Recensie Naim NAIT XS
Conclusie
Zoals je al begrepen heeft ben ik zeer enthousiast over deze versterker. Niet alleen de constructie, componentkeuze en opbouw is erg goed, maar het belangrijkste is dat de versterker gewoon erg goed klinkt. De sound is echt ‘Engels’ te noemen, voor zover je dat kunt omschrijven. Lekker ongecompliceerd, warm, vol van geluid en toch zonder verlies van detail. Uiteraard moet dit wel aanspreken en is dit niet ieders ‘cup of tea’.
Meer informatie: Latham Audio
Naim Nait XS Technisch rapport
Auteur: Dick van de Merwe
De Nait XS is een beetje het kleinere broertje van de Naim Supernait. Ik heb die al eens uitgebreid aan de tand gevoeld op de meetbank. De Supernait heeft natuurlijk niet de toegevoegde waarde van een mooie ingebouwde DA-converter, maar kijk ook even naar de prijs van beide apparaten. Deze kleine Naim kost je in de winkel ruim minder dan de helft van big brother Supernait. Dit maakt dat een volwaardige Naim versterker voor een grotere doelgroep haalbaar wordt.
De metingen van beide mooie apparaten geven in ieder geval veel overeenkomsten te zien, met dezelfde typische Naim familietrekjes. De frequentierespons is weer ‘net aan’ met het -3 dB punt op 38 kHz. Heel mooi is dat de stand van de volumeregelaar geen invloed heeft op frequentierespons. De THD+n vervorming is goed maar komt bij lange na niet bij de laagste die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Maar de (nog steeds lage) vervorming is wel heel constant door de hele frequentieband en veranderd ook nauwelijks als het gevraagde uitgangsvermogen opgevoerd wordt. Kijken we naar het FFT spectrum dan zijn de tweede, derde en vierde harmonischen op resp. -98, -83 en -92 dB bij 1 watt in 8 Ohm te zien. Bij 10 watt is dat: -90., -85 en -108 dB. Nog duidelijk zichtbaar zijn de (verder niet schadelijke) stoorsignaalresten afkomstig van instraling uit de voedingtrafo, 50 Hz, en uit de gelijkrichting, 100 Hz, op resp.-97 dB en -85 dB, gemeten bij een uitgangsvermogen van 8 Ohm. Het maximale uitgangsvermogen ligt bij 8 Ohm op 61 watt en bij 4 Ohm op ruim 90 watt. Niet zo veel lager dan de Supernait geeft.
De ingangsgevoeligheid is hoog. Er is bij opengedraaide volumeregelaar slechts 62 mV nodig om vol vermogen te bereiken. Dat maakt het gebruik van de volumeregelaar zenuwachtiger dan wenselijk is. Er wordt maar een klein bereik werkelijk gebruikt. De signaal/ruisverhouding is niet meer dan redelijk, maar wel een paar dB beter dan ik bij de Supernait vond: -70,83 dBV lineair en 81,18 dBV gewogen.
De dempingfactor is hoog genoeg maar laag voor een solid state versterker met een df die rond de 31 ligt. Maar ook hier weer constant over het totale frequentiebereik.
Deze ogenschijnlijk wat minder mooie “goed is goed genoeg” cijfers en hoge ingangsgevoeligheid zijn het resultaat van het niet lukraak extra veel negatieve tegenkoppeling toepassen. En dat zou best wel eens het geheim van de smid kunnen zijn waarom de Naim versterkers zonder uitzondering zo bovengemiddeld fijn klinken. Naim durft een eigen weg te bewandelen die primair op geluidskwaliteit is gericht en secundair op superieure meetcijfers. De tijd dat we versterkers uitzochten en kochten puur op excessief lage vervormingcijfers en/of een enorm hoge dempings factor ligt toch al weer een paar decennia achter ons. Ik ben zeer gecharmeerd van Naim’s ontwerpfilosofie en dat geldt dubbel en dwars ook voor deze kleinste telg uit de Naim stal.