LuidsprekersRecensie

NAD C315BEE geïntegreerde versterker, C515BEE CD-speler en Dynaudio X12 luidsprekersysteem.

Meten

THD n vs uitgangsvermogenDe C315 versterker geeft 43 watt in 8 Ohm en 68 watt in 4 Ohm.

 

 

 

 

FFT THD n 1 khz 1 wattDe vervorming is laag. 1 watt in 8 Ohm geeft 0,017% THD+n lineair gemeten en 0,005 % gewogen. De versterker is nogal gevoelig. 200 millivolt is genoeg voor maximaal vermogen bij geheel opengedraaide volumeregelaar. Dat zorgt voor een wat nerveuze werking van de volumeknop.

 

 

Frequentierespons

 

De frequentierespons is ruim met het –3 dB punt rond 200 kHz.

 

 

 

NAD C515 FrequentieresponsDe C515 cd-speler heeft een nagenoeg vlakke frequentierespons. Het loopt in de hoge frequenties onschuldig op naar 0,2 dB tussen 10 en 20 kHz.

 

 

 

J-TestDeze NAD speler lijkt geen kei op het gebied van jitter. De meting laat een duidelijk naar onderen toe verbredende meetfrequentie zien, met behoorlijke zijbanden. Let wel op: de regelmatige zichtbare pieken worden door het 229 Hz modulatiesignaal in de J-Test veroorzaakt en horen daar ook te zijn. Het is duidelijk te zien dat de ruisvloer lager dan gemiddeld ligt. Oudere, maar ook nog genoeg nieuwe spelers laten vaak een veel verbloemende vloer op -115, -120 dB zien. De vervorming is laag maar het FFT plaatjes tonen weer wat grillig. Hetzelfde geldt voor de intermodulatiemeting. Voor een cd-speler uit deze prijsklasse ziet het er beslist netjes uit. En klankmatig is er weinig reden tot klagen.

Impedantie en faseresponsDe impedantie en fasemeting van de Dynaudio X12 geeft aan dat we met een gemakkelijk aan te sturen luidspreker te doen hebben. De impedantie dipt net door de 5 Ohm lijn bij 94 Hz. De fase is dat moment 0 graden dus bijna Ohms. Met deze speaker zal geen enkele goede versterker problemen krijgen. Of anders gezegd: versterkers, klein of groot, zullen gemakkelijk tot hun beste prestaties komen.

(klik weer op de plaatjes voor een grote afbeelding)

Conclusie

Dat je vandaag ook nog met een sympathiek bedrag op zak een muziekset kunt aanschaffen die veel muzikaal plezier kan geven laat dit gearrangeerde NAD/Dynaudio huwelijk zien en horen. Het hoeft niet altijd high end met z’n vaak onwereldse prijskaartjes te zijn om in je muziek op te kunnen gaan. Zowel de luidsprekers als de versterker en cd-speler kunnen uiteraard ook in andere opstellingen hun mannetje staan. Zeer aanbevolen zowel met elkaar als los van elkaar.

(Naschrift: de NAD C315 is inmiddels vervangen door de C316 met een adviesprijs van 349 euro)

NAD C315: 329 euro
NAD C515: 329 euro
Dynaudio X12: 780 euro/paar

NAD C316BEEImport:
www.andbenelux.com
www.dynaudio.com/nl

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “NAD C315BEE geïntegreerde versterker, C515BEE CD-speler en Dynaudio X12 luidsprekersysteem.

  • De door Dick gerecenseerde versterker heb ik gisteren gekocht en aangesloten op luidsprekers waarvan de (relatieve) topkwaliteit boven alle discussie verheven is. Ter voorkoming van misverstand meld ik vooraf ook dat ik mijn muziek normaal afspeel via een al weer zo’n tien jaar geleden door Dick voor mij gebouwde 300B single-ended buizenversterker (www.triodedick.com/stanley_en_oliver_1.htm).

    Hoe klinkt nu de gerecenseerde NAD? Ik kan niet anders zeggen dan prima. Ik sta versteld van wat deze alleszins betaalbare versterker biedt. Details worden goed weergegeven en het is een rustig, allesbehalve schel klankbeeld. Helemaal geen ‘straf’ om mijn luidsprekers even niet aan te sturen met die 300B single-ended buizenversterker! Ook een aanlokkelijk idee in het kader van een uitbreiding van mijn Sonos-systeem, want ik heb nog een paar luidsprekers (Vifa Vivace ’87) boven staan waar ik ruim twintig jaar veel plezier van gehad heb …

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.