Mytek Brooklyn DAC

Mytek Brooklyn DAC
Mytek is voor lezers van buitenlandse tijdschriften over audio vast geen onbekende naam. Het Amerikaans/Poolse bedrijf timmert hard aan de weg en probeert in steeds meer landen vaste voet aan de grond te krijgen met zijn DAC’s die in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd. Eén van die DAC’s is de Brooklyn die ik ter beschikking kreeg om eens lang mee te spelen. Een soort van toverkastje vol met mogelijkheden die gedeeltelijk verwijzen naar professioneel gebruik in studio’s en voor de consument misschien minder relevant zijn. Maar beter teveel opties en aansluitingen dan te weinig. Een intrigerend apparaat met bescheiden afmetingen dat al snel een min of meer vaste plaats wist te veroveren.Mytek Brooklyn Dac - front

Klein en fijn

De Brooklyn DAC meet nog net geen 22x24cm en is maar 4,7cm hoog, waarbij ik aansluitingen, knop en voetjes meetel in de maten. Het front heeft een honigraatmotief waarin twee aansluitbussen verzonken zijn, naast een viertal druktoetsen en dan is er nog een ronde draai/schakelaar/knop.

Mijn exemplaar heeft een grijs front, zwart is eveneens leverbaar. De twee ¼” bussen sluiten hoofdtelefoons aan, in fase links, uit fase rechts en samen kunnen ze zelfs gebalanceerde hoofdtelefoons aansluiten. Erboven een logo dat in diverse helderheden en kleuren in te stellen is. Een soort van gimmick. De druktoetsen dienen om menukeuzes te maken, die bevestigd worden met de draaiknop. Die laat u ook door menu’s wandelen want er kan erg veel worden ingesteld.

Veel keuzes

In het begin was dat maken van keuzes met de draai- en drukknop een beetje lastig, heb je eenmaal door hoe het werkt dan blijkt het supereenvoudig te zijn. De volle achterzijde toont gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen die een vast signaal kunnen afgeven of variabel, waarvoor de draaiknop weer wordt ingezet. Met als bijzonderheid dat de volumeregeling naar keuze kan plaatsvinden in het digitale domein of analoog, waarbij mijn lichte voorkeur qua klank uitgaat naar analoog.

Mytek Brooklyn Dac - AchterkantVervolgens is er een analoge ingang, te configureren voor lijn, phono MM of phono MC. Een XLR digitale ingang, twee S/PDIF bussen, Toslink, USB en een klok in/uitgang die in een studio zeer welkom is of thuis kan werken met een losse systeemklok zoals MTech en Esoteric die leveren. Voor phono is er een aarde aansluiting. Tenslotte zit op de achterkant een bus voor een externe 12Volt DC voeding, een mogelijke upgrade als u een lineaire voeding gebruikt ten opzichte van de interne schakelende voeding waar alles tussen 100 en 240Volt in gaat. Een Apple remote zit in de doos die werkt als afstandsbediening voor de Brooklyn.Mytek Brooklyn Dac (1)

Een veelheid aan features

Er zijn nogal wat features te benoemen voor de Mytek Brooklyn. Zoals acceptatie van PCM tot maximaal 32bit/384kHz, native DSD tot aan DSD256 en DXD. Uiteraard geldt die hoogste waarde alleen voor USB. De rest komt niet hoger dan 192kHz en DSD64 DoP. De uitgangen voor XLR en RCA zijn tegelijk bruikbaar, onafhankelijk van de hoofdtelefoonuitgangen op de voorkant. De volumeregeling werkt in stappen van 1dB zowel analoog als in een 32-bit digitaal domein en er is een relais om de volumeregeling te overbruggen. Mytek Brooklyn Dac - front DSD display

Bewaren

Bewaren

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

3 gedachten over “Mytek Brooklyn DAC

 • 17 mei 2017 om 16:27
  Permalink

  Beste Renè,
  Jammer dat de test alleen uitgevoerd is met de lijnvoorversterker/dac. Ik zou je wiilen vragen, zet er eens een goede voorversterker voor…… zo wordt toch meestal gespeeld. Wellicht het proberen waard. Ik denk dat jouw verhaal er heel anders uit zal zien.
  mvg Jos van Vliet

  Beantwoorden
 • 22 mei 2017 om 20:48
  Permalink

  Beste Jos,

  Het voordeel van de Mytek is juist de ingebouwde voorversterker. Zo zal hij meestal gebruikt worden.
  Als de Brooklyn alleen optimaal presteert aan een lijnversterker ziet de prijs/kwaliteit verhouding er ineens heel anders uit.

  M.vr.gr.
  Rene

  Beantwoorden
 • 14 januari 2020 om 09:56
  Permalink

  Beste Rene,

  Dank voor de informatieve review. Ik twijfel zelf erg tussen de Nad M51 en de Brooklyn. Het gaat mij puur om het dac gedeelte, volume/versterking zal uitgeschakeld worden. De dac zal spelen naast mijn Array voor-eind set met Gauder Vescova Diamond speakers. Ik hou van detail en sprankel, maar gevoel mag niet ontbreken. Wat zou jouw advies zijn als ervaringsdeskundige? Hoor het graag!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.