RecensieStreaming

Mytek Brooklyn DAC

[nextpage title=”Klein en fijn” ]

Mytek is voor lezers van buitenlandse tijdschriften over audio vast geen onbekende naam. Het Amerikaans/Poolse bedrijf timmert hard aan de weg en probeert in steeds meer landen vaste voet aan de grond te krijgen met zijn DAC’s die in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd. Eén van die DAC’s is de Brooklyn die ik ter beschikking kreeg om eens lang mee te spelen. Een soort van toverkastje vol met mogelijkheden die gedeeltelijk verwijzen naar professioneel gebruik in studio’s en voor de consument misschien minder relevant zijn. Maar beter teveel opties en aansluitingen dan te weinig. Een intrigerend apparaat met bescheiden afmetingen dat al snel een min of meer vaste plaats wist te veroveren.Mytek Brooklyn Dac - front

Klein en fijn

De Brooklyn DAC meet nog net geen 22x24cm en is maar 4,7cm hoog, waarbij ik aansluitingen, knop en voetjes meetel in de maten. Het front heeft een honigraatmotief waarin twee aansluitbussen verzonken zijn, naast een viertal druktoetsen en dan is er nog een ronde draai/schakelaar/knop.

Mijn exemplaar heeft een grijs front, zwart is eveneens leverbaar. De twee ¼” bussen sluiten hoofdtelefoons aan, in fase links, uit fase rechts en samen kunnen ze zelfs gebalanceerde hoofdtelefoons aansluiten. Erboven een logo dat in diverse helderheden en kleuren in te stellen is. Een soort van gimmick. De druktoetsen dienen om menukeuzes te maken, die bevestigd worden met de draaiknop. Die laat u ook door menu’s wandelen want er kan erg veel worden ingesteld.

Veel keuzes

In het begin was dat maken van keuzes met de draai- en drukknop een beetje lastig, heb je eenmaal door hoe het werkt dan blijkt het supereenvoudig te zijn. De volle achterzijde toont gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen die een vast signaal kunnen afgeven of variabel, waarvoor de draaiknop weer wordt ingezet. Met als bijzonderheid dat de volumeregeling naar keuze kan plaatsvinden in het digitale domein of analoog, waarbij mijn lichte voorkeur qua klank uitgaat naar analoog.

Mytek Brooklyn Dac - AchterkantVervolgens is er een analoge ingang, te configureren voor lijn, phono MM of phono MC. Een XLR digitale ingang, twee S/PDIF bussen, Toslink, USB en een klok in/uitgang die in een studio zeer welkom is of thuis kan werken met een losse systeemklok zoals MTech en Esoteric die leveren. Voor phono is er een aarde aansluiting. Tenslotte zit op de achterkant een bus voor een externe 12Volt DC voeding, een mogelijke upgrade als u een lineaire voeding gebruikt ten opzichte van de interne schakelende voeding waar alles tussen 100 en 240Volt in gaat. Een Apple remote zit in de doos die werkt als afstandsbediening voor de Brooklyn.Mytek Brooklyn Dac (1)

Een veelheid aan features

Er zijn nogal wat features te benoemen voor de Mytek Brooklyn. Zoals acceptatie van PCM tot maximaal 32bit/384kHz, native DSD tot aan DSD256 en DXD. Uiteraard geldt die hoogste waarde alleen voor USB. De rest komt niet hoger dan 192kHz en DSD64 DoP. De uitgangen voor XLR en RCA zijn tegelijk bruikbaar, onafhankelijk van de hoofdtelefoonuitgangen op de voorkant. De volumeregeling werkt in stappen van 1dB zowel analoog als in een 32-bit digitaal domein en er is een relais om de volumeregeling te overbruggen. Mytek Brooklyn Dac - front DSD display

[/nextpage]
[nextpage title=”Femto klok” ]

Interne Femto klok

De interne klok is een Femto met een nauwkeurigheid van 0,82ps, die dus heel goed bruikbaar is voor een speler die kan werken met een externe klok. Het display laat of heel rustig zien welke ingang gekozen is en wat de volumestand is, of schakelt u zelf om naar RMS en piekniveau indicatie. Last maar zeker not least moet ik vermelden dat de Brooklyn een MQA decoder aan boord heeft.

