Opera Audio Consonance Record Cleaner
Het is al weer een tijdje geleden dat we het over het wassen van vinylschijven hadden. Het opvallende is dat vinyl in de jaren die volgden alleen maar verder in populariteit is toegenomen en het plafond van de opleving lijkt nog lang niet in zicht. In dit min of meer vervolgverhaal ben ik aan de slag gegaan met meer comfort beidende platenwasser in een heel fraai jasje. De Consonance Record Cleaner uit het huis van Opera Audio. Een fabrikant die ook bekendheid geniet door de mooie audioapparatuur dat er gemaakt wordt.
In meerdere maten en soorten
Platenwasmachines kun je ruwweg in een paar categorieën onder brengen. De compleet handbediende wasbakken als de beroemde Knosti laten we even voor wat het is. De meest gangbare zijn de bovenzuigers, uitgerust met een draaiplateau en zuigarm met een met vilt beklede sleuf.
Bekende voorbeelden daarvan zijn de VPI, Okki Nokki en Clear Audio machines. De wasmachines met een onder de plaat liggende zuigsleuf zijn meestal Nitty Gritty afgeleiden. Dan zijn er nog de cleanvloeistofafzuigers met een arm waar via een absorberende draad en zuigslang de vloeistof wordt afgevoerd, naar voorbeeld van de klassieke Keith Monks platenreiniger. Deze machines vind je nog steeds bij de huidige Keith Monks en bij Loricraft. Kostbare apparaten.
Maar het kan nog deftiger. Helemaal in de top van de prijzenlader vind je de ultrasone machines van Ultra Desk en KLAudio, waar de plaat rechtop in wordt geplaatst, het wasprogramma wordt geactiveerd en de plaat aan
het eind van het proces weer schoon uit de machine wordt gehaald . De groeven worden ultrasoon van de ongewenste rommel ontdaan en weer droog gemaakt. Wel een behoorlijk langdurig proces waarbij je wat geduld moet hebben.
Vol of half automaat?
Er zijn ook platenwassers die na het opleggen van de plaat het wasprogramma voor beide kanten tegelijk automatisch af kunnen werken. Daar hangt, zoals je waarschijnlijk wel vermoed, een prijskaartje aan dat ook niet iedere portemonnee vrolijk zal stemmen. Vind je iets meer handwerk geen probleem dan hoeft een voor het eindresultaat even effectief werkende platenwasmachine geen onoverkomelijk barrière te vormen. De aanschaf van een dergelijke machine begint ligt afhankelijk van de uitvoering pakweg tussen 400 euro en 1000 euro. De hier beschreven Consonance Record Cleaner ligt daar tussenin. Met een beetje zoeken kun je deze voor 600 euro in je bezit krijgen. Er zijn ook winkels die 200 euro meer vragen.
Beste Dick,
Ik heb zopas een mooie en goed werkende tweedehandse Okki Nokki aangeschaft. Het enige wat ik nu nog nodig heb is een borsteltje om te reinigen. Ook daarvan zijn verschillende soorten te vinden met bijpassende prijzen. Wat voor een borsteltje zou u me aanraden?
Hallo Johan,
Het normaal bijgeleverde geitenharen borsteltje bij de Okki Nokki is prima, heb ik hier ook wel een exemplaar van. Die kun je ook los bestellen.
Jullie hebben ergens ooit een opmerking gemaakt dat er een artikel zou komen over een DiY platenwasser. Zit dat nog in de molen?
Groet,
Jan
Hallo Jan,
Jazeker. Ik heb de onderdelen in bestelling en wil er de komende maanden aangaan werken.
Hallo Marco,
Fijn! Ik ben er geestelijk, na diverse versterkers en speakers e.d., helemaal aan toe om zoiets eens te bouwen! Lijkt me van enorm toegevoegde waarde voor mijn LP’s!
Groet,
Jan
Ben er ook mee bezig met een platenwasmasjien, ligt al een tijdje in de koelkast, alle onderdelen zijn er,nu nog de zin ff zoeken(ligt ergens in volgende week haha)
mvg
Vincent
Hallo Dick, een jaar of 10 geleden heb ik een VPI platenwasmachine gekocht. Niet stuk te krijgen. Aanvankelijk heb ik de grote denkfout gemaakt dat het meegeleverde borsteltje echt in de groeven kan komen. Zoals je beschrijft is hij alleen bedoeld om de vloeistof te verdelen, de haartjes zijn te dik om in de groeven te komen! In het begin ging ik ook meteen vacuüm zuigen, net als de vloeistof net op de plaat zat. Nu wacht ik een seconde of 20 zodat de vuildeeltjes mooi door de vloeistof uit de groeven kunnen worden gehaald. Ook ga ik per iedere wasbeurt nog eerst met een microvezel doekje van buiten naar binnen, met vloeistof erop. Soms meerdere stappen in het proces afhankelijk van de staat van de plaat. Iedereen heeft hier zo zijn eigen passende procedure maar wat ik wil zeggen, de vacuümbeurt is de (belangrijke) finale behandeling in zo’n schoonmaakproces, maar er hoort meer bij! Er wordt nogal eens de indruk gewekt dat de vacuümmachine alles zelf doet, dit is niet waar en wordt vaak niet of onvoldoende uitgelegd door de fabrikanten.
Zo’n ultrasoonmachine, zou je ook zelf kunnen maken!