NAD C315BEE geïntegreerde versterker, C515BEE CD-speler en Dynaudio X12 luidsprekersysteem.

 

Muziek is in bijna ieder huis wel te horen. Als is het maar als achtergrondbehang. Maar er zijn genoeg mensen die hun muziek graag in een ‘beetje meer’ kwaliteit willen luisteren. Maar ja, mooie audioapparatuur bezitten, dat is geen goedkope hobby. Loop een gemiddelde gespecialiseerde audiowinkel binnen en de moed zakt je niet zelden snel in de schoenen als je de prijskaartjes ziet.

Maar het kan wel degelijk: een mooie muzieksetje dat je niet meteen een rib uit het lijf kost maar je wel je muziek kan laten horen en waarvoor je ’s avonds, of in het weekend, met plezier speciaal even voor gaat zitten. We hebben eens een versterker plus cd-speler van NAD gecombineerd met een paar compacte Dynaudio speakers. En drommels nog aan toe: ik verklap je al vast dat het kàn!

 

 

C315BEE versterker

NAD C315EE en C515BEE frontaalNAD maakte eind jaren 70, begin jaren 80 van de vorige eeuw furore met de 3020 versterker, die een ware trend in audioland veroorzaakte. Hoe was het mogelijk om een zo goed klinkende versterker voor een dergelijke vraagprijs op de markt te zetten? De C315BEE zou je als een nakomeling van de 3020 kunnen zien. De afkorting achter het nummer is overigens afkomstig van NAD ontwerper Björn Erik Edvartsen.

NAD C316BEE detail binnenkantDe 315 heeft een nette strakke lekkere sobere maar niet minder compleet uitgeruste behuizing met afmetingen van: 43,5 x 8,0 x 29,2 cm (b x h x d) en een gewicht van 5,25 kg. De klankregeling is gangbaar in deze klasse maar door de ‘klankpurist’ met een druk op de ‘tone defeat’ knop buiten spel te zetten.

De versterker heeft een vijftal lijningangen plus een tape in en uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. NAD C316BEE voedingtrafoEén ingang zit aan de voorkant, die voor het aansluiten van een mp.3 speler of iPod. Alles wat je nodig hebt zit er op. En natuurlijk is alles van afstand te bedienen. Hoe simpel kan het zijn?

De gebruiksaanwijzing kan haast in de doos blijven. Van binnen valt naast de nette elektronica de straffe ringkern voedingstransformator in het oog die de luidspreker van voldoende sap moet voorzien.

NAD C316BEE achterkantC515 CD-speler

NAD C515BEEVoor wie er nog behoefte aan heeft, in deze tijd waar ‘streaming audio’ snel de standaard digitale muziekbron aan het worden is: de NAD C515 is een no-nonsense cd-speler die qua uiterlijk, hoe kan het anders, maar ook qua prestaties, prima past bij de C315 versterker. Speelt naast cd’s ook mp.3 of WMA files vanaf een cd-r schijfje, zodat er desgewenst een uur of 10, 11 continu muziek kan worden geluisterd. Ideaal voor feestjes. De speler heeft een goed afleesbaar display en ronde bedieningstoetsen. Er zijn naast de analoge ook cinch aansluitingen digitale uitgangen in de vorm van cinch en toslink. Op de mogelijkheden en gebruiksgemak is niet beknibbeld. Ook een fatsoenlijke afstandsbediening ontbreekt niet. Gewoon een fijn spelertje in gebruik. Als NAD er een paar digitale ingangen op had gezet, had deze speler een perfecte brug kunnen slaan tussen het cd tijdperk en het ‘nieuwe luisteren’.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “NAD C315BEE geïntegreerde versterker, C515BEE CD-speler en Dynaudio X12 luidsprekersysteem.

  • 04 augustus 2012 om 08:39
    Permalink

    De door Dick gerecenseerde versterker heb ik gisteren gekocht en aangesloten op luidsprekers waarvan de (relatieve) topkwaliteit boven alle discussie verheven is. Ter voorkoming van misverstand meld ik vooraf ook dat ik mijn muziek normaal afspeel via een al weer zo’n tien jaar geleden door Dick voor mij gebouwde 300B single-ended buizenversterker (www.triodedick.com/stanley_en_oliver_1.htm).

    Hoe klinkt nu de gerecenseerde NAD? Ik kan niet anders zeggen dan prima. Ik sta versteld van wat deze alleszins betaalbare versterker biedt. Details worden goed weergegeven en het is een rustig, allesbehalve schel klankbeeld. Helemaal geen ‘straf’ om mijn luidsprekers even niet aan te sturen met die 300B single-ended buizenversterker! Ook een aanlokkelijk idee in het kader van een uitbreiding van mijn Sonos-systeem, want ik heb nog een paar luidsprekers (Vifa Vivace ’87) boven staan waar ik ruim twintig jaar veel plezier van gehad heb …

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.