Mytek Brooklyn Dac (MQA)Vanuit mijn Bluesound Node 2 en NAD M50 kreeg ik de indicatie LED niet op groen of blauw, wel op rood wat zou aanduiden dat MQA wel werkt maar niet optimaal omdat de bron de DAC niet kan herkennen. Nee logisch, daar is het S/PDIF protocol niet geschikt voor. Maar MQA werkt dus wel degelijk in de opstelling, voor wat het waard is want zoveel muziek is er nog niet beschikbaar.

Te veel menukeuzes om op te noemen

Het voert te ver om alle menukeuzes langs te lopen, een paar wil ik nog wel noemen. MQA aan/uit, fase positief of negatief, PCM filter aanpassing met slow of fast roll-off en minimum fase, DSD filter opties, aanpassing voor elke willekeurige afstandsbediening. Ook specificaties zal ik u besparen, ze staan allemaal op de website van Mytek.

Aansluiten

Eenmaal ingesteld op mijn voorkeuren heb ik de Mytek Brooklyn gebruikt als DAC-lijnversterker en met een paar XLR kabels van Van den Hul aangesloten op mijn Pass Labs XA30.5 eindversterker. De bron was merendeel van de tijd een Bluesound Node 2, aangesloten met een AudioQuest Carbon S/PDIF kabel en idem optische kabel. Een Neutrik 75/110Ohm digitale trafo was handig om de XLR ingang te benutten (TIP! Klinkt vaak heel goed).

Twee Harbeth P3ESR luidsprekers worden aangesloten met Simply Audio Cadenza kabels en staan op TonTräger stands. Als analoge bron diende tijdelijk een TV maar ook de analoge uitgang van de Node 2 was handig omdat de Brooklyn mede een lijnversterker is. Omdat ze toch in huis waren kwamen Dynaudio Contour 20 speakers van pas en heel oude Technics SB-F1 monitors, maar die laatste waren in combinatie met de Brooklyn wel heel erg op de rand van te schel. Een meer rustige speaker als de Dynaudio is in de combinatie veel fijner te gebruiken.Mytek Brooklyn Dac - binnenkant

[/nextpage]
[nextpage title=”Muziek” ]

Muziek

Natalie Cole - StardustNatalie Cole heeft in 1996 haar album “Stardust” uitgebracht met klassiekers als “What a difference a day makes” en “Love letters”, heerlijke muziek met een big band naast de stem van Cole. Hoe triest dat ze in 2015 is overleden, maar gelukkig kunnen we nog genieten van haar muziek.

De Brooklyn DAC wil daar graag aan meewerken en geeft Cole alle ruimte en tilt haar continue boven de band uit. Vooral op “Love letters” is elke nuance in haar stem te volgen. Met her en der Toots Thielemans op zijn harmonica om de ruimtes tussen de zang op te vullen.

De DAC klinkt een beetje afstandelijk en weet niet de volledige warmte over te brengen, maakt dat goed door het stereobeeld open te trekken en vooral details te leveren. Precisie voor kleuring heeft Mytek bedacht, vooral als je ook in studio omgevingen serieus genomen wilt worden. Dat past prima bij de toch wat warme klank van een Pass Labs, maar een te heldere versterker wordt al snel teveel van het goede.

Holly cole

Van Holly Cole heb ik hHolly Coleaar gelijknamige album uit 2008 op vinyl en in FLAC formaat. Ik gebruik het laatste om “Larger than life” en overige tedere stukken te spelen. Het album is erg ondergewaardeerd heb ik de indruk omdat het afwijkt van de meer gebruikelijke stijl van Holly, toch draai ik het graag mede vanwege de opnamekwaliteit.

