NAD C315BEE geïntegreerde versterker, C515BEE CD-speler en Dynaudio X12 luidsprekersysteem.
Dynaudio X12 luidsprekersysteem
Na een eerder erg prettige kennismaking met de X16 uit Exite reeks van Dynaudio zijn we bij deze set eens aan de slag gegaan met met zijn kleinere broer: de X12. Met 17 x 28,5 x 25,5 cm (b x h x d) en 6 kg gewicht mag je met recht van een compacte luidspreker spreken. De bouw is solide en de afwerking om door een ringetje te halen. De kast is in vier echte houtfineer afwerkingen verkrijgbaar maar ook in een werkelijk schitterende hoogglans zwart of wit afwerking. De laatste voor een alles redelijke 25 euro per speaker meerprijs. Ik heb de witte in handen gehad en hier word je echt hebberig van…
De X12 is de kleinste telg uit de reeks maar op de kwaliteit van de speakerunits is nergens bezuinigd, want die zijn 100 % des Dynaudio’s. Alles wordt in eigen huis ontwikkeld en gebouwd. Kijk alleen al eens naar de geweldig mooie bouwkwaliteit van de speakerunits. Ik ben eerlijk gezegd aardig onder de indruk wat er hier door Dynaudio geboden wordt… Het geluid met de NAD set is zo fijn dat ik het daarnaast niet kan laten om de X12 ook in een ‘groter’ systeem te beluisteren, achter een dikke 211 single ended triode versterker. Weer totaal uit balans gezien het prijskaartje, maar de X12 laat me weer eens horen dat dit het pure genieten helemaal niet in de weg hoeft te staan. Hoe zo, dit kan niet?…
Regeltjes, altijd maar weer die regeltjes…
Soms moet je gewoon zeggen: “regeltjes? Weg er mee!”. Tenminste, als we het zoals hier over onze audiohobby hebben. Daarbij: wie bepaalt nou eigenlijk wie of welke versterker of luidspreker je aan elkaar hangt? Daar zijn in principe geen regels voor, hoe vaak ook de commercie ons dat wil doen geloven. Durf gewoon te combineren. Als iemand mij vertelt dat ik dit of dat niet moet doen, is dat voor mij juist de reden om dat wel te proberen.
Pas dan immers kan ik de mening delen of juist tegenspreken, niet? Luisteren doe je nu eenmaal met je eigen oren, en vertrouw daar nou maar gewoon eens wat vaker op. Het zijn je enige paar en je moet het er de rest van je leven mee doen. Kun je er beter goede maatjes mee zien te worden.
Ik kreeg een paar Dynaudio ‘Stand 3’ speakerstands bij de speakers geleverd, ook naar wens te krijgen in hoogglans wit. De kwaliteit hiervan is subliem. De nieuwe 3 heeft een schuin naar achteren lopende zuil dat het geheel een sierlijke uitstraling geeft. Ik heb ze niet meer terug gestuurd en gebruik deze fraaie stevige jongens onder andere monitorspeakers die hier komen logeren.
Aan de slag
Ik heb de NAD/Dynaudio combi eerst in een kleinere goed gedempte luisterruimte opgesteld. Er is maar weinig voor nodig om een prima geluid te krijgen. Door de plaatsing van de X28 niet te ver van de achterwand en zijwanden is de laagweergave alles behalve mager. Het geluid is vriendelijk van karakter maar alles behalve sloom of saai. De NAD versterker heeft een eigen lekkere sound met een sprankel er in. Het geluid heeft vlees en bloed. Het is een heerlijk versterkertje. Vergeef me mijn verkleinwoord, het fysiek en de prestaties mogen er zijn, maar het is zo’n lekker aaibaar apparaat.
De C515 cd-speler sluit zich hier perfect bij aan. En dan bedoel ik niet alleen het uiterlijk. Hoewel niet helemaal van het kaliber van de 315 versterker, het is echt een prijsnummer in zijn klasse, is het een speler die weinig gebruikers zal teleurstellen. Zelfs als je gewoon op zoek bent naar een fijne, maar betaalbare cd-speler in wat voor muziekinstallatie, dan zou een C315 een goede kandidaat kunnen zijn. De Dynaudio X28 is een speakersysteem waarmee de NAD C315BEE zich als een vis in het water voelt.
De tweede opstelling
Deze wordt gemaakt in een eveneens prettig gedempte maar veel grotere ruimte een verdieping hoger. Hier heeft de muziekset een paar weken gespeeld. Met de speakers zowel recht naar voren stralend opgesteld als meer of minder ingedraaid. De eerste geeft een breed geluidsbeeld, de tweede een meer intiemere sound met een virtueel dieper podium.
Voor beide valt wat te zeggen. Progrock hoor ik graag breed in de kamer, maar een singer/songwriter of strijkkwartet vaart weer wel bij wat indraaien. Experimenteer er mee en kies je eigen voorkeur. Het laag is hier minder vet dan in de kleinere luisterkamer. Maar het is strak en schoon. En wat er aan laag uit komt is meer dan ik van een dergelijk compact systeem hoop te krijgen. De subwoofer blijft zelfs vaak ongebruikt. Ik mis gewoonweg te weinig om de moeite te nemen de sub aan te sluiten, of anders gezegd: ik geniet te veel van hoe het nu speelt.
Ik krijg met regelmaat dure hifispullen in huis, en daar mee stoeien is machtig leuk werk, maar een betaalbare set bespreken zoals hier, die zo lekker speelt, geeft eigenlijk net zo veel voldoening.
De door Dick gerecenseerde versterker heb ik gisteren gekocht en aangesloten op luidsprekers waarvan de (relatieve) topkwaliteit boven alle discussie verheven is. Ter voorkoming van misverstand meld ik vooraf ook dat ik mijn muziek normaal afspeel via een al weer zo’n tien jaar geleden door Dick voor mij gebouwde 300B single-ended buizenversterker (www.triodedick.com/stanley_en_oliver_1.htm).
Hoe klinkt nu de gerecenseerde NAD? Ik kan niet anders zeggen dan prima. Ik sta versteld van wat deze alleszins betaalbare versterker biedt. Details worden goed weergegeven en het is een rustig, allesbehalve schel klankbeeld. Helemaal geen ‘straf’ om mijn luidsprekers even niet aan te sturen met die 300B single-ended buizenversterker! Ook een aanlokkelijk idee in het kader van een uitbreiding van mijn Sonos-systeem, want ik heb nog een paar luidsprekers (Vifa Vivace ’87) boven staan waar ik ruim twintig jaar veel plezier van gehad heb …