RecensieVersterker

Recensie Naim NAIT XS

Een gevoelige potmeter

Allereerst merk ik dat de potmeter wel erg direct reageert en erg gevoelig is. Voor je het
weet heb je het volume veel te hard staan. Dit komt mede door het hoge rendement van
mijn Klipschorns. Maar ook met een paar gouwe ouwe Acoustic Research luidsprekers gaat het al snel te hard. Het fijnregelen van het volume is daarom lastig. De meeste pk’s worden losgelaten op het eerste kwartier op de volumeknop. Maar dat is dan ook het enige minpuntje wat ik aan deze versterker heb kunnen vinden. Want muzikaal is het allemaal dik in orde met deze Engelse volbloed versterker. Het geluid van de Naim XS is warm, vol en nooit teveel op de voorgrond. Ik heb overigens de ervaring van een aantal audio leveranciers dat je hun versterkers, vaak grote hoogvermogen versterkers, eigenlijk niet kunt beluisteren of beoordelen met hoogrendement speakers. Ik heb daar regelmatig commentaar op gekregen.

Luisteren

Natuurlijk is de versterker op zijn best als je hem, pak ‘m beet, op half vermogen kunt opendraaien. Daar wil ik best in meekomen. Dit is echter geen reden om aan te nemen dat op lagere volumes een versterker niet goed kan klinken en deze versterker bewijst dus maar weer dat de kwaliteit van een versterker gewoon in de eerste paar Watt zit! De samenwerking met de Klipschorn is perfect en de set is gewoon een heerlijke combinatie.
Ik ben niet snel zo gauw enthousiast over een product, echter voor deze Naim versterker maak ik graag een uitzondering en is dit zeker gerechtvaardigd. Maar voor ik op de conclusie vooruitloop wil ik je toch graag deelgenoot maken van mijn luisterervaring. De muziek die ik graag draai is eigenlijk heel divers. Zoals ik zeker al eens eerder heb geschreven. Ik mag graag wat oudere singer-songwriter muziek luisteren. Vooral in de jaren zeventig is ontzettend veel goede muziek gemaakt en met een verrassend goede opnamekwaliteit. Het is maar net hoe mijn stemming is. Ik mag dan ook graag eens neuzen in deze ‘oude’ maar vaak tijdloze muziek. Het leuke is ook dat mijn opgroeiende tienerdochters deze muziek (vaak door hun benoemd als “ouwelullenmuziek”), wanneer opnieuw uitgebracht in een nieuw jasje, uitgevoerd door een ‘coole’ artiest, weer helemaal ‘vet’ vinden. Zelfs als de opname bijna identiek is aan het origineel. Dan is muziek echt tijdloos, niet?

Good Old Neil

neil archivesMaar weer even terug naar de NAim Nait XS. Wat mij opvalt is dat de versterker de muziek zeer natuurgetrouw neerzet. Een bekende klassieker ‘Harvest’ van Neil Young klinkt verrassend goed. Ik heb dit album regelmatig een stuk minder goed gehoord, op toch zeer kostbare audio-installaties. Vaak is de klank wat dunnetjes of mist aan detaillering in het midden en hoog. Echter met de Nait XS is het geluid vol, warm en krachtig zonder in te leveren op detaillering.

Ook de prachtige Hires uitvoering van de eerste Archives volume 1 box van ‘good old Neil’ is uitzonderlijk goed. Met name de Topanga opnamen, eind jaren zestig en begin jaren zeventig, zijn geweldig goed, dit wat betreft muziek en opnamekwaliteit. Ook de al eerder uitgebrachte Massey Hal opnames zitten in deze box en behoeven geen verdere complimenten. Als je die op zet boeit hij vanaf het eerste nummer. De man is zo divers en geniaal in zijn muzikaliteit dat ik gewoon een hele avond heb genoten van Neil Young’s Archives op de Naim Nait XS zonder ook maar de behoefte te hebben gehad om een andere artiest uit de kast te halen…
Bij dit schrijvende, besef ik dat ik eigenlijk alleen aan het praten ben over de muziek. Ik moet oppassen dat het niet alleen een muziekrecensie wordt met daarbij de versterker en de rest van de installatie vergetende… Ik had bijna dit laatste stuk geheel geschrapt om het opnieuw te schrijven maar heb uiteindelijk toch besloten om het zo te laten. Want volgens mij is het gewoon het beste compliment dat je als audioleverancier kunt krijgen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.