassen. De arm voor het afzuigen van de vloeistof is gemakkelijk uit de houder te halen en kan bij eventuele defecten simpel worden vervangen. Ook de viltafdichting is bij slijtage vervangbaar. Dat is eigenlijk het enige dat eventueel aan onderhoud kan worden verricht. De motor en vloeistofzuiger zijn zo degelijk van constructie dat die in principe je leven lang mee moeten kunnen. Na gebruik de behuizing even met een doekje afvegen en klaar. Consonance Record Cleaning Machine achterkant) Het wordt aangeraden om na een half uur intensief gebruik de boel even een cool down te geven. Dat betekend in de praktijk na 10, 12 albums. Echt heet wordt de Consonance Record Cleaner niet, in ieder geval niet aan de buitenkant, dank zijn de koelende werking van het dikke aluminium, maar het is een goede tip. Ik moet zeggen dat ik het na een LP of 10 ook wel even weer goed vind en het dan weer hoog tijd vindt dat het vers gewassen vinyl onder de naald wordt geïnspecteerd… Na het wassen kan het vloeistofreservoir via een uitloopslang aan de achterkant worden geleegd.

Effectieve waskracht

Een mooi voorbeeld: Consonance Record Cleaning Machine LP2de plaat die hieronder op de draaitafel ligt was eigenlijk niet meer fatsoenlijk te luisteren. Ik heb deze onlangs in een kringloopwinkel gevonden. De plaat zag er niet beschadigd uit, wel enigszins beduimeld. Na de wasbeurt kan de muziek eindelijk zonder bijgeluiden worden geluisterd. Sterker nog: het is opvallend hoe weinig bijgeluiden er überhaupt nog te horen zijn. Maar al met al is er geen vinylplaat die er niet op vooruit gaat na een wasbeurtje. Consonance Record Cleaning Machine LP3

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

7 thoughts on “Opera Audio Consonance Record Cleaner

 • Beste Dick,
  Ik heb zopas een mooie en goed werkende tweedehandse Okki Nokki aangeschaft. Het enige wat ik nu nog nodig heb is een borsteltje om te reinigen. Ook daarvan zijn verschillende soorten te vinden met bijpassende prijzen. Wat voor een borsteltje zou u me aanraden?

  Beantwoorden
  • Hallo Johan,

   Het normaal bijgeleverde geitenharen borsteltje bij de Okki Nokki is prima, heb ik hier ook wel een exemplaar van. Die kun je ook los bestellen.

   Beantwoorden
 • Jullie hebben ergens ooit een opmerking gemaakt dat er een artikel zou komen over een DiY platenwasser. Zit dat nog in de molen?

  Groet,
  Jan

  Beantwoorden
  • Hallo Jan,
   Jazeker. Ik heb de onderdelen in bestelling en wil er de komende maanden aangaan werken.

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,
    Fijn! Ik ben er geestelijk, na diverse versterkers en speakers e.d., helemaal aan toe om zoiets eens te bouwen! Lijkt me van enorm toegevoegde waarde voor mijn LP’s!
    Groet,
    Jan

    Beantwoorden
 • Ben er ook mee bezig met een platenwasmasjien, ligt al een tijdje in de koelkast, alle onderdelen zijn er,nu nog de zin ff zoeken(ligt ergens in volgende week haha)

  mvg
  Vincent

  Beantwoorden
 • Hallo Dick, een jaar of 10 geleden heb ik een VPI platenwasmachine gekocht. Niet stuk te krijgen. Aanvankelijk heb ik de grote denkfout gemaakt dat het meegeleverde borsteltje echt in de groeven kan komen. Zoals je beschrijft is hij alleen bedoeld om de vloeistof te verdelen, de haartjes zijn te dik om in de groeven te komen! In het begin ging ik ook meteen vacuüm zuigen, net als de vloeistof net op de plaat zat. Nu wacht ik een seconde of 20 zodat de vuildeeltjes mooi door de vloeistof uit de groeven kunnen worden gehaald. Ook ga ik per iedere wasbeurt nog eerst met een microvezel doekje van buiten naar binnen, met vloeistof erop. Soms meerdere stappen in het proces afhankelijk van de staat van de plaat. Iedereen heeft hier zo zijn eigen passende procedure maar wat ik wil zeggen, de vacuümbeurt is de (belangrijke) finale behandeling in zo’n schoonmaakproces, maar er hoort meer bij! Er wordt nogal eens de indruk gewekt dat de vacuümmachine alles zelf doet, dit is niet waar en wordt vaak niet of onvoldoende uitgelegd door de fabrikanten.

  Zo’n ultrasoonmachine, zou je ook zelf kunnen maken!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.