De Mytek gaat bijvoorbeeld erg netjes om met slagwerk en vooral de bekkens die zacht blijven ruisen. Ook piano heeft een speciaal plekje, zeker op “Be careful it’s my heart”. Heel intiem komt het instrument uit de Harbeth speakers ter ondersteuning van Cole. Het meer vrolijke “Life is just a bowl of cherries” staat bol van geluidjes en instrumenten die elk een moment de aandacht vragen. Helder en levendig neergezet door de Brooklyn al mag het ietsje minder technisch en met meer gevoel van mij. Aan de andere kant, ik betrap mijzelf op meebewegen op de maat en dirigeren alsof ik voor de band sta. Dus te weinig gevoel?

Herbert Grönemeyer

Herbert Grönemeyer - MenchEen breed stereobeeld levert Herbert Grönemeyer op de CD “Mensch”, zo breed dat het niet anders kan dan dat het in de studio gemaakt is. Wel lekker en op een breed front gebeurt er van alles voor mij. Niet in de diepte, het stereobeeld is zo plat als een dubbeltje, evenmin in de hoogte, alleen breed.

Het stereobeeld is inderdaad niet echt diep als ik meer muziek draai van andere artiesten. Gepositioneerd tussen de speakers, op een mooie hoogte en op afstand van de luisteraar, ik heb wederom het gevoel dat de Brooklyn eerder een instrument voor de studio is dan een knuffel in de huiskamer zal afgeven.

De NAD M51 die lange tijd mijn ruimte vulde deed een beetje hetzelfde aan, terwijl een Metrum Acoustics Adagio meer gevoel in de muziek en in stemmen weet te leggen zonder afbreuk te doen aan de superdetaillering van die DAC. Toegegeven, die heeft minder opties en keuzes dan de Brooklyn en kost 3,5 maal zoveel.

Jane en Leonard

Jane Monheit - Come Dream With MeEen beetje Jane Monheit is vanaf haar CD “Come dream with me” meer dan plezierig, alleen al vanwege de strakke, geplukte bas die helemaal los komt van slagwerk en piano. Met puntige en snelle slagen op de drums welke de muziek levendig en boeiend weten te houden.

Net als Leonard Cohen op “Songs live from the road” doet, op “Birds on the wire” zit een Hammond orgel met Lesley box, ouderwets lekker en herinneringen oproepend aan de Hollandse popgroep Focus spelend in de Vliegermolen in Voorburg. Mooie tijden waren dat met de jodelende Thijs van Leer.

Romantiek

Lina Nijberg Esbjörn Svensson - CloseTerug naar romantiek met Lina Nijberg en Esbjörn Svensson op hun CD “Close”. Piano kabbelt rustig voort terwijl Lina vocaal haar beste beentje voorzet. Het valt wederom op hoe goed de Mytek met stemmen om kan gaan, ze krijgen echt alle ruimte en ze blijven keer op keer aangenaam in het gehoor. Zowel stemmen van mannen als die van vrouwen. Intussen luister ik al de nodige uren achtereen en vervelen doet de muziek absoluut niet.

Verbluffend mooie muziek komt eveneens van Sol Gabetta, een celliste die op “Il progetto Vivaldi 3” de broekspijpen doet flapperen met de gedrevenheid waarmee zij Vivaldi concerten speelt.

Heel goed hoe de Mytek een samenhang weet te behouden tussen de orkestleden en tegelijk de soliste alle ruimte geeft om naar voren te komen. Met dynamiek is er niets mis, het spel dendert op sommige momenten, om bij een volgend deel van het concert een klavecimbel zacht op de achtergrond te laten tinkelen.

Detail, helderheid, scheiding tussen instrumenten

Ik geef flink gas met het volume en laat mij overspoelen met klanken, dit is de Mytek op zijn best: detail, helderheid, scheiding tussen instrumenten en een loepzuivere klank. Gewoon een gecomprimeerde FLAC file in CD kwaliteit en niet eens een hoge resolutie versie of niet-gecomprimeerde WAV, laat staan DSD waar de Mytek ook mee om kan gaan. Uit mijn vroegere experimenten met klokken in CD-spelers en het herklokken van digitale signalen meen ik te mogen concluderen dat de Femto klok in de Mytek best eens voor een deel verantwoordelijk gesteld mag worden voor de hoogwaardige weergave. Bezuinig op een klok en digitaal wordt nooit iets speciaals.

