Recensie

Omicron Magic Dream Stabilizer Clamp

Omicron is een Italiaanse firma met bijzondere producten. Die allemaal ten doel hebben om vibraties te stabiliseren. Ik kreeg er een doos vol van toegestuurd. Met allerlei types ‘Stabilizer of Vibrations’ spullen erin. Waaronder en tweetal platenpucks later aangevuld met nog twee stuks. Wat aanvankelijk start met een gezonde portie terughoudendheid van ‘ja, het zal wel weer’, rolt echter langzaam maar zeker naar een mooi en boeiend avontuur. Wat ik nooit had durven dromen, deze pucks werken beter dan alle pucks die hier in de loop der jaren in huis zijn geweest…

Platenpuck

In wezen is een platenpuck, of een clamp, een simpele functie: zorg dat het vinyl netjes vlak tegen de mat wordt gedrukt. Met echt kromme platen lukt dat sowieso niet, maar een lichte komvormige plaat heeft veel baat aan wat gewicht. Afgelopen jaren was de Callas puck mijn standaard. Een vrij kostbare uit Ebbenhout gedraaide puck. Niet te zwaar, niet te licht. Perfect in gebruik. En een tevreden gebruiker…

Omicron Magic Dream Clamp Stabilizer

De naturel gekleurde Omicron puck, is even donker als de Callas puck. Maar schijn bedriegt, Omicron gebruikt een bruinzwarte kleur Delrin®. Erg mooi gedraaid. De andere pucks hebben een hoogglans zilverkleur oppervlaktebehandeling gekregen. De zwaarste puck is uit twee messing delen gedraaid met daartussen een Delrin schijf.

Omicron Magic Dream Clamp Stabilizer
Omicron Magic Dream Clamp Stabilizer
Omicron Magic Dream Clamp Stabilizer

Wat maakt dit zo bijzonder?

Wat de Omicron puck zo bijzonder maakt is dat het uit twee delen bestaat waar het bovenste deel op een drietal spiegelgladde kogels rust die zich in te ruime, even glad afgewerkte, halfronde uitsparingen vrij kunnen bewegen. Daardoor lijkt het bovenste deel van de puck op het onderste deel te zweven. Geef ‘m een ferme duw en het waggelt enkele secondenlang heen en weer op voor alles weer tot rust komt.

Omicron Magic Dream Clamp Stabilizer

Vibraties stabiliseren?

De bedoeling is dat eventuele (lichte) vibraties die in de onderste (stabiele helft) worden opgepikt door de bovenste vrij bewegende helft worden geneutraliseerd. Een beetje wollig verhaal? Want op het oog zie je toch immers niks bewegen of vibreren? Maar wat gebeurd er? 

Als ik Omicron puck voor het eerst op de plaat heb gelegd zit ik toch al snel op het puntje van mijn stoel. ‘Zit ik me hier nu zelf voor de gek te houden?’. Puck uitgewisseld… puck eraf, potjandorienogaantoe… Omicron nog eens op de plaat, alles ‘on the fly’… Dit kan toch niet… Na een paar dagen Marco maar eens gebeld.

Luistersessies

Garrard 401 with Omicron Clamp

We spreken snel af voor een sessie bij hem thuis waarbij de luisteraar niet uit de luisterstoel hoeft te komen. Ook de muziek wordt niet wordt onderbroken tijdens de puckwisselingen. 

We nemen eerst het laatste album van James Taylor: American Standard, wat we beide goed kennen. Eerst zonder puck. Het klinkt heerlijk als altijd… Omicron puck er op…. ‘Hey, wat doe je daar?’. ‘Ik heb er een Omicron er op gezet’. ‘Haal ‘m er eens weer af’, ‘en nu weer terug’. ‘De volgende potdorie…’ klinkt. 

Dit herhalen we een paar keer, met meerdere vinylalbums en de verschillende pucks. Let wel, steeds on te fly en ook met de ogen dicht tussen het doorwisselen. Met de Omicron puck op de plaat lijkt het voorgezette muziekbeeld in zowel de breedte als in de diepte te winnen.

Nee, ik zeg het verkeerd. Het is ‘niet lijkt’, het virtueel voorgezette beeld wint domweg aan ruimte, breedte en diepte! Of er een schakelaartje wordt omgezet van erg goed naar toch echt weer een stukje mooier en weer terug. Een andere (niet-Omicron) puck op de plaat… klankmatig weinig tot geen verschil… Omicron er op, bingo! 

Technics 1200GAE

Techics 1200 GAE with Omicron Clamp

Een later bij mij logerende Technics SL-1200 GAE wordt uiteraard ook aan een ‘puckje op, puckje af’ proef onderworpen. Maar de uitkomst is niet anders. En niet minder positief. Het verhaal over deze mooie platenspeler komt later op de site.

Gewichtjes

De beide types Omicron pucks zijn optioneel met een extra gewichtje uit te rusten. Waarmee een 150 of een 250 gram op de puck kan worden geschroefd. De Omicron Stabilizer pucks zonder extra gewicht zijn licht genoeg om ook op een verend opgehangen Thorens TD160 te worden gebruikt zonder het zwevend geveerde chassis te ontregelen. De naturel Delrin puck weegt 266 gram, de Silver, Gold en Red zijn nog iets minder gewichtig met 202 gram.

Even opletten: Met de oudste Thorens spelers, uit de eerste helft van de jaren 70, die zijn uitgerust met de TP16 arm met 'taartschep' headshell gaat het niet fijn. De bovengemiddeld grote Headshell op deze arm loopt in de uitloopgroef van de plaat tegen de Omicron puck aan. De latere Thorens spelers hebben kleinere Headshell's en werken probleemloos. Wel een beetje jammer, want de ervaringen uit het veld van gebruikers van een Thorens loopwerk met de naturel Omicron puck zijn zonder uitzondering erg positief.

Opschroef gewicht van 154 gram

Opschroef gewicht van 250 gram

Meningen, altijd maar weer die meningen…

Er zijn mensen die van mening zijn dat als een fabrikant geen puck bij zijn platenspeler levert, deze niet beter presteert als er eentje wordt gebruikt. Dat vind ik regelrechte b*llshit onzin. Of dat het middenlager binnen afzienbare tijd door zijn hoeven gaat als er een paar honderd gram extra op de plaat wordt gelegd om deze wat fermer tegen de mat te drukken. 

Als een middenlager blijkbaar zo tegen zijn maximale belasting grens aan zou zitten moeten we dan zelfs al oppassen met 180 gram vinyl? Pure flauwekul!
Probeer het gewoon zelf en bepaal daarmee je mening over een product. 

Ok, ik zou niet meteen een Omicron Stabilizer op een Crosley platenfrezer gebruiken... 

Heavy Metal

De meest luxe veel zwaardere Omicron Stabilizer Gold & Platinum is met zijn ruim 1 kg niet voor iedere platenspeler geschikt. Maar werkt als een zonnetje op de Garrard 401 met het zware Peak hoofdlager. Deze is door de fabrikant gegarandeerd voor een continu belasting van 10 kg. Geen centje pijn dus.

Deze G&P Stabilizer heeft een dubbele actie met kogels tussen onder en boven de Delrin schijf en uit messing gedraaide onder en bovenkant. Het is de duurste maar ook de beste en is subliem gemaakt.

De verschillen in effectieve werking zijn er zeker maar niet wereldschokkend. In mijn ogen en vooral oren laten alle Omicron Stabilizer pucks hun louterende werk goed horen. De zwaardere drukken het vinyl beter op de platenspelermat (logisch toch?). 

Omicron Gold & Platina Clamp
Omicron Gold & Platina Clamp

Oogappeltje

Als ik moet kiezen voor mijn eigen oogappeltje in dit groepje Omicron Stabilizers? Dat is de naturel Delrin puck, al dan niet met een opgeschroefd gewichtje. Deze heeft een ronduit fantastische prijs/kwaliteit verhouding en alle voordelen van het Omicron Stabilizer principe. Dit was de puck die me uit de stoel deed opveren na de kennismaking met Omicron. 

Waar is mijn zonnebril…

De in hoogglanzend zilverkleur met goudkleurig gewichtje er bovenop vond ik op het eerste gezicht over de top kitsch. Zelfs ronduit lelijk. Maar juist deze blingbling puck blijkt het al snel buitengewoon goed te doen op de foto’s… En aangezien we veel foto’s maken voor onze site en andere promotiedoeleinden kreeg ik langzaam maar zeker steeds meer waardering voor deze glimmende pucks. Ik vind ze nu zelfs prachtig staan. Het kan verkeren…

Omicron Silver with extra 250 gram weight

Tegen de muur spelen

Laten we realistisch zijn, het heeft niks met ‘tegen de muur spelen, of compleet wegspelen te maken, of meer van de overbekende ‘audiofiele’ onzinbeweringen. Je maakt van een mediocre platenspeler geen topspeler door er een Omicron Stabilizer op te zetten.

Maar een goede platenspeler kan hier zeker van profiteren. En eenmaal gehoord en geproefd op een goede speler, dan is het geen vraag meer of de Omicron puck op de plaat wordt gelegd voor de naald in de groef gaat. Deze hoort inmiddels bij de standaard PSU van de platenspeler.

Kwaliteitstappen

Dit soort kwaliteitstappen kosten vaak veel geld in onze audiohobby. Je schroeft bijvoorbeeld een beter element in je platenspelerarm dat een vergelijkbaar beter geluid laat beleven dan met deze bijzondere Omicron platenpucken, dan is het geen enkel probleem dat dit element 3, 4 x zo duur is dan je oude. En is er ook geen twijfel of dit element in de headshell blijft. In dat licht is de standaard Omicron Stabilizer puck een ‘no-brainer’. 

Zelfs de meest luxe Gold & Platinum Stabilizer kost je geen rib uit het lijf, gezien de bedragen die vaak aan andere wollige upgrades voor je audiohobby worden uitgegeven. Een uitstekende investering in kwaliteitsverbetering. Je geniet er immers van bij iedere plaat die je luistert. Nu en in de toekomst. En slijten doen ze niet. 

Meer

Dat de Italiaanse fabrikant met de platenpucks een winner in huis heeft is ons vanaf het eerste moment duidelijk. Maar hoe zit het met de andere spullen? Kan het wat uitmaken of een Omicron Stabilizer, volgens hetzelfde principe gemaakt dan de platenpucks, op een versterker of ander audioapparaat wordt gelegd? 

Als een dure zware versterker baat heeft bij een puck op zijn dak, zou de versterkerfabrikant zich dan niet achter de oren moeten krabben om zijn blijkbaar niet zo’n beste mechanische bouwvaardigheid? En kan zo’n lichte Stabilizer eventuele vibraties in een zwaar audioapparaat beteugelen? 

Omicron Clamps

Omicron Silver with 350 gram extra weight, the Gold & Platinum Luxury clamp, Silver with 250 gram weight.

De wil was er

Om het kort te houden, ik heb de diverse stabilizers overal opgehad, weer weggehaald, weer terug geplaats maar nog op de Bespoke Audio CoTVC als op de SPEC RTA M-99 en/of RTA 3000 versterkers kon met de beste wil geen verschillen ontdekken. En ook de BerryStreamer DDDAC1794 NOS DAC toont zich ongevoelig voor dit soort toevoegingen. Zoals verwacht eigenlijk.

De luidsprekersystemen werden met 2 stuks speciale Stabilizers per speaker uitgerust. Ik moet zeggen dat het er imposant uitziet. Maar enig weldadig effect heb ik niet kunnen ontdekken. Ik vind het nog een beetje jammer ook, alle Omicron producten zijn zó mooi gemaakt. Maar als het voor mij niet wat toevoegt, dan ben ik er snel klaar mee.

Maar ik ben ik en jij bent jij natuurlijk. Ben je wel geïnteresseerd in de andere fraai gemaakte producten van Omicron en wil je daar zelf toch wel een kennis mee maken? Neem even contact op met de Nederlandse importeur.

Met open vizier

Na het buitengewoon positieve platenpuck avontuur stond het vizier zeker wijd open. Ik heb het gros van de Omicron Stabilzers die ik toegestuurd kreeg uitgepakt en wekenlang in de audioset gepositioneerd op de plaatsen waarvoor ze bedoeld zijn. Alleen de wiebelende kabellifters heb ik in de doos gelaten.

Wie van de lezers hier heeft er eigenlijk zoveel ruimte rondom zijn audioset om kabels stuk voor stuk op afstand houders te positioneren? Zelf moet ik om de zoveel tijd orde in de chaos creëren om de bekabeling nog enigszins overzichtelijk te houden. 

Omicron Record Clamp

Doordraven

Zoals zo vaak draven fabrikanten steeds verder door met het marketinggeleuter bij de introductie van de nooit ophoudende stroom nieuwe producten. Als je een mooi prcduct maakt, je schiet woorden te kort om de kwaliteiten te omschrijven, wat moet je dan nog vertellen bij de opvolgers van wat immers al het beste van het beste is?

Ook Omicron gebruikt de bekende superlatieven en niet geringe beloftes op hun site. Ik zie de roemruchte termen Qantum en nu zelfs Tesla opduiken bij hun de steeds luxer en duurdere top of the line producten. 

Ik word hier zo moe van… Ik vind het zo jammer dat het altijd, niet alleen bij Omicron (!), weer richting totaal niet te controleren voodoo en snakeoil gebazel moet gaan. 

Maar we besluiten positief

Ik hou het verder maar bij het positieve gevoel, of zeg maar gerust het enthousiaste gevoel, dat zowel Marco als ik hebben overgehouden aan de formidabele Stabilizer platenpucks van Omicron. Die gaan niet meer weg!

Het is überhaupt de eerste keer dat ik inspiratie kreeg om een verhaal over platenpucks te schrijven. Nooit was mijn inspiratie groot genoeg om daar een verhaal aan te besteden. Terwijl ik ze toch al decennia in alle mogelijk vormen in huis heb gehad. Ik zag ze in mijn pre-Omicron tijd vooral als nuttige vinylvlakdrukkers.

Omicron Record Clamp

Garrard 401, GrooveMaster III, SPU, en Omicron Gold & Platinum puck en Cat Stevens. Een gouden combinatie!

Conclusie

De Omicron platenpucks zijn op afstand de meest effectieve pucks die zowel Marco als ik ooit op ons vinyl mochten leggen. Pucks die ook daadwerkelijk een positief effect op het geluid hebben. Ik kan deze bijzondere producten alleen maar warm aanbevelen. En gaan ze daarom ook in onze shop aanbieden. 

De overige Omicron producten laten we graag over aan de believers van dit type audioperiferie. Maar de Omicron platenpucks? Die vinden we top!

Omicron Decoupler Clamp (Delrin donker). 266 gram: 120 euro
Omicron Decoupler Clamp Silver, Gold of Red. 202 gram: 270 euro
Omicron Decoupler Clamp Gold & Platinum. 1255 gram: 470 euro

Extra opschroefgewichtjes voor de Naturel Delrin, Silver, Gold en Red pucks:

154 gram: 65 euro
250 gram: 75 euro

Importeur Nederland
Omicron site
Webshop Audio Creative

Nawoord

De merknaam Omicron, inderdaad: “what’s in a name” bestaat natuurlijk al veel, langer dan de plaaggeest waaraan dezelfde naam is gegeven, die de wereld momenteel teistert en de maatschappij verdeeld. Het bekende Mexicaanse biertje overkwam hetzelfde. 

Het is te hopen dat we dit jaar snel uit de ellende weten te kruipen en Omicron weer gewoon een letter uit het Griekse alfabet is, Corona een lekker biertje is en we de mooie audioshows weer zonder restricties kunnen bezoeken. De Omicron pucks zullen echter een lang leven beschoren zijn, daar ben ik van overtuigd.

Omicron Record Clamp

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Omicron Magic Dream Stabilizer Clamp

  • Omicron zijn al jaren een begrip en ik ken de producten erg goed. Ik heb een audiorack van ze.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.