RecensieVersterker

Recensie Naim NAIT XS

Het Engelse Naim staat al jaren bekend als betrouwbare leverancier van diverse hoogwaardige audioproducten waaronder cd-spelers, loopwerken en versterkers. Naast de elektronica worden er ook luidsprekers en toonarmen gebouwd. De laatste jaren is er ook veel onderzoek en ontwikkeling in combinatie apparatuur met streaming audio waarbij de hard disk- en ripsoftware in één apparaat is ondergebracht. De gehele Naim lijn straalt een zeer eigen visie uit waarbij de apparatuur uitblinkt in eenvoud en soberheid. Naim NAIT XS voorkant

Gründlichkeit

Dat ik het woord ‘Gründlichkeit’ noem komt niet alleen door de stevige bouw en kwaliteit van de kast, maar ook omdat Naim voor alle apparatuur die ooit is gemaakt nog steeds de belangrijkste onderdelen op voorraad heeft. Dat is met recht bijzonder te noemen. Er is ook een mogelijkheid waarbij na een aantal jaren de gebruiker zijn of haar versterker kan laten ‘servicen’. Tijdens deze servicebeurt worden met name de voedingscondensatoren vervangen door nieuwe hoogwaardige componenten volgens de laatste stand van de techniek. Ook worden op kritische plekken de onderdelen vervangen die nu volgens huidige productieprocessen beter zijn geworden en uiteraard ook klankmatig een upgrade moeten zijn. Na de servicebeurt is de versterker dan ook weer klaar voor het komende decennium!

De Naim NAIT XS is een koele kikker

Naim NAIT XS binnenkantDe NAIT XS is het kleine broertje van de Super-NAIT en het grote broertje van de NAIT 5i. NAIT staat overigens voor: Naim Audio InTegrated. Een geïntegreerde versterker dus. Het verschil met de SuperNait is niet alleen het lagere vermogen. Ook heeft de Naim XS geen DAC aanboord en moet de XS het doen met minder aansluitmogelijkheden dan de Super broer. Naast de normale RCA ingangen bezit de XS, net als de andere versterkers uit de Naim lijn, ook DIN aansluitingen (speciaal voor koppeling met andere Naim apparatuur). Wat dan ook zeker bijzonder te noemen is. Deze aansluiting zijn overigens zwevend opgehangen in het chassis! Als we verder kijken naar het chassis is hier ook over nagedacht. Het dikke aluminium plaatmateriaal heeft niet alleen een resonantie beperkende functie, maar is tevens bedoeld als koellichaam om de ontstane warmte van de transistoren af te voeren. Met als voordeel dat door het relatieve grote oppervlak de versterker nauwelijks warm wordt, wat uiteraard de levensduur van de componenten ten goede komt. Zelfs als de versterker 24 uur per dag aan staat voelt de kast nauwelijks warm aan.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.