King’s College Choir of Cambridge - Psalms of David

King’s College Choir of Cambridge

Ter afsluiting van een luisterdag het King’s College Choir of Cambridge die de “Psalms of David” zingen met hun jongensstemmen.

Het was één van mijn eerste klassieke platen die ik kocht rond 1975, later ook gevonden op CD, al heeft dat niet de totale magie van de plaat. De Brooklyn weet de stemmen wederom goed uit elkaar te houden, met een orgel op de achtergrond dat vanwege de afmeting van de luidsprekers permanent te klein is, maar ondanks dat de indruk wekt groot te zijn. Terwijl de jongens door blijven zingen sluit ik het aantekenboek en zal afscheid moeten gaan nemen van de Mytek Brooklyn die inmiddels een maand de eindversterker van signaal staat te voorzien.

[/nextpage]
[nextpage title=”Epiloog” ]

Epiloog

Mag ik de Mytek Brooklyn omschrijven als een goed klinkend stuk gereedschap voor thuis en in de studio? Je kunt er van alles mee qua aansluitingen en je bent in één keer klaar met een DAC, een hoofdtelefoonversterker en (al heb je maar één ingang) een lijnversterker. Bron er aan, eindtrap, speakers en spelen. Mytek Brooklyn Dac - front (2)

De Brooklyn is in zijn prijsklasse een fijne DAC die het op kan nemen tegen de concurrenten die meestal minder opties aan bord hebben, denk aan NuPrime, denk aan NAD. De Brooklyn is niet het einde in conversie van digitaal naar analoog, er is echt wel beter te koop alleen zien de prijskaartjes er ineens anders uit. De enorme berg mogelijkheden en keuzes die je met de Brooklyn kan maken lijken niet ten koste gegaan te zijn van de geluidskwaliteit.

Het feit dat ik er een maand naar kon luisteren zonder telkens te verlangen naar een Metrum Acoustics Adagio die er naast stond te wachten spreekt misschien boekdelen. Al is de Metrum wel de meerdere in alle opzichten behalve dan wat betreft de vele instellingen. Ik zou de Mytek alleen al willen houden als informatiebron met zijn handige display, voor MQA en vanwege de in/uitgangen. Maar ook omdat hij lekker speelt en de muziek gedetailleerd en zuiver kan weergeven.

 

Mytek Brooklyn € 1.995,- in zilver of zwart

Fabrikant: Mytek

www.mytekdigital.com

Levering: Rechtstreeks en via NL dealers

Mytek Brooklyn Dac (2)

[/nextpage]

Bewaren

Bewaren

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

3 thoughts on “Mytek Brooklyn DAC

  • Beste Renè,
    Jammer dat de test alleen uitgevoerd is met de lijnvoorversterker/dac. Ik zou je wiilen vragen, zet er eens een goede voorversterker voor…… zo wordt toch meestal gespeeld. Wellicht het proberen waard. Ik denk dat jouw verhaal er heel anders uit zal zien.
    mvg Jos van Vliet

    Beantwoorden
  • Beste Jos,

    Het voordeel van de Mytek is juist de ingebouwde voorversterker. Zo zal hij meestal gebruikt worden.
    Als de Brooklyn alleen optimaal presteert aan een lijnversterker ziet de prijs/kwaliteit verhouding er ineens heel anders uit.

    M.vr.gr.
    Rene

    Beantwoorden
  • Beste Rene,

    Dank voor de informatieve review. Ik twijfel zelf erg tussen de Nad M51 en de Brooklyn. Het gaat mij puur om het dac gedeelte, volume/versterking zal uitgeschakeld worden. De dac zal spelen naast mijn Array voor-eind set met Gauder Vescova Diamond speakers. Ik hou van detail en sprankel, maar gevoel mag niet ontbreken. Wat zou jouw advies zijn als ervaringsdeskundige? Hoor het graag!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.