Recensie Mytek Stereo 192 DSD DAC

Muziek

Meteen na het aansluiten valt het bijna über analytische klankkarakter van de Mytek DAC op. Alsof er een vergrootglas is ingebouwd om feilen in de muziekproductie gemakkelijk aan te kunnen wijzen. Daar moet ik even aan wennen, en ik niet alleen, gezien de opmerkingen van toevallige bezoekers. Gelukkig smoothe de sound de dagen er na, 24/7 op spanning, wel wat uit, de detaillering en hardere, soms zelfs killere karaktertrekken ten opzichte van de andere converters hier in huis blijft opvallen.

Voor de detailridders onder ons, mannen die niets minder dan alles willen horen, net als Martin Šimek het zo vaak zegt tegen een geïnterviewde gast: ‘Iek wiel allez’, zal de Mytek DAC een geweldig stuk gereedschap zijn, want dat is het in principe, gereedschap voor de opnamestudio. Zelf vind ik het bij het ene album een voordeel terwijl het bij een andere teveel van goede is. Met muziek uit de eighties bijvoorbeeld. Na een week in het audiorek is me wel duidelijk dat Mytek geen allemansvriend is. Soms geweldig, misschien goudeerlijk, maar in mijn oren even zo vaak doodvermoeiend. Mmm, moeilijk verhaal…

Meten

De uitgangspanning is hoog bij het volume op maximaal ingesteld: 5.13 volt en 5.07 volt resp. voor het rechter en linker kanaal. Met de volumeregelaar op –8 dB ingeregeld komt er precies 2 volt uit, de eigenlijke Red Book norm. De hoge uitgangspanning komt goed van pas als je bijvoorbeeld via een passieve voorversterker (sorry, ik weet het) direct een minder gevoelige eindversterker uit wilt kunnen sturen. Bij regelversterkers die geen volumeregelaar direct na de ingang gebruiken, maar eerst een actieve buffertrap gebruiken is het oppassen door de gerede kans oversturingproblemen.

Mytek Stereo 192 DSD DAC Frequentierespons

De frequentierespons laat een liniaalrechte lijn zien die bij 20 kHz 0.15 dB verzwakking laat zien en bij 42 kHz 0.5 dB, bij een ingangsignaal met 96 kHz bemonstering.

Mytek Stereo 192 DSD DAC FFT THD n residu 0 dBFS

De vervorming is laag maar niet extreem laag met 0.029% lineair gemeten en 0.030% gewogen. Bekijken we het FFT plaatje dan zie je dat de tweede en derde harmonische op een voor solid state schakeling relatief hoge –72 en –78 dB terug te vinden zijn.

Komt dit doordat Mytek niet onnodig rondstrooit met negatieve tegenkoppeling? Ik heb het schema niet, en kan hier weinig over zeggen. Het is verder onschuldig. Wel erg mooi is de afwezigheid van reststoringen uit de voeding, vaak te zien op 50 Hz en 100 Hz. Zelfs in de extreem laag liggende ruisvloer is er geen spoor van te zien.

Mytek Stereo 192 DSD DAC Liniariteit 96 kHz

De liniariteitsmeting ziet er goed uit, maar ik heb ze al beter gezien. Misschien dat ik gezien de mooie lage ruisvloer een wat hogere verwachting had. Tot –120 dB loopt de lijn nog af met relatief geringe afwijkingen, daaronder is het snel gebeurd.

Mytek Stereo 192 DSD DAC J-Test 11,025 plus 229 Hz

De J-test is voor sommige converters tergend, maar niet voor de Mytek Stereo 192 DSD DAC, die naast de extreem goede jittereigenschappen een geweldig goede onderdrukking van jitter geeft uit bronapparaten met minder goede eigenschappen, die er op aangesloten worden. De piek van het meetsignaal is kaarsrecht zonder klokvormige uitloop naar onderen toe. Bijna alle piekjes die boven het maaiveld uit komen zitten ook in het meetsignaal en die wil ik het liefst ook weer terug zien. Erg mooi resultaat!

De Mytek DAC staat zijn mannetje op de meetbank met de goede tot uitstekende resultaten.

Conclusie

De Mytek Stereo 192 DSD DAC is een geweldig stuk techniek. Maar wel eentje met een eigen karakter. Dat laatste ligt je of dat ligt je niet, vermoed ik. Het contrast is groot. Ik hoor zeker wat de liefhebbers er zo goed aan vinden, maar zelf heb ik liever een converter met een vriendelijker voorkomen, wat ronder zoals je wilt. Ik wil ook naar mijn minder goed opgenomen albums kunnen luisteren zonder dat de feilen daarin te veel onder loep worden gelegd. Die vind ik niet in deze Mytek. Ben je geïnteresseerd geraakt door de buzz op internet? Wel zelf gaan luisteren, en je eigen muziek mee nemen. Zeker niet blind aanschaffen. De importeur heeft altijd een goed ingespeeld exemplaar in zijn demoruimte.

Import: Audio Sense

Prijzen: 1599,00 (in zilverkleur)
1499,00 (‘black mastering’ uitvoering)

Mytek DSD DAC voorpagina

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “Recensie Mytek Stereo 192 DSD DAC

 • 28 maart 2013 om 22:31
  Permalink

  Beste Dick,

  Naar aanleiding van je bespreking van de Mytek 192 DSD DAC het volgende. Men heeft het vaak over gebalanceerde in/uitgangen via XLR kabels. Nu schijnt er ook nog een verschil te ziin tussen European XLR (1. ground 3.cold en 2 hot) en American XLR (1. Ground 3.Hot en 2. Cold). Het moet toch niet gekker worden als hier ook al weer een verschil is. Maar ik heb een Marantz versterker die hangt het Europese systeem aan en een Marantz SACD speler die het Amerikaanse systeem heeft. In de handleiding (je weet wel zo’n door een vertaalmachine omgezet Japans) die zegt dat de fase misschien ( hoezo misschien?) veranderd moet worden, maar vergeet te zeggen hoe dat moet. Dus geen schuifje of knopje of iets dergelijks. Hoe moet ik als leek nu weten wat te doen. Zijn daar adapters voor die je er voor kunt schuiven. Ik heb daar nooit iets over gelezen. Weet jij raad?
  Als je even tijd hebt laat me dan weten wat ik moet doen. Lijkt me voor de andere lezers ook best handig.
  Alvast bedankt en een fijne Pasen,

  Frans

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.