Recensie Mytek Stereo 192 DSD DAC

Binnenkant

Mytek DSD DAC binnenkantHoewel volgebouwd, toont het opgeruimd. De voeding heeft rechtsvoor een plek gekregen waarbij vooral de relatief grote ringkerntrafo in het oog springt. De USB ingang maakt gebruik van de als erg goed bekend staande en inmiddels veel toegepaste TAS1020Breceiver van Texas Instruments.

Mytek DSD DAC AD1896 chipDe Analog Divices AD1896A sample rate converter wordt gebruikt om de inkomende datastroom te upsamplen. Daarna gaat het naar de ESS Sabre DAC. Deze chip, die zijn rekenwerk met 32 bit precisie doet, heeft inmiddels een beetje de cultstatus bereikt met veel voorstanders. Tegenstanders zijn er zoals gewoonlijk ook, die zullen je vertellen dat de Sabre DAC niet muzikaal klinkt, voor wat dit ook waard is, ik ken namelijk geen enkele DAC, of ander audiocomponent die een opleiding aan het conservatorium heeft gevolgd…

Het zal wel weer bij het vaak zo kromme taalgebruik van de gemiddelde audiofiel, ook al zo’n beladen woord, horen. In dezelfde categorie hoor je onder andere regelmatig: het mooie analoge geluid dat dit of deze DAC geeft. Ik heb de ESS Sabre DAC techniek al in verschillende DAC’s mogen ervaren, en de verschillen zijn even groot of klein als dat van andere DA-converters die bijvoorbeeld Burr Brown of Analog Devices of Wolfson chips gebruiken. Het gaat er niet om wat een fabrikant toepast, maar hoe hij het gebruikt. De chipset is een deel van het totaalontwerp.

Mytek DSD DAC ClockDe klok van een digitale schakeling is buitengewoon belangrijk. Het is de hartslag van de digitale schakeling. Geen kloksignaal is geen geluid. Maar hier kun je ook veel verprutsen. Mytek gebruikt twee low jitter klokjes, in een eigen configuratie, van resp. 22.579 mHz. en 24.576 mHz. voor zowel de 44.1 kHz en afgeleide (88.2 kHz, en 176.4 kHz) en 48 kHz en meervouden daarvan (96 kHz, 192 kHz). DSD is met de 1 bit/ 2822 kHz bitstream gerelateerd aan 44.1 kHz. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen in het verhaal van Peter Gelder.

Mytek DSD DAC ESS Sabre chip

Achter de conversie worden opamps ingezet waarvan de opdruk weg geschuurd is. Tja, dat kan zowel betekenen dat Mytek een geweldig fijn opampje ontdekt heeft maar dit graag voor zichzelf wil houden als dat er een dubbeltjes chipje op de pcb is gesoldeerd waarvoor ze zich eigenlijk schamen… Mytek DSD DAC afgeschuurde typenummersIk hou het er maar op dat het om het eerste gaat, gezien de zorg rond de rest van de converterschakeling en geven Mytek het voordeel van de twijfel. Maar het blijft een flauwe actie om typenummers onleesbaar te maken. Maar ja, je bent een akelig nieuwsgierig recensent of je bent het niet, toch?

Alle elektronica is op een vierlaags pcb gesoldeerd, wat de signaalwegen kort kan houden door een optimale routing.

Mytek gebruikt ook geen koppelcondensatoren in de analoge trappen. Waar we standaard vaak de bekende min tegen min in serie geschakelde elco’s in de uitgang zien. Het ontbreken van koppelelco’s is altijd toe te juichen.

 

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “Recensie Mytek Stereo 192 DSD DAC

 • 28 maart 2013 om 22:31
  Permalink

  Beste Dick,

  Naar aanleiding van je bespreking van de Mytek 192 DSD DAC het volgende. Men heeft het vaak over gebalanceerde in/uitgangen via XLR kabels. Nu schijnt er ook nog een verschil te ziin tussen European XLR (1. ground 3.cold en 2 hot) en American XLR (1. Ground 3.Hot en 2. Cold). Het moet toch niet gekker worden als hier ook al weer een verschil is. Maar ik heb een Marantz versterker die hangt het Europese systeem aan en een Marantz SACD speler die het Amerikaanse systeem heeft. In de handleiding (je weet wel zo’n door een vertaalmachine omgezet Japans) die zegt dat de fase misschien ( hoezo misschien?) veranderd moet worden, maar vergeet te zeggen hoe dat moet. Dus geen schuifje of knopje of iets dergelijks. Hoe moet ik als leek nu weten wat te doen. Zijn daar adapters voor die je er voor kunt schuiven. Ik heb daar nooit iets over gelezen. Weet jij raad?
  Als je even tijd hebt laat me dan weten wat ik moet doen. Lijkt me voor de andere lezers ook best handig.
  Alvast bedankt en een fijne Pasen,

  Frans

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.