RecensieVersterker

Recensie Naim Ovator S-600

De Naim Ovator S-600

Naim Ovator afwerking De Naim Ovator S-600 is een forse luidspreker met een aantal bijzonderheden die ik graag even wil uitlichten. De luidspreker is het resultaat van 3 jaar intensieve ontwikkeling. De voet van de luidspreker is een gegoten aluminium en herbergt ruimte voor het filter. Overigens kan ik daar, vanwege de constructie, niet zomaar even bij. Ovator S-600 Cross overOp de foto hiernaast staat het, met mooie componenten, opgebouwde filter. Wetende dat Naim de overtreffende trap is wat betreft materiaalkeuze, component kwaliteit en opbouw, twijfel ik geen seconde aan de waardigheid hiervan.

Zwenkwieltjes

Wat ik nog niet eerder op deze manier gezien heb bij luidsprekers is het gebruik van simpele zwenkwieltjes. Door gebruik te maken van 6 zwenkwielen per luidspreker is het (ver)plaatsen van de ruim 60 kg. wegende luidspreker een fluitje van een cent. Wanneer na een poosje de luidsprekers een definitieve plek hebben gekregen, kunnen er fraaie stalen spikes uit de voet worden gedraaid waardoor de luidspreker maximaal ontkoppeld wordt. Erg goed over nagedacht, vind ik. De kast is ook een staaltje nieuwe techniek en innovatie wat betreft vorm en afwerking. Ook hier heeft Naim nergens op bespaart. Een nagenoeg dode kast gemaakt van een multi-composiet materiaal zorgt voor een prima basis voor de gebruikte drivers. Met een luxe afwerking in vier echte houtfineersoorten, is het resultaat erg solide en fraai te noemen en geeft een sterk gevoel van luxe.

De drivers

Naim Ovator S-600 binnenkantNaim Ovator  Ring RadiatorVan 28 tot 380 Hz wordt de muziek weergave  verzorgt door twee woofers in een eigen kastconstructie. Beide woofers worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Dan hoor ik u al denken; tot 380 Hz.. En de rest tot 35 KHz.? Wel die wordt volledig voor zijn rekening genomen door één enkele hoog/midden weergever; Een Balanced Mode Radiator (BMR), zoals Naim deze noemt. Geen echte tweeter dus, maar een ringradiator bestaande uit een honingraatdiafragma met een zeer lage massa. Theoretisch hebben dit soort radiatoren een zeer grote bandbreedte en lineariteit.
De Mode Balancing zorgt ervoor dat er het  resonantiegedrag continu wijzigt waardoor het membraan tegelijkertijd actief is in vibratie als in pistonisch gedrag. Dank zij deze Mode Balancing en het ontbreken van een cross-over frequentie in dit belangrijke gebied ontstaat een weergever die moet uitmunten wat betreft preciesheid, muziek coherentie en lage vervorming .

De driver zelf is opgehangen in een 12,7 mm dikke aluminiumbuis die volledig door de kast heen loopt en voorzien is van divers dempingmateriaal. Deze aluminium buis is aan de voorzijde en aan de achterzijde opgehangen in een veerconstructie waardoor de gehele weergever is ontkoppeld vanaf 4 Hz ten opzichte van de gehele kastconstructie.
Al met al is dit dus zeker geenszins doorsnee luidspreker geworden. Eerst maar eens gaan luisteren!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.