Recensie Mytek Stereo 192 DSD DAC

Mytek DSD DAC front

Mytek is een USA firma die zich in de pro-audio beweegt. Met zowel AD als DA converters heeft Mytek een goede reputatie opgebouwd. Zoals wel vaker hebben gezien druppelen DAC’s die oorspronkelijk voor de pro-audio bedoeld zijn, voor gebruik bij opnames en mastering bijvoorbeeld, ook door in de consumenten audiowereld. De Benchmark DAC1 is hoog gewaardeerd en zie je bij veel liefhebbers staan, of een Apogee MiniDAC, die een paar geleden erg populair was. En waarom niet? De wat industriële vormgeving doet niks af aan de inwendige kwaliteiten.

Mooi van buiten

Benchmark DAC1Bij consumenten audio speelt vormgeving een grote rol. Een mooi design, veel blingbling enz, zorgt er voor dat een apparaat opvalt tussen concurrerende apparatuur op het schap in de audiowinkel. Maar ja, ook dat aan de behuizing een groot van het totaalbudget op gaat. Wat denk je dat een 10 mm dikke frontplaat met mooie laser gegraveerde belettering niet kost? En het geluid wordt daar toch niet echt beter van.

Het is nu eenmaal zo dat een prachtig gebouwde behuizing met mediocre standaard elektronica onder de fraai gevormde kap meer indruk maakt dan een een perfect stukje elektronica in een basale behuizing, terwijl de laatste je waarschijnlijk auraal meer plezier zal kunnen geven. Een mens zit vreemd in elkaar, je schaft wat aan dat je oren moet plezieren maar gaat bij de aankoop vooral op het oog af…

Beter van binnen

RME ADI-2Bij apparaten voor de professionele audiotak spelen andere dingen. Een apparaat moet vooral betrouwbaar en duurzaam zijn en in een rek in te bouwen. Daarom zie je deze apparaten bijna altijd in 19” formaat of de helft daarvan, en soms op eenderde, zodat er twee of drie naast elkaar in een rek kunnen worden geschroefd. Het is niet zo dat pro-audio apparatuur bij voorbaat lelijk van de buitenkant is, integendeel, die tijd hebben wel wel gehad, ook deze apparaten ziet er in de regel primadeluxe uit, en ik vind het altijd wel wat hebben.

Mytek

De Mytek Stereo 192 DSD DAC is op halve breedte gebouwd. Een compact kastje boordevol elektronica waarin zelfs de voeding plus nog ruim bemeten voedingstrafo een plek kon krijgen. Als je net zoals ik een beetje de ‘p’ hebt gekregen in al die losse voeding adapters, een prettige bijkomstigheid.

Mytek DSD DAC zwart 1De kast voelt oerdegelijk aan. De afwerking is voortreffelijk en ondanks de pro-audio look zal deze DAC in een audiorek in de huiskamer geen dissonant zijn. De zwarte uitvoering van de DSD DAC heeft wat dat betreft, met de extra led uitsturing, meer een technolook.

Het aantal ingangen is royaal met dubbel SPDIF, USB, Firewire, AES EBU en Toslink. Aan de uitgangskant is het niet minder met zowel single ended cinch als gebalanceerde XLR uitgangen. Compact maar zeer compleet.

Extra pluspunt

De Mytek Stereo 192 DSD DAC is naast een DAC ook een meer dan volwaardige hoofdtelefoonversterker, met volumeregelaar. En iedereen weet dat hoofdtelefoons een hot item zijn anno 2012. Volgens mij is er nog nooit zoveel keus geweest in oorspeakers. En echt niet meer alleen voor mobiel gebruik. Als je partner ‘s avonds naar de zoveelste weer drie maanden lange avondvullende talentzoek show wil kijken, prik je je gewoon even je hoofdtelefoon in de Mytek om nog een extra uurtje muziekluisteren op hoog niveau mee te pakken. Is toch van een ander kaliber dan een mp3 spelertje.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “Recensie Mytek Stereo 192 DSD DAC

  • 28 maart 2013 om 22:31
    Permalink

    Beste Dick,

    Naar aanleiding van je bespreking van de Mytek 192 DSD DAC het volgende. Men heeft het vaak over gebalanceerde in/uitgangen via XLR kabels. Nu schijnt er ook nog een verschil te ziin tussen European XLR (1. ground 3.cold en 2 hot) en American XLR (1. Ground 3.Hot en 2. Cold). Het moet toch niet gekker worden als hier ook al weer een verschil is. Maar ik heb een Marantz versterker die hangt het Europese systeem aan en een Marantz SACD speler die het Amerikaanse systeem heeft. In de handleiding (je weet wel zo’n door een vertaalmachine omgezet Japans) die zegt dat de fase misschien ( hoezo misschien?) veranderd moet worden, maar vergeet te zeggen hoe dat moet. Dus geen schuifje of knopje of iets dergelijks. Hoe moet ik als leek nu weten wat te doen. Zijn daar adapters voor die je er voor kunt schuiven. Ik heb daar nooit iets over gelezen. Weet jij raad?
    Als je even tijd hebt laat me dan weten wat ik moet doen. Lijkt me voor de andere lezers ook best handig.
    Alvast bedankt en een fijne Pasen,

    Frans

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.