NAD M2 Direct Digital Geïntegreerde versterker

De NAD M2 luisterervaring

De versterker meteen na binnenkomst op stroom gezet. De SPDIF uitgang van de Sonos ZP90 (nu Sonos Connect genoemd) wordt aangesloten op één van de digitale ingangen van de NAD, de FM tuner gaat op de analoge ingang en de muziek klinkt al snel uit de speakers. Koud uit de doos is het allemaal nog een beetje glazig. Na een paar uur is het geluid al veel beter in balans waarbij met name de ruimteafbeelding positief opvalt.

De volgende dagen is het feest, het ene na het andere album komt aan de beurt. Wat is dit mooi zeg. Om over laag, midden of hoog te vertellen is eigenlijk nergens voor nodig, het geluid is een eenheid, het hoog compleet vrij van korrel en zijdezacht, het laag heeft echte voelbare power en slammm. Het geluid heeft iets holografisch, compleet los van de speakers zoals ik het eerder alleen met de beste versterkers wel mee heb gemaakt. Hoe goed de analoge ingang is blijkt als mijn Sony SCD-XA777ES SA-CD speler wordt ingeplugd.

NAD M2 2Het verschil tussen een CD en een SA-CD schijf in de lade van de Sony wordt onverbloemd weergegeven. Ik heb dit kwaliteitverschil tussen de SA-CD weergave en die van de CD in deze speler altijd een beetje verdacht gevonden, of de laatste bewust wat onderbelicht wordt. Dat blijkt ook weer als het verschil tussen een SA-CD weergave via de analoge ingang en een 16 bits/ 44 kHz uitvoering via de SPDIF ingang aangeboden hier beduidend kleiner blijkt. Dat kan twee dingen betekenen: Sony heeft de weergave van CD’s in in deze speler bewust wat minder aandacht gegeven of de huidige DA-convertertechniek heeft een sprong voorwaarts gemaakt vergeleken met 10 jaar geleden. Dat laatste vind ik overigens zeker het geval gezien de geweldig mooie DAC’s die hier met regelmaat komen logeren.

Ook hier, bij de NAD M2 blijkt weer eens hoe fijn de 16 bit/ 44.1 kHz weergave de laatste jaren vooruit is gegaan. En de NAD M2 is een echte klasbak da-converter, die laat dat feilloos horen. Na twee en een halve week feest gaat de NAD M2 met tegenzin de doos weer in. Wat hoor ik daar? NAD geen gevestigd high end audiomerk? Kom nou zeg… Hier gaat de gevestigde orde, of wie dat ook mogen zijn, nog menig kies op stuk bijten.

Meten

THD n vs uitgangsvermogen in 8 OhmHet uitgangsvermogen komt tot 226 watt in 8 Ohm en 291,8 watt in 4 Ohm. Dat is een fractie lager dan de opgave van NAD. Bij het weer inpakken van de versterker zie ik dat de softclip schakelaar achterop de versterker ‘on’ staat, dat zal de reden kunnen zijn omdat deze functie ook werkruimte nodig heeft. Maar waar hebben we het over, ook met de softclip aan is de NAD nog steeds een powerhouse die bij normaal gebruik deze speakerbescherming niet eens zal aanspreken.

Frequentierespons analoog in. 192 khz sample rateDe frequentierespons bij de analoge ingang en 192 kHz samplefrequentie laat het -3 dB punt in het hoog op 78 kHz zien.

 

 

 

Frequentierespons 96 khz SPDIF in LS uit. 1 watt in 8 OhmDe SPDIF ingang laat een lichte rimpeling van +/- 0,3 dB zien naar de hogere frequenties toe, ook weer gemeten aan de luidsprekeruitgang.

 

 

 

 

De gemeten vervorming is in cijfers 0,016%, met het brickwall filter op de Audio Precision ingeschakeld. Bij schakelende eindversterkers is dit altijd een heikel punt omdat residuen van de schakelfrequentie bijna altijd wel wat roet in het eten gooien. Wat dit cijfer wel aantoont is dat de hoogfrequent rommel aan de uitgang uitstekend onder controle is. Ik heb Klasse-D versterkers op de meetbank gehad die niet te meten waren, zoveel troep bereikte de uitgangen nog, terwijl anderen bijna geen last gaven. Deze NAD versterker hoort bij de betere op dit gebied. Erg mooi.

FFT THD n 1 watt 8 Ohm analoog in.Laten we maar even naar het FFT plaatje kijken, dan zie je meteen hoe schoon het spectrum is én de werkelijke vervorming nog een stuk lager ligt dan de koele cijfers laten zien. Er komt geen enkele harmonische boven de ruisvloer uit terwijl die toch rond -110 dB ligt.

 

 

Liniariteit DAC 44,1 khz 1 watt in 8 Ohm uit.NAD laat zelf graag de liniariteit van de SPDIF ingang tot LS uitgang gerelateerd aan vol vermogen zien, maar meten met 1 watt op de uitgang is realistischer. En ook dat ziet er uit als een plaatje. Tot ongeveer -110 dB wijkt de lijn niet noemenswaardig af, daarna begint de afvlakking.

 

 

J-Test DAC 44,1 khz spdif in LS 1 watt in 8 Ohm uit.De J-Test, ook gemeten van digitale ingang naar de luidsprekerterminals, bij 1 watt uitgangsvermogen aan de klemmen: een diep wegliggende ruisvloer waarin nog net de spikes te zien zijn die door de 229 modulatie in het J-Test meetsignaal veroorzaakt worden en er ook mogen zijn. Verder een strak 11,025 kHz meetsignaal zonder klokvormige uitloop. Erg mooi resultaat. De NAD M2 laat zich ook op de meetbank van zijn beste kant zien.

Conclusie

NAD M2 front 2Het komt niet vaak voor dat ik zo onder de indruk ben van een audioapparaat dan hier met de NAD M2. We hebben hier zowel een topklasse DAC puls voor- en eindversterker onder één kap. Met als toegift een AD-converter die er zijn mag. NAD zet met de M2 nieuwe maatstaven op versterkergebied neer. In dat licht gezien is de prijs die voor de NAD M2 gevraagd wordt realistisch. Zondermeer één van de mooiste apparaten die ik ooit in huis heb gehad.

Prijs : 6000,00 euro
Import: AND Benelux
www.andbenelux.com

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 gedachten over “NAD M2 Direct Digital Geïntegreerde versterker

 • 29 juli 2012 om 13:32
  Permalink

  Heb deze nog nooit gehoord maar schijnt nogal goed te zijn. Wel lange poos terug de tact millennium op 2 grote elektrostaten. Dat klonk wel mooi transparant. Deed me denken aan mijn buizenbak, wel anders maar ook dat vloeiende waardoor je sneller vergeet dat je naar apparatuur zit te luisteren.

  Beantwoorden
 • 15 maart 2019 om 21:42
  Permalink

  Ha Dick, mooi artikel, overduidelijk met veel kennis vn zaken.
  Vandaar mijn interesse in jouw mening.
  Nu is 2012 alweer een tijdje geleden maar ik overweeg de aanschaf van een m25 tweedehands (2500 euro), gekoppend aan bluesound node2, of uitverkoop C390dd met blueos 2 / 2i module (ca 2000 euro).
  Jouw suggestie wat de betere is?
  Of voor dat geld gewoon moderner apparaat.
  Hoor graag, gr Aart

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.