RecensieVersterker

Recensie Naim Ovator S-600

Persoonlijke voorkeur

Naim Ovator S-600 Ja, maar nu speelt jouw persoonlijke voorkeur een grote rol, hoor ik je denken. Jij houdt toch alleen van buizenversterkers, niet? Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeuren. Ik hou van het ongecompliceerde makkelijke geluid dat ik zo waardeer in buizenversterkers, maar ook van goede muzikale transistorversterkers.
Echter hebben de ontwerpers van Naim ook een bepaalde muzikale voorkeur die uiteraard doorsijpelt in hun uiteindelijke muziekreproductie. Zij tunen de set zodanig dat hij in hun oren het beste klinkt. En daarmee schieten ze volgens mij net dit doel voorbij. Natuurlijk als je de set hoort, ben je overdondert en kun je op shows en beurzen een fantastische act neerzetten. Maar luisteren in je eigen intieme huiskamer met gewone ‘huis tuin en keuken’ muziek is iets heel anders.

Wat ik je wil vertellen dat er meer wegen zijn die naar het audio walhalla gaan, dat je vooral altijd kritisch moet blijven en goed luisteren. Niet alle topstukken bij elkaar geven het beste resultaat. Het blijft altijd weer een kwestie van combineren.

 

Griezelig echte muziekreproductie

Dat deze Naim S-600 luidspreker zo goed speelt op een 300B versterker geeft alleen maar aan hoe fijn deze luidspreker zich kan aanpassen in een vreemde setting. Door het ontbreken van de frequentieovergang in het midden en hoog klinkt de luidspreker zo schoon en  natuurlijk dat het soms echt griezelig is. En dan weer die focussering, ook in de 300B opstelling blijft die ongelofelijke stabiliteit en precisie bestaan. Die hoeraatjes voor Naim, want dit is echt heel goed.

Conclusie

Wat een fijne luidspreker is deze Naim Ovator S-600. Door de mooie constructie en de fraaie ring radiator voor het hoog en midden gebied, zet deze luidspreker een prachtig muziekbeeld neer. In de complete Naim set is de performance ongelofelijk strak, gecontroleerd en precies. Zoek je net wat meer warmte en gevoel in de muziek combineer dan deze luidspreker eens met een mooie buizenversterker. In beide gevallen is de Naim Ovator S-600 een fijne levenspartner.
Een pluspunt die in beide set-up’s overeind blijft staan is de fraaie focussering. Zo precies en ruimtelijk maak ik maar zelden mee. Het verhaal waar Naim mee pronkt, dat Naim producten bedoeld zijn als combinatieverkoop en dan ook het beste klinken, wil ik hierbij graag weerleggen. De losse componenten kunnen in iedere setting worden ingepast en zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het is in ieder geval een genot dat er nog fabrikanten zijn die met zoveel aandacht voor kwaliteit en ontwikkeling zulke mooie audio producten leveren.

prijzen:

Naim Ovator S-600: 8.500 eur
Naim NAC 552: 22.000 euro
Naim NAP 250: 4000 euro

Voor meer informatie over Naim producten: Latham Audio Nederland

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.