RecensieVersterker

Recensie Naim Ovator S-600

Naim Ovator S-600Men neme een Naim, een Naim, twee andere Naims en als laatste een Naim. Het resultaat is een Naim set: Optima Forma.
En dat wil zeggen: de Naim Ovator S-600, de beste set ter wereld als we de Nederlandse importeur Latham mogen geloven. De set die nu bij mij thuis staat is dan ook van begin tot eind volledig gebouwd met Naim producten en wordt gebruikt bij diverse shows en audiobeurzen. Een set die je ook niet zomaar in de winkel tegenkomt. Lekker ingespeeld dus en luisterklaar.

Een topset

Het is al weer de tweede keer dat ik een Naim product in mijn huis mag verwelkomen. De eerste keer had ik een zeer positieve ervaring met de Naim Nait XS versterker. Deze keer mag ik de Naim Ovator S-600 luidspreker welkom heten. En dat niet alleen. Er wordt direct ook wat versterking door de importeur meegenomen: De Naim NAC 552 voorversterker met een eigen Naim XPS voeding en een Naim Nap 250 eindversterker met eigen voeding. Werkelijk een topset, die maar zelden op deze manier bij elkaar beluisterd kan worden. Zelfs niet bij een dealer. Een van de redenen daarvoor is dan ook de forse aanschafprijs van zo’n slordige 28.000 euro. En dat is alleen nog maar de elektronica zonder de luidsprekers.
Naim NAC 552 voorversterkerNaim NAP 250 eindversterker

 

 

 

 

 

Wetende dat de voorversterker daar een slordige 22.000 euro van in beslag neemt, mag je begrijpen dat we hier even serieus naar gaan luisteren, uiteraard met de focus op de Naim Ovator S-600 luidspreker.

Naim concept

Het hele concept van Naim is gestoeld op het feit dat veel Naim liefhebbers de producten als set-combinaties kopen. En dit is duidelijk een andere insteek dan veel audiocollegae.
Het Naim concept gaat dan ook verder dan versterkers, cd-spelers en luidsprekers. Ook de bekabeling komt uit eigen huis.
Iets anders wat ik nu mooi kan gaan beoordelen is de (positieve) ingenomenheid van de Nederlandse importeur Latham over het merk Naim. Ik heb de beste man al een paar keer gesproken. Een heel erg vriendelijke kerel overigens, echter volledig Naim adept, echter met weinig kijk naar gelijkwaardige concurrerende apparatuur, vind ik. Met uitspraken als: wanneer je dit (Naim) hoort steek je de  rest gewoon in je achterzak. En: of dit nu gaat over versterking, cd-spelers of media spelers, er is er maar een de beste: Naim.
Mmm, dan denk ik, dat wanneer je dit zo zwart-wit stelt, je ofwel gelijk hebt, of je niet echt verder hebt geluisterd. Wel, ik ga graag even de wedstrijd aan, want ik denk namelijk dat het één en ander nog wel eens wat genuanceerder ligt